Uspjeh koji daje krila

“Da budem iskrena, nijesam očekivala da mogu toliko da pružim, a dala sam sve od sebe”, kazala je Danica Krstajić, selektor-igračica Fed kup reprezentacije Crne Gore.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 14:02h

Plasmanom u drugu grupu Evro-afričke zone Federejšn kupa, ženska teniska reprezentaicija Crne Gore ostvarila je veliki uspjeh, posebno ako se ima u vidu da je našu selekciju na turniru u Kairu (Egipat) u ulozi selektora i igrača, nakon duže pauze, predvodila Danica Krstajić.

Osim nje, zaslužna ua plasman u viši rang bila je i Danka Kovinić, koja je uz Krstajićevu igrala mečeve u singlu, a u timu, koji je na turniru zabilježio tri pobjede i poraz, bile su još i Vladica Babić i Tamara Stanić.

“Kad saberem sve utiske, ja sam prezadovoljna, kao selektor i igrač. Prvenstveno zbog toga što sam dobro odigrala i predvodila ekipu. Da budem iskrena, nijesam očekivala da mogu toliko da pružim, a dala sam sve od sebe. Pokazale smo da i bez Panove, i bilo koje druge igračice sa strane, možemo da se domognemo druge grupe Evro-afričke zone, a takmičenje je u trećoj grupi je bilo jako, sa dosta dobrih igračica”, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Danica Krstajić, selektor-igračica Fed kup reprezentacije Crne Gore.

Fed kup selekcija Crne Gore je na turniru treće grupe Evro-afričke zone u Kairu u grupi A savladala Litvaniju i Alžir sa po 3:0, dok je poražena od Južne Afrike 2:1. Kao drugoplasirana u grupi A, Crna Gora je u baražu za plasman u drugu grupu savladala Tunis, prvoplasiranu reprezentacije iz grupe B, sa 2:0 (dubl nije odigran, jer su Tunižanke predale meč).

„Prezadovoljna sam igrom Danke (Kovinić), jer je pokazala da će jako brzo biti među 200 najboljih igračica svijeta. On je jako mlada, nema još 17 godina, ali je pokazala da može da se nosi sa igračicama koje su već sedam-osam godina na WTA turu. Za takmičenje u drugoj grupi Evro-afričke zone potrebna nam je barem još jedna bolja igračica kako bi ostale u tom rangu, ili eventualno pokušale da se domognemo prve grupe”, dodala je Danica Krstajić.

Kako je saopštio generalni sekretar TSCG Aleksandar Sekulić, zbog otkazivanje JAT-ovog leta iz Beograda, današnjem pressu nije mogla prisustvovati Danka Krstajić, koja je protiv Južne Afrike imala lakšu povredu mišića ruke. Međutim, uz pomoć ljekara i masera, Danka je, ipak, bila spremna za odlučujući meč sa Tunisom, u kojem je, zajedno, sa Danicom Krstajić, osvarila pobjedu u singlu, dovoljnu za ukupan trijumf.

“Veliko je zadovoljstvo što sam predstavljala našu zemlju na Fed kupu u Kairu. Bila sam veoma uzbuđena i zbog poziva od našeg selektora Danice i što sam imala zadovoljstvo da sa njom budem u timu, s obzirom da sam joj se divila dok sam bila mala. Iako smo na turniru bile jedna od najmlađih selekcija, pri čemu smo Tamara, Danka i ja smo prvi put nastupale u ovom takmičenju, mislim da smo dobro odigrale, posebno Danica i Danka, koje su dale svoj maksimum. Ovo je odličan rezultat i nadam se da ćemo i ubuduće dobiti priliku da igramo”, riječi su mlade Vladice Babić.

Crna Gora je uz Južnu Afriku izborila plasman u drugu grupu, gdje će u aprilu ili maju iduće godine biti u istom rangu sa Letonijom, Jermenijom, Turskom, Gruzijom, Finskom i Danskom, predvođenom trenutno najboljojm igračicom planete, Karolinom Voznijacki. Dvije prvoplasirane selekcije idu u prvu grupu, dok se dvije posljednjeplasirane sele u niži rang.

„Fed kup reprezentacija je napravila izuzetan rezultat. Za nekoga je to iznenađenje, za nas u Teniskog savezu apsolutno nije, jer smo očekivali dobre rezultate na tom turniru, što se na kraju i ostvarilo. Jedan od dobrih poteza Stručne komisije TSCG je bio da nakon pauze uspijemo u reprezentaciju da vratimo Danicu Krstajić, našu najbolju teniserku, koja je svojevremeno bila 220. na svijetu, i postavimo je za selektora. U Kairu je bila i u svojstvu igrač, i ostvarila je maksimalan učinak. I Danka Kovinić je igrala jako dobro, kao i Vladica Babić i Tamara Stanić. Njih četiri su napravile vrhunski rezultat, a naše ambicije nijesu samo opstanak u toj grupi. Mislim da će teniski sport u Crnoj Gori u narednom periodu ići uzlaznom putanjom, i da ćemo obradovati sve ljubitelje tenisa i sporta uopšte u Crnoj Gori“, kazao je Dimitrije Rašović, predsjednik Teniskog saveza Crne Gore.

Iz TSCG je najavljeno da je jedan od prioriteta u narednom periodu da se Danica Krstajić u potpunosti vrati aktivnom igranju.

“Još uvijek nijesam ništa planirala, ali ću odluku morati brzo da donesem, i o tome ću obavijestiti javnost”, istakla je selektor naše reprezentacije.

Rašović: Pojačaćemo se

Predsjednik TSCG Dimitrije Rašović najavio je da će Savez uraditi sve kako bi se pojačao za takmičenje u drugoj grupi Evro-Afričke zone, i to sa barem jednom igračicom iz inostranstva.

„Stručna komisija, zajedno sa selektorskom Danicom Krstajić, daće određene predloge. Naša želja je da dovedemo neku igračicu koja je rangirana između 100. do 150. mjesta na WTA listi. Najviše razmišljamo o nekoj teniserki koja nije igrala za rusku reprezentaciju. Imali smo te ambicije i prije ovog turnira, konkretno smo razgovarali sa Panovom. Vidjećemo šta će biti dalje i koje ćemo mjere preduzeti na jačanju naše reprezentacije – kazao je Rašović.

Hoće li i koliko koštati dovođenje strane igračice?

„Tenis jeste privatan sport u krajnjem smislu, ali i sport koji je jako zahtijevan i skup. Uz pomoć države i određenih subjekata, postoji mogućnost da dovedemo to pojačanje. U ovom trenutku ne bih mogao reći koliko bi koštalo dovođenje takve igračice. U svakom slučaju, kad budemo kad budemo imali konkretan predlog, onda ćemo mogći da kažemo nešto konkretinje“, dodao je prvi čovjek TSCG.

Bonus video: