Novak pokorio i Vječni grad!

Đoković je sada na pragu istorije - ako na Rolan Garosu, koji počinje 22. maja, stigne do finala, postaće 25. igrač koji je bio na čelu ATP liste
57 pregleda 0 komentar(a)
Đoković 2, Foto: Reuters
Đoković 2, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2011. 18:47h

Šta radi Novak Đoković! Fenomenalni Beograđanin je drugi put uzastopno na šljaci, a četvrti put zaredom u finalima Mastersa serije 1000 srušio do skoro nedodirljivog Rafaela Nadala.

Nakon Indijen Velsa, Majamija i Madrida, momak koji za sedam dana puni 24 godine pokorio je i Rim, i to protiv kralja šljake. Nakon dva sata i 12 minuta spektakla na "Foro Italiku", slavio je sa 6:4, 6:4.

Đoković je sada na pragu istorije - ako na Rolan Garosu, koji počinje 22. maja, stigne do finala postaće 25. igrač koji je bio na čelu ATP liste.

Time bi srušio i rekord Džona Mekinroa, koji je na startu 1984. godine vezao 42 pobjede. Novak je večeras upisao 37.

A ukoliko osvoji i drugi grend slem sezone, izjednačiće rekord legendarnog Giljerma Viljasa, koji je tokom 1977. godine 46 puta zaredom trijumfalno napuštao teren.

Srpski as sada ima 39 pobjeda - 37 u ovoj godini i dvije u decembarskom finalu Dejvis kupa.

- Ne mogu da opišem koliko sam srećan. Igrao sam protiv velikog šampiona Rafe, čestitam mu na sjajnoj sedmici. Drago mi je što sam poslije tri godine opet slavio ovdje, u teniskom Koloseumu, pred ovom divnom publikom, koja poznaje tenis - rekao je Đoković na ceremoniji dodjele pehara, i to na tečnom italijanskom jeziku.

TOK MEČA

Novak Đoković osvojio je prvi set u finalu Mastersa serije 1000 u Rimu protiv Rafaela Nadala.

Srpski as je pri rezultatu 4:3 uzeo brejk, ali je prvi reket planete uzvratio i smanjio na 5:4. Novak je, međutim, opet dokazao da je nevjerovatno psihički jak, jer je ponovo oduzeo servis Nadalu i dobio prvi dio igre sa 6:4.

Na početku drugog seta, 23-godišnji Beograđanin je bez problema odbranio svoj servis i poveo 1:0. U drugom gemu je gubio 40:0, ali se vratio u život i iskoristio treću brejk loptu za 2:0.

Nadal je odmah uzvratio i smanjio na 2:1, a Đoković je propustio dvije šanse da četvrti put uzastopno otme servis protivniku. Sada je 2:2.

U petom gemu je bilo 40:0 za Novaka, Rafa je stigao do đusa, ali je čovjek koji je ima 38 uzastopnih pobjeda, od kojih 36 u 2011. godini, vezao dva poena za 3:2.

Nastavlja se serija osvajanja gemova na svoj servis, sada je 5:4. Rafa servira za ostanak u meču.

Đoković je sjajnim potezima stigao do tri vezane meč lopte, ali je njegov rival stigao do đusa. Sada ima i četvrtu, koju je izborio sa dva spektakularna udarca.

Gotovo je, Novak je šampion i Rima!!!

Bonus video: