Fedeks i Novak na pragu 25. okršaja

Ukoliko se ne dogodi neka senzacija, prvi reket svijeta Đoković i Federer, najtrofejniji teniser svih vremena, u nedjelju će treći put uzastopno igrati finale turnira u Bazelu
0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Novak Đoković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 04.11.2011. 18:19h

Sastali su se 24 puta, u rodnom gradu Rodžera Federera će imati i 25. okršaj - ukoliko se ne dogodi neka senzacija, prvi reket svijeta Novak Đoković i Federer, najtrofejniji teniser svih vremena, u nedjelju će treći put uzastopno igrati finale turnira u Bazelu.

Beogradski as je umalo bacio malu sjenku na sezonu iz snovu, jer je izgubio prvi set četvrtfinalnog okršaja sa Markosom Bagdatisom i bio inferioran na terenu.

Ali, psihička snaga je ono što je dovelo Novaka na krov svijeta, pa ni Kipranin nije mogao da mu odoli - 24-godišnji as je ubacio u veću brzinu i slavio sa 2:6, 6:2, 6:3.

"Počeo sam polako, nemam života na terenu, a on je iskoristio svoje šanse. Nije to neočekivano. Pobjeđujem i to je najvažnije", rekao je Đoković.

Njegov rival u polufinalu biće 32. igrač svijeta, Japanac Kei Nišikori, koji je bio bolji od Kazahstanca Mihaila Kukuškina (6:4, 5:7, 6:4).

"Novak igra na nekom drugačijem nivou. Trudiću se da budem agresivniji nego obično", rekao je Nišikori.

Federer je bio mnogo ubjedljiviji od Novaka, jer je preslišao svoju staru mušteriju Endija Rodika - upisao je 21. pobjedu u 23. meču protiv nervoznog Amerikanca (6:3, 6:2).

Ipak, put ka finalu, u kojem se lani revanširao srpskom vunderkindu za poraz iz 2009. godine, maestru iz Bazela neće biti nimalo lak - u švajcarskom derbiju čeka ga Stanislas Vavrinka, kojem je šest sekundi manje nego njegovom slavnom zemljaku trebalo da savlada Njemca Florijana Majera.

Vavrinka je, naime, svoj meč završio za 64 minuta i 15 sekundi, a Fedeks za 64 minuta i 21 sekundu...

Ako se prvi i četvrti reket svijeta sretnu u nedjelju, Novak će imati priliku da smanji rezultat na 14:11.

Ove godine je 4:1 za šest godina mlađeg tenisera, ali mu je Fedeks nanio najbolniji poraz - zaustavio ga je u polufinalu Rolan Garosa i prekinuo mu seriju od 43 uzastopne pobjede. Đoković mu se osvetio spektakularnim preokretom na US openu...

Bonus video: