Kontić: Bjelica mi je rekao da sam idiot

Rekao mi je da sam idiot iskompleksirani, samo zato što sam pitao zašto ne igram, zašto se o svemu ćuti", u jednom dahu se prisjeća Kontić.
651 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Kontić, Foto: Boris Pejović
Nemanja Kontić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2011. 08:28h

Druga grupa Evroafričke zone Dejvis kupa i ove godine je ostala samo san za crnogorske tenisere. „Crveni” su u baražu poraženi od Moldavije, ali će neuspjeh ostati u sjenci incidenta - usred hotela u Skoplju, naočigled brojnih gostiju i članova drugih selekcija, posvađali su se selektor Crne Gore Mirko Bjelica i igrač Nemanja Kontić.

Teniser koji je od prvog dana u reprezentaciji Crne Gore, iako je rođen u Somboru, u razgovoru za „Vijesti” objašnjava da je problem nastao kada je pred meč sa Jermenijom upitao selektora zašto ne igra. Na turniru treće grupe Evroafričke zone u Makedoniji, na kojem je naša reprezentacija savladala Jermeniju i Gruziju, a poražena od Moldavije, šansu su dobili samo Goran Tošić i Ljubomir Čelebić...

"Kad god sam ga pitao o čemu se radi, zašto se ne stavlja neko drugi, on je rekao da mora Ljubo da igra. Nije mi bilo jasno zašto je to tako, uopšte nije želio ni da komunicira sa mnom. Rekao sam mu da ću pitati predsjednika Teniskog saveza Crne Gore, gospodina Rašovića, o čemu se radi, šta to znači. On je tada meni kazao svašta, bolje bi bilo da ga ne parafraziram. To se desilo za ručkom, bili su tu i Čelebić i ostali svjedoci. Ništa loše mu nisam rekao, ni “a”, a on je meni uputio svakakve riječi. Ne znam šta je razlog tome, da li je njega iznerviralo što pitam, stvarno ne znam. Rekao mi je da sam idiot iskompleksirani, samo zato što sam pitao zašto ne igram, zašto se o svemu ćuti", u jednom dahu se prisjeća Kontić.

Teniser koji je 21. marta napunio 30 godina smatra da Bjelica veoma loše obavlja svoj posao.

"Bukvalno, trebalo je da ga učim njegovom poslu, pošto on pojma nema. Govorio sam mu za nekog igrača da je dobar i pametan, a on meni kaže da taj nema pojma. I onda taj teniser pobijedi našeg igrača sa 6:3, 6:2. Tada sam mu rekao: „Evo, sada vidiš koliko ti imaš pojma o tenisu”.

Pitanja su bila bespotrebna, iz igrača koji je u reprezentaciji Crne Gore upisao 10 pobjeda u 13 mečeva riječi su same tekle...

"Ne znam zašto je on takav. Imao je neke nasilničke poteze na ručku, ali to mu nije bilo prvi put. Tako se ponašao i u Podgorici i kad smo igrali probne mečeve kod Saveljića. Kada je mladi Vuk Slavuljica bacio reket, on je odmah ustao i rekao: „Silazi, gotovo je. Ti si završio sa reprezentacijom”. Ne znam zašto? Zato što je bacio reket?

• Je li došlo do fizičkog kontakta između vas?

"Na svu sreću nije. Ispao sam fer, nisam htio da dođe do toga".

• Šta ćeš dalje, ako on ostane selektor?

"Volio bih da on više ne bude selektor. Ne zbog toga što je meni uradio, nego zbog toga i što je uradio malom Vuku Slavuljici i zato što taj posao obavlja totalno neprofesionalno. Ne zna šta bi trebalo da priča igračima, on samo sjedi na klupi, a kao da nije na njoj".

• Da li je prošle godine sličan problem bio i sa Danijelom Danilovićem?

- Imao je konflikt i sa Danilovićem taj Mirko Bjelica. Neka se zna da je taj selektor imao problem i sa mnom, i sa Vukom Slavuljicom, i sa Danilovićem.

• Danilović više i ne igra za Crnu Goru, da li je zbog toga napustio reprezentaciju?

"Možda je to jedan od razloga zašto je Danilović odlučio da igra za Švedsku. Danilović mu je rekao da mora da brani njegovo mišljenje kad sjedi na klupi, jer se igralo na tvrdoj podlozi, na kojoj ne ostaje trag. Danilović je tražio da kada on tvrdi da je bio aut, da samo to potvrdi. Bjelica mu je rekao: „Neću ja da lažem za tebe”. Tako se ponašao da mu je na kraju Danilović rekao svašta. Više nisu ni pričali na promjeni strana, ali nema on šta pametno ni da nam kaže".

Kontić ne želi da tvrdi da bi „crveni” stigli do druge grupe Evroafričke zone Dejvis kupa da je on igrao protiv Moldavije.

"Samo kažem da je moglo da se mijenja i da se proba sa nekim drugim igračima ako neko nije u formi. Ne kažem da je Ljubo, koji je moj drug, loš igrač. Naprotiv. Ali ako neko nije u formi ili izgubi meč, nešto treba da se promijeni. Nemamo mi 100. igrača na svijetu, svi smo mi otprilike isti. To je moje mišljenje, ali selektor je tu da izabere najbolje. Ali, vidi se da nije izabrao najbolje".

Kontić naglašava da je Bjelica imao različite aršine prema igračima.

"Ne može da odvaja reprezentativce. Ako su četiri igrača došla, prema svima mora da se ponaša isto. Dolazimo na meč ujutru, a ja ne znam ko nastupa. A drugim igračima je već to rečeno. Sve se radi iza leđa, a ne znam zašto je to tako. Nekoliko puta mi je rekao: „Mora Ljubo da igra”. Ne znam šta mu to znači, šta onda mi radimo u reprezentaciji? Na primjer, kada je bilo 2:0 za nas protiv Gruzije, ni tada nije htio da ubaci ni mene ni mladog Ivana Saveljića da igramo dubl, a mogao je bar njega, kad je već pošao sa nama. Bilo je nebitno da li ćemo izgubiti ili pobijediti, jer je meč već bio riješen. To je potpuno nefer. Tošić mu je čak i rekao da mora da se odmori, jer je igrao singl, a nebitan nam je dubl. On je samo kazao da ne smije ništa da rizikuje! Ne znam samo šta je to imao da rizikuje. Ma selektor je potpuno neprofesionalan, kada smo dolazili na trening, čujem da priča Ljubu Čelebiću i mladom Saveljiću: „Šta onaj Kontić hoće, on pojma nema”. Eto, zamislite šta on priča o meni iza leđa.

Iskusni teniser na kraju napominje da je i sam Čelebić bio nezadovoljan svojim izdanjima.

"Ljubo je rekao da se slabo osjeća, da nije u pravom ritmu. A ja sam u dobroj formi, čak mi je i Bjelica to rekao kada sam došao na pripreme. I nakon svega, ne vidim razlog zbog kojeg se tako ponašao prema meni, jer mu nijednu ružnu riječ nisam rekao", zaključio je Kontić.

Selektor tvrdi da nije vrijeđao

Selektor Dejvis kup reprezentacije Mirko Bjelica tvrdi da nije vrijeđao Nemanju Kontića.

"On je htio da igra, mislio je da je spreman. Na kraju krajeva, Ljubo Čelebić je bolje plasiran od njega, tako da su njegove tvrdnje neosnovane. Nisam se slagao sa tim, ali daleko od toga da sam ga uvrijedio. Smatram da sam bio veoma uglađen u svom nastupu. On je možda zasluživao neke ružne riječi, ali mu ih nisam uputio - kaže Bjelica.

• Da li ste prošle godine imali nesporazum sa Danilovićem?

"Nismo uopšte on i ja imali problema. Tu nema istine, naprotiv. Danilovićev otac je bio prisutan, on može to da posvjedoči. Danijel i ja smo imali nesuglasica samo u početku, kasnije je sve to izglađeno. Eto, prijatelji smo i na Fejsbuku".

• Zašto onda on više ne igra za Crnu Goru?

"Od Švedske je dobio besplatne treninge, trenera i još neke stvari koje Crna Gora nije mogla da mu obezbijedi. Došao je u TSCG i rekao da više ne može finansijski da izdrži i da mu je ta ponuda previše dopadljiva da bi je odbio".

• Nakon svega, da li će biti mjesta za Kontića u reprezentaciji dok ste Vi selektor?

"Najvjerovatnije ne. Imamo mlade igrače na koje računam u budućnosti, jer želim da podmladim reprezentaciju. Kontić ima skoro 30 godina, a ubuduće treba da se oslonimo na Saveljića, Pavla Rogana... To su moje ideje kada je u pitanju reprezentacija", zaključuje Bjelica.

Bonus video: