Enan opet u penziji!

Enan je povrijedila lakat desne ruke u 4. kolu Vimbldona, jedinog grend slema koji nije osvojila, kada je poražena od sunarodnice Kim Klajsters. Propustila je ostatak sezone, a početkom ove je pokušala da se vrati. Nije uspjela...
54 pregleda 0 komentar(a)
Žastin Enan, Foto: REUTERS
Žastin Enan, Foto: REUTERS
Ažurirano: 26.01.2011. 18:09h

Drugi put je rekla zbogom tenisu - nekada najbolja igračica svijeta, Žastin Enan, odlučila je da i definitivno ode u penziju, jer su joj doktori sugerisali da završi karijeru zbog komplikovane povrede lakta!

Djevojka koja je osvojila sedam grend slem titula se povukla u maju 2008. godine, kada je bila prva na WTA listi. Vratila se početkom 2010, odmah stigla do finala Australian opena, ali je poražena od svoje dugogodišnje rivalke, Serene Vilijams. Ove godine u Melburnu je doživjela šokantan poraz u meču 3. kola od Svetlane Kuznjecove.

- Nažalost, nemam dobre vijesti. Proteklih nekoliko dana sam provela na raznoraznim pregledima i potvrđeno je da je avantura u Australiji poprilično uništila moj lakat. Pričala sam sa doktorima, prihvatila njihov savjet i sada mogu da kažem da je moja karijera i definitivno završena. Mnogo mi je teško, jer sam bila jako uzbuđena zbog povratka, ali je jasno da više ne mogu da igram - napisala je na svom sajtu teniserka koja je osvojila 43 titule na WTA turnirima i zaradila preko 20 miliona dolara.

Enan je povrijedila lakat desne ruke 28. juna, u 4. kolu Vimbldona, jedinog grend slema koji nije osvojila, kada je poražena od sunarodnice Kim Klajsters. Propustila je ostatak sezone, a početkom ove je pokušala da se vrati. Nijedan trening nije mogao da prođe bez bola, nije bila ni sjenka nekadašnje igračice, a njen hirurg je objasnio da joj je potrebna “veoma ozbiljna operacija” i oporavak od preko godinu, ali da ne može da garantuje da će biti u stanju da ponovo igra...

Alaster: Ona je jedna od najvećih

Vijest o drugom i konačnom povlačenju sjajne Belgijanke šokirala je direktoricu WTA tura, Stejsi Alaster.

- Žastin Enan će biti zapamćena kao jedna od najvećih sportistkinja svog doba. Bila je izvanredan ambasador ženskog tenisa i na terenu i van njega, a njen borbeni duh, nevjerovatna hrabrost i veliki uspjesi su joj donijeli milione navijača širom svijeta. Svi koji smo gledali njenu igru bili smo presrećni kada je odlučila da se vrati, i nema sumnje da će nam mnogo nedostajati - napisala je Alaster u saopštenju.

Kraljica šljake

Jedna od najboljih igračica u istoriji tenisa profesionalnu karijeru je počela 1. januara 1999. i upisala 503 pobjede i 109 poraza. Osvojila je 43 titule na WTA turnirima, od kojih sedam na grend slemovima - dvije na US openu, jednu na Otvorenom prvenstvu Australije i četiri na Rolan Garosu, zbog čega je prozvana „kraljica šljake”.

U nevjerovatnoj karijeri je prigrabila i zlato u singlu na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, a jedino što joj nedostaje je titula sa nezvaničnog prvenstva svijeta, Vimbldona. Zbog želje da osvoji turnir na čuvenoj travi londonskog „Ol Ingland klaba” je 4. januara prošle godine i prekinula penziju, u koju je otišla 14. maja 2008. Ali, upravo je ta opsesija koštala novog opraštanja - Enan je u meču 4. kola sa jednom od svojih najvećih protivnica, Kim Klajsters, doživjela povredu lakta desne ruke. Od tog 28. juna je nije nigdje bilo, a nakon nekoliko mečeva u Australiji je i definitivno postalo jasno da je velika karijera završena...

Bonus video: