Srbi i Hrvati namještali teniske mečeve?

Endi Marej, od skoro treći igrač svijeta, prije tri godine je otvoreno kazao kako je "namještanje teniskih mečeva javna tajna".
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 14:11h

Srpski teniseri Janko Tipsarević i Viktor Troicki, te Hrvati Marin Čilić i Ivo Karlović, samo su neka od teniskih imena koji su se našli na spisku od 41 tenisere i teniserki koji se sumnjiče da su učestvovali u namještanju mečeva.

Na spisku koji je objavio švedski list “SvD”, a sastavila Jedinica za teniski integritet (TIU), nalaze se, između ostalih i Nikolaj Davidenko, Mihael Ljondra, Filip Kolšreber, Viktorija Azarenka, Agnješka Radvanska, Franćeska Skjavone, Flavija Peneta…

Švedski list je objavio spisak od ukupno 41 tenisera i teniserke, a igrači su svrstani u dvije kategorije - na "crnoj listi" je 20 imena tenisera i teniserki protiv kojih su optužbe bile toliko čvrste da je protiv njih sprovedena istraga, dok se na "listi upozorenja" nalaze se oni koji su, za sada, još uvijek samo sumnjivi, njih 21.

Nikolaj Davidenko, Mihael Ljondra, Filip Kolšreber, Janko Tipsarević, Viktorija Azarenka, Agnješka Radvanska, Franćeska Skjavone i ostalih 13 su na “crnoj listi”, dok su Marin Čilić, Ivo Karlović, Viktor Troicki, Flavija Peneta i drugih 17 tenisera i teniserki “sumnjivi”.

ATP je, podsjećanja radi, prije dvije godine optužio Nikolaja Davidenka za namještanje, ali su optužbe obačene. Rus je tražio zvanično izvinjenje.

Bilo je još optužbi za namještanje mečeva na račun pojedinih tenisera iz Top 100 u sportu gdje je to skoro nemoguće dokazati, pošto se sbab dan može desiti svakome, a porazi od autsajdera su uobičajena stvar.

Endi Marej, od skoro treći igrač svijeta, prije tri godine je otvoreno kazao kako je "namještanje teniskih mečeva javna tajna".

Švedski list piše kako je od 4.000 mečeva godišnje oko 50-ak namještenih, odnosno dad a teniser namjerno izgubi kako bi svojim “saradnicima” omogućio dobitak. Također, vjeruje se kako ITF, ATP i WTA organizacije svjesno skrivaju ili se ne trude istražiti sumnjive slučajeve kako bi tenis i dalje zadržao status "čistog" sporta.

Svjetske kladionice sarađuju s ATP-om i TIU-om u pokušaju da otkrije namještene mečeve.

Bilo je slučajeva da neki od najboljih igrača dobiju prvi set protiv puno slabijeg protivnika, a na kraju izgube meč. Tokom tih mečeva registrovane su veoma visoke uplata na slabijeg tenisera, kada kladionice, obično, blokiraju takve parove te ih odmah prijavljuju nadležnim organizacijama.

Jedina dvojica tenisera koji su kažnjeni zbog namještanja mečeva su Austrijanac Danijel Kelerer i Srbin David Savić. Obojica su doživotno suspendovani iz profesionalnog tenisa.

Crna lista:

Filip Kolšreber

Potito Staraće

Andreas Sepi

Fabio Fonjini

Janko Tipsarević

Mihael Ljodra

Nikolaj Davidenko

Tejmuraz Gabašvili

Viktor Crivoj

Krištof Rohus

Oskar Hernandez

Jevgeni Koroljev

Filipo Volandri

Vejn Odesnik

Viktorija Azarenka

Agnješka Radvanska

Franćeska Skjavone

Sara Erani

Marija Kiriljenko

Katerina Bondarenko

“Sumnjivi”:

Brajan Dabul

Eduardo Svank

Džeremi Šardi

Simone Boleli

Lukaš Kubot

Karlos Berlok

Igor Kunicin

Andrej Golubev

Aleks Bogomolov

Somdev Devarman

Stiv Darcis

Marin Čilić

Flavio Ćipola

Ivo Karlović

Viktor Troicki

Flavija Peneta

Roberta Vinći

Viržin Razano

Romina Oprandi

Dominika Cibulkova

Eleni Danilidu

Bonus video: