Federer igra za rekord

Ako ih zdravlje posluži, Đoković, Nadal, Marej i Federer će u Londonu odlučivati o peharu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 16:06h

Drugu godinu zaredom, London će od sjutra biti domaćin posljednjeg ATP turnira godine, završnog turnira Masters serije, na kojem će se za titulu boriti trenutno osam najboljih tenisera ATP liste. U odnosu na prošlo godinu, u Londonu će zaigrati dva nova tenisera, Amerikanac Mardi Fiš i Francuz Žo-Vilfred Conga, koji će zamijeniti Robina Soderlinga i Endija Rodika…

Fiš i Conga će biti u istoj grupi B, zajedno sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. U grupi A igraće Novak Đoković, Endi Marej, David Ferer i Tomaš Berdih.

Ako ih zdravlje posluži, Đoković, Nadal, Marej i Federer će odlučivati o peharu. Đoković je imao nevjerovatnu sezonu, sa skorom od 69-4 u pobjedama, te 10 osvojenih turnira, među kojima sui tri Grend slem titule, Vimbldon, US open i Australijan open. U finišu su ga snašli problem sa ramenom, zbog čega je nedavno poražen u polufinalu Bazela (od Japanca Nišikorija), dok je predao četvrtfinalni duel Congi u Parizu.

„Ne osjećam se obaveznim da osvojim turnir kako bih sezonu učinio savršenom, ali daću sve od sebe da na pravi način okončam godinu“", kazao je Đoković.

Marej je ove godine uzeo pet titula, tri uzastopna (Šangaj, Tokio, Bankok) nakon poraza u polufinalu US opena nanizavši 16 pobjeda zaredom.

„Želio bih da završim godinu u velikom stilu. U pogledu mečeva, mislim da nikada nisam bio u boljoj formi na kraju sezone, odlično udaram lopticu. Fizički nije baš tako – nemam ozbiljnih povreda, ali imam sitne probleme sa tetivom, laktom...", rekao je Marej.

Iako je prvi put ispao iz TOP 3 društva, Federer je, čini se, tempirao formu baš za kraj, za turnir koji je osvajao pet puta (najviše od svih igrača u Londonu), i brani titulu od prošle godine. Osvojio je dva uzastopna turnira (Bazel, Pariz), pa će imati priliku da eventualnim trijumfom popravi lošu sliku u, ipak, neuspješnoj sezoni za njega.

"Turnir će biti veoma interesantan – mislim da su prva četvorica na listi favoriti, ali igrači od petog do osmog mesta imaju kvalitet da naprave iznenađenje i dođu do finala. Dobri su igrači, mogu da pobijede svakoga. Ja bih volio da osvojim šestu titulu. Ranije sam imao mnogo uspješnih završetaka sezone, a ovo je još jedan poslije trijumfa u Bazelu i Parizu. Branim trofej i mislim da imam šansu da pobjednički okončam godinu“, rekao je Federer.

Nakon pet nedjelja pauze zbog povrede, Nadal se vraća na teren i veliko je pitanje koliko će biti spreman da ide do samog kraja, posebno što je u grupi sa Federerom i Congom. Španac nikada nije bio ljubitelj dvoranskog tenisa, posebnog onog u Londonu, jer je na tvrdoj podlozi u dvorani posljednji put slavio 2005.godine u finalu protiv Hrvata Ivana Ljubičića.

"Federer je u usponu, ostvario je nekoliko pobjeda, Marej je osvojio tri turnira u Aziji, a Đoković sigurno ima veliko sampopouzdanje, obzirom na njegove rezultate ove sezone. Oni su favoriti u Londonu." rekao je Nadal, dodavši:

"Igranje u dvorani više odgovara njima. Nisam favorit, ali o tome možemo govoriti, tek kada turnir počne." , kazao je Španac.

Conga je u odličnoj formi, osvojio je Mec, Beč, igrao finale Bersija, polufinale Pekinga. Francuz nije previše igrao na završnom Mastersu, samo jednom u Šangaju, gdje je izgubio dva meča, a dobio je Đokovića 2008.godine. “Trikolorima” tradicija ne ide na ruku, jer nikada nijesu imali pobjednika, samo je Sebastijan Grožjan igrao finale (2001.godine).

Mardi Fiš igra jednu od najboljih sezona u karijeri, ali je, ipak, autsajder, a ima i problema sa povredom, zbog čega je njegov nastup bio pod znakom pitanja.

Ferer je prije četiri godine igrao finale završnog Mastersa u Šangaju (izgubio od Federera), ove sezone ima dvije titule, obje na otvorenom (Oukland i Akapulko), dok je Berdrih u ovoj godini pobijedio samo u Pekingu.

Osim Federera, po pet titula na završnom Mastersu imaju Ivan Lendl i Pet Sampras.

Bonus video: