Sve u interesu razvoja “bijelog sporta”

Potpis na saradnju stavili predsjednici dva saveza, Dimitrije Rašović i Slobodan Živojinović
80 pregleda 0 komentar(a)
Sporazum, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Sporazum, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Ažurirano: 17.05.2011. 13:50h

Teniski savez Srbije je trenutno najbolji na svijetu, jer je njegova reprezentaciija aktuelni osvajač Dejvis kupa. Ima u ovom trenutku najboljeg tenisera planete Novaka Đokovića i dvije teniserke koje su na devetom (Jelena Janković) i 21. mjestu na WTA listi (Ana Ivanović).

Zato će, sasvim je sigurno, Teniski savez Crne Gore imati dobrog partnera na putu što bolji rezultata, jer je danas potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa TS Srbije.

Time je otvorena nova stranica u saradnji ova dva saveza koja traje decenijama, a potpise su stavili predsjednici dva saveza Dimitrije Rašović i Slobodan Živojnović u prisustvu najbližih saradnika saradnika.

Sa crnogorske strane bio je Brano Milunović, predsjednik Izvršnog odbora, a sa srpske Toplica Spasojević, predsjednik Izvršnog odbora i glavni menadžer Čedo Šoškić.

Sporazum između ostalog predviđa mogućnost zajedničkog nastupa pred organima ITF-a i ETA-a, mogućnost zajedničkog nastupa kod razvojnih fonodva ITF-a i ETA-a, kao i fondova EU, organizaciju zajedničkih seminara za trenere, sudije, organizaciju kampova za uzrast od 12 do 16 godina, organizaciju prijateljskih susreta klubova i reprezentativnih selekcija, razmjenu specijalnih pozivnica na međunarodnim turnirima, koje organizuju učesnici u sporazumu i zajedničku aktivnost u svim oblastima za koje postoji zajednički interes.

Da bi se sporazum sprovodio, biće formiran Odbor za saradnju u koji će ući po dva predstavnika oba saveza, a koje će imenovati Upravni odbori TSCG i TSS. Sjednice odbora održavaće se po pravilu jednom u šest mjeseci, naizmjenično u Crnoj Gori i Srbiji.

"Želio bih da prijateljima iz Srbije čestitam na rezultatima koje su postigli do sada. Ti rezultati su očigledno uticali na razvoj i polularizaciju tenisa. Ovaj ugovor je obostranog interesa, a pomoći će razvoju tenisa u Crnoj Gori i Srbiji. U prvom redu najvažnija je relacija u zajednikom nastupu prema organima ITF-a i ETA-a i njihovim razvojnim fondovima. Ovaj sporazum će biti realizovan i u djelu sudijskih kampova za uzraste od 10, 12, 14, 16 i 18 godina. To je veoma važno jer se stvara baza za razvoj vrhunskih tenisera kao što su u Srbiji. Mi imao plejadu talentovanih tenisera koje predvodi Danka Kovinić, a plejadu u Srbiji predvodi Natalija Kostić i to je populacija dolazećih tenisera", rekao je Rašović.

Slobodan Živojnović je napomenu da je za skoro sedam godina, koliko je na čelu TS Srbije, urađeno mnogo.

"Drago mi je što sam ponovo u Podgorici i Crnoj Gori. Drago mi je da sam dio tenisa i što su naši igrači i igračice napravili svjetske rezultate. Srbija, srpski tenis i TSS su pokazali da se kod nas igra najbolji tenis na svijetu. Imali smo čast da organizujemo finale Dejvis kupa, što je bio u posljednjih 20, možda i 30 godina bio najveći sportski događaj u Srbiji. Preko 100 televizija je prenosilo te mečeve, a mi smo poslali lijepu sliku u svijet, osvojili trofej i postali najbolji na svijetu. Od decembra, pa evo do polovine maja, Novak Đoković ne zna za poraz, to zavređuje poštovanje, jer je ušao u istoriju tenisa. U četvrtfinalu Dejvis kupa igramo sa Švedskom i, ako Nole bude igrao, imamo šansu da ponovimo isti uspjeh. Drago mi je i što se FED Kup reprezentacija vratila u Svjetsku grupu. To je dobro za razvoj tenisa, jer kada imate takve rezultate, tenis cvjeta. To treba da iskoristimo, jer se mladi sve više interesuju za tenis. Treba da edukujemo trenere i da u regionu povežemo 15 zemalja da bi zajednički djelovali prema evropskoj i svjetskoj federaciji. Potpisali smo ugovore sa akademijma Nika Bolitijerija i Karola Sančeza iz Barselone, za koju mislim da je najbolja, kao i sa Nikolom Pilićem, o kome ne treba pričati, jer je sa tri selekcije osvajao Dejvis kup. Imamo 18 profi turnira, među kojima je Serbija open i to može dosta da pomogne. U našem teniskom centru, koji će imati pet zatvorenih i 10 otvorenih terena, a imaće i 40 kreveta, možemo da ugostimo najperspektivnije tenisere i teniserke iz regiona. Budućnost je pred nama i možemo mnogo toga da organizujemo", objasnio je nekada legendarni teniser, a danas prvi čovjek TS Srbije.

Predvdio niz Đokovića, nadam se novoj “Salatari”

Iako je u prvom planu bio sporazum o saradnji dva saveza, neizbježno pitanje je bilo o nezaustavljivom Novaku Đokoviću i šansama Srbije da odbrani trofej u Dejvis kupu.

"Kada smo igrali sa Hrvatskom u Splitu u okviru Dejvis kupa, rekao sam da je samo pitanje momenta kada će Novak biti najbolji na svijetu. Od 3. decembra ne zna za poraz, fizički je sjajno pripremljen, pun je samopouzdanja i očekujem da već nakon Rolan Garosa bude prvi, jer ima svega 405 bodova zaostatka za Rafaelom Nadalom i nadam se da će tu dugo ostati. Što se tiče Dejvis kupa, igramo u četvrtfinalu sa Švedskom u gostima. Vidjećemo da li će igrati Novak, jer igra bez odmora skoro pola godine. Nakon Serbijan opena otišao je pravo u Madrid, potom je bez odmora produžio u Rim. Sada ima nekoliko dana odmora, a potom počinje Rolan Garos. Poslije toga ga čeka turnir u Kvinsu i Vimbldon, a Dejvis kup se igra sedam dana nakon završetka Vimbldona. Pitanje je da li će biti umoran i treba sačekati. Međutim, i bez njega imamo tim sposoban da dobije Švedsku sa Viktorom Troickim i Jankom Tipsarevićem u singlu, i Nenadom Zimonjićem u dublu. Ako prođemo Švedsku, čekaju nas Argentina ili Kazahstan i očekuje da ćemo i njih proći. Ako bude igrao Nadal, Španija ima velike šanse da igra finale, a s obzirom da smo prije dvije godine sa njima igrali u gostima, sada bi bili domaćini i imali šansu za novu trofej", optimista je Živojinović.

Raonić uskoro među prvih 20

Dok Đoković nije počeo da ruši rivale kao kule od karata, u centru pažnje svjetskog tenisa bio je 20-godišnji momak iz Podgorice Miloš Raonić, koji igra pod kanadskom zastavom. Ekspresno je za nešto manje od sedam mjeseci sa 200. mjesta na ATP listi do 25. pozicije, a trenutno je 28.

"Gledao sam Miloša, ima dobar servis, dobar je atleta i igra dobro. Očekujem da će uskoro biti među prvih 15, 20 igrača svijeta, a onda sve zavisi od njega i psihe. Međutim, ima veliki potencijal", objasnio je Živojinović.

Bonus video: