Đoković „oduvao“ Mareja za drugu titulu u Melburnu

Đoković je u današnjem finalu, lakše nego je i sam, vjerovatno, mislio savladao Britanca Endija Mareja sa 3:0 (6:4, 6:2, 6:3) i ponovio uspjeh u Melburnu iz 2008. godine.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 11:49h

Drugi put u karijeri Novak Đoković se domogao Grend slem titule, ponovo na Otvorenom prvenstvu Australije – srpski teniser je u današnjem finalu, lakše nego je i sam, vjerovatno, mislio savladao Britanca Endija Mareja sa 3:0, po setovima 6:4, 6:2, 6:3, nakon dva sata i 37 minuta igre. Đoković je, tako, ponovio uspjeh u Melburnu iz 2008. godine, koji mu donosi i novčanu nagradu od 1,6 miliona eura.

Upola manju sumu zaradio je Marej, koji drugu godinu zaredom gubi u finalu Australian opena (lani je poražen od Rodžera Federera, takođe u tri seta). Marej nije uspio Marej nije uspio da postane prvi Britanac od Freda Perija 1936. godine koji je osvojio neki Grend slem turnir.

Đoković je na putu do finala izgubio samo jedan set, u drugom kolu protiv Ivana Dodiga iz Hrvatske, a osim Mareja, maksimalnim rezultatom pobijedio je Špance Marsela Granoljersa i Nikolasa Almagra, Čeha Tomaša Berdiha i u polufinalu Švajcarca Rodžera Federera, dok mu je sunarodnik Viktor Troicki predao meč.

Bez obzira na ovaj uspjeh, Đoković će u ponedjeljak ostati na trećem mjestu ATP liste, ali će smanjiti zaostatak u odnosu na Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Srpski teniser je peti put u karijeri pobijedio Mareja, i prekinuo seriju od tri uzastopna poraza, pa sada sada vodi 5:3 u pobjedama.

- Titulu posvećujem porodici, braći, devojci, svim ljudima u Beogradu koji su bili uz mene svih ovih godina. Ovo je za zemlju Srbiju…Čestitam Endiju na sjajne dvije nedjelje, odigrao je sjajan tenis. Znamo se dobro i dugo i nije mi lako da igram protiv njega. Imaće on još mnogo šansi da osvoji grend slem turnir. Ovaj uspjeh ne nih ostvario bez pomoći mog tima. Već dugo smo zajedno - to je najbolji tim na svijetu. Ovo je individualni sport, a bez obzira što na kraju na terenu odlučuje pojedinac, ljudi u pozadini su oni koji vam omogućavaju da se dobro osjećate i da pružite sve od sebe na terenu - rekao je Đoković, nakon što je dobio pobjednički pehar.

Iako je u drugom gemu prvog seta spasao brejk loptu, Marej je na startu meča pokazao dozu nervoze, što se kasnije i osjetilo u njegovoj igri. Đoković je, sa druge strane, bio veoma siguran u sebe, i manje je griješio. Oba igrača su u prvom setu, sa više ili manje muke, čuvala svoj servis do 5:4 za Đokovića. Tada je treći igrač svijeta oduzeo servis protivniku i stigao do vođstva od 1:0 u setovima, nakon 59 minuta igre.

U drugom setu potpuna dominacija Đokovića, koji je u drugom i četvrtom gemu napravio brejk, pritom tri puta sačuvao svoj servis za ubjedljivo vođstvo od 5:0, pa se činilo da će Britanac ostati na nuli u ovom setu. Marej je, međutim, prvo osvojio gem na svoj servis, a onda je napravio i brejk, smanjio na 5:2. To je, ipak, bilo sve što je uradio, jer je Đoković odmah uzvratio novim brejkom za vođstvo od 2:0.

Treći set je počeo sa po jednim brejkom Mareja i Đokovića, koji je potom nakon osvojenog gema na svom servisu uzeo novi brejk za vođstvo od 3:1, pa se činilo da je priča oko pobjednika završena. Marej je, međutim, uzvratio sa dva uzastopna gema, izjednačio na 3:3, ali to je bilo sve od njega u ovom meču. Đoković je prvo sačuvao svoj servis, a onda je napravio brejk za 5:3. Marej se u devetom gemu držao do 30:30, a onda je napravio dvije greške sa osnovne linije (oba puta je pogodio mrežu), pa je Đoković sa 3:0 u setovima superiorno stigao do konačne pobjede.

Galerija

Bonus video: