Li i Klajsters za titulu

Voznijacki je bila na pragu pobjede, imala i jednu meč loptu, ali je 9. kosturašica sa nekoliko sjajnih poteza napravila preokret i stigla do najvećeg trijumfa u karijeri
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 09:12h

U finalu 99. Australian opena igraće Na Li i Kim Klajsters. Sjajna Belgijanka je potvrdila da je trenutno najdominantnija teniserka svijeta, pošto je bez problema savladala Veru Zvonarjovu (6:3, 6:3), dok je Li ispisala nove stranice istorije “bijelog sporta” - djevojka koja za manje od mjesec puni 29 godina je bila bolja od najbolje na WTA listi, Karolin Voznijacki (3:6, 7:5, 6:3), i postala prva Kineskinja koja je ušla u finale grend slema.

Voznijacki je svojom prepoznatljivom igrom, bez mnogo rizika, sa upornim čekanjem na grešku protivnice, bila na pragu pobjede. U 2. setu je servirala za pobjedu pri rezultatu 5:4, imala i jednu meč loptu, ali je 9. kosturašica sa nekoliko sjajnih poteza napravila preokret i stigla do najvećeg trijumfa u karijeri i izazvalu ekstazu na tribinama “Rod Lejver arene”, koju su napunili njeni sunarodnici.

- Presrećna sam što sam prva Kineskinja koja je stigla do finala. Bila sam nervozna zbog važnosti meča, a nisam mogla ni dobro da spavam, jer moj muž užsno hrče. Budila sam se svakog minuta - uz osmijeh je u intervjuu na terenu rekla Li, koja je i u 4. kolu prošlogodišnjeg Australian opena bila bolja od iste protivnice.

Iako je Voznijacki bila na pragu svog drugog finala grend slema (2009. poražena upravo od Klajsters u meču za titulu na US openu), pravda je pobijedila - 20-godišnja Dankinja poljskog porijekla je imala svega 10 direktno osvojenih poena u čitavom meču, a Li čak 42. Kineskinja je, naravno, više promašivala (imala 51 neiznuđenu grešku, 27 više od protivnice), ali joj se rizik isplatio. Voznijacki će morati da nauči tu tenisku lekciju, jer je i pri meč lopti čekala da Li pošalje loptu u aut ili mrežu, umjesto da napadom stigne do velikog uspjeha.

U drugom polufinalnom duelu, koji je bio repriza posljednjeg US opena, Klajsters nije imala nikakvih problema protiv Zvonarjove. Meč je trajao 74 minuta, a Kim je pokazala da je nedodirljiva. S obzirom na to kakav je njen nivo igre, vjerovatno će finalni meč, koji je zakazan za u subotu u 6 časova ujutro po našem vremenu na “Rod Lejver areni”, biti samo formalnost...

Bonus video: