Pada jedna tradicija

Nadal stigao do 37. uzastopne pobjede na šljaci, dok je Đoković od starta 2011. godine upisao 31. trijumf. Jedan od ova dva rekorda biće oboreni sjutra
105 pregleda 0 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: REUTERS
Rafael Nadal, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.05.2011. 21:12h

Rafal Nadal i Novak Đoković, prvi i drugi teniser svijeta, odlučivaće sjutra o pobjedniku Masters turnira u Madridu.

Španac je u polufinalu slavio protiv Rodžera Federare (4:6, 6:1, 6:3), dok je Đoković nakon dosta muke pobijedio Brazilca Tomasa Belučija (4:6, 6:4, 6:1).

Poslije dva uzastopna finala, Španac i Švajcarac prvi put su se u Madridu sastali u polufinalu. Prvi set pripao je Federeru, iako je Nadal u jednom trenutku imao vođstvo 3:1.

Probudio se tada nekadašnji najbolji teniser planete, počeo je da pogađa uglove terena, preokrenuo je rezultat i stigao do seta.

U prvom gemu drugog seta nakon poena Nadala, koji je dodijelio sudija, i kojim je Španac poveo 1-0, Federer je izgzubio živce.

Ušao je u raspravu sa sudijom, to ga je izbacilo i ritma, pa je Nadal sa 6:1 izborio treći, odlučujući set.

Lako dobijem drugi set podigao je nivo samopouzdanja kod Španca, koji je sa 6:3 izborio plasman u finale.

Ovo je bio 24 međusobni susret Nadala i Federera, a Španac je stigao do 16 pobjede.

Obojica su po dva puta osvajala turnir u glavnom gradu Španije. Federer je bio najbolji 2006. i 2009. godine, dok je Nadal titule osvajao 2005. i prošle godine.

Ujedno, Nadal je stigao do 37. uzastopne pobjede na šljaci.

- Srećan sam zbog pobjede, ali ovo je strašan dan za Španiju i svijet, jer smo izgubili jednog velikana sporta - rekao je Nadal, misleći na slavnog španskog golfera Seve Baljesterosa, koji je preminuo u subotu.

Đokoviću je trebalo dva sata i devet minuta da sruši otpor Belučija, najprijatnijeg iznenađenja turnira u Madridu, i stigne do 31. pobjede u 2011. godini.

Već na prvi servis Đokovića, 36. igrač svijeta je nagovijestio je da će biti jak protivnik.

U prva dva gema na servis srpskog tenisera bio je blizu brejka, a ono što nije napravio tada, napravio je u petom gemu, poslije čega je rutinski sačuvao prednost i stigao do prvog seta.

U drugom setu Beluči je imao vođstvo 3:1 i činilo se da će se Đoković treći put oprostiti od Madrida u polufinalu.

Međutim, tada je drugi reket svijeta pokazao klasu, vratio se u meč i izjednačio.

Treći set bila je rutina za Đokovića, koji je rivalu prepustio samo jedan gem i izborio svoje prvo finale u španskoj prijestonici.

Prethodna dva puta Đoković je ispadao u polufinalu. Prije dvije godine poražen je od Nadala (3:6, 7:6, 6:7), a 2007. od Davida Nalbandijana (4:6, 6:7).

Bonus video: