Rafa pred vratima istorije

Nadalu se pruža prilika da ispiše nove stranice istorije „bijelog sporta”, jer niko od 1969. i podviga Roda Lejvera nije osvojio četiri uzastopne grend slem titule
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2011. 21:16h

Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su osvojili sve četiri grend slem titule u jednoj sezoni. Od tada nijedan teniser nije napravio taj podvig, niko čak nije ni vezao četiri uzastopne titule na najvećim turnirima. Zbog toga se Rafaelu Nadalu pruža prilika da ispiše nove stranice istorije „bijelog sporta” - ukoliko slavi na Australijan openu, koji počinje večeras sat iza ponoći na Melburn parku, 24-godišnji Španac će uraditi nešto što nisu mogli Bjern Borg, Džimi Konors, Pit Sampras, njegov najveći rival Rodžer Federer...

Rafa je na najmanji kontinent stigao nakon gotovo perfektne sezone, u kojoj je dominantno prigrabio pehare na Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu. Iako ga svi proglašavaju za glavnog favorita, skromni momak iz Manakora smatra da je osvajanje titule nemoguća misija.

- Mislim da je to gotovo nemoguće. Biće jako, jako teško. Tenis je veoma izjednačen sport, nema velike razlike među igračima. U mnogo mečeva sve rješava jedna lopta. Zbog toga je vrlo teško očekivati da jedan igrač osvoji sve. Ukoliko se to i dogodi, biću srećniji zbog osvajanja Australijan opena, nego zbog toga što bi mi to bila četvrta grend slem titula u nizu - istakao je Nadal.

Samo prehladamože da ga zaustavi

Prvi reket svijeta je u prošlogodišnjem četvrtfinalu predao meč pri vođstvu Endija Mareja zbog povrede koljena. Mnogi su mislili da više nikad neće igrati kao nekad, ali se vratio jači nego ikad. Sada može da ga zaustavi samo prehlada, koja ga muči posljednjih sedmica...

- Stanje još nije perfektno, ali se osjećam mnogo bolje nego u Dohi.

Federer ga je proglasio glavnim favoritom, ali Nadal, koji juri 10. grend slem titulu, smatra da je švajcarski maestro favorit.

-Ukoliko budem igrao najbolje što znam, mogu da stignem do druge sedmice, a tada je sve moguće. Manji sam favorit od Federera, a ništa veći od Novaka Đokovića, Endija Mareja i Robina Soderlinga - zaključio je Nadal.

Ugrožen tandem snova

Teniski stručnjaci smatraju da je došlo vrijeme da neko prekine dominaciju dvojice najboljih tenisera svijeta, da Marej, Đoković i ostali napokon mogu da osvoje tron.

- Igrao sam mnogo velikih mečeva prošle godine i imao nekoliko poteškoća, prije svega zbog problema sa leđima. To me mentalno ojačalo, mislim da sam sada mnogo jači nego lani

Fedeks, s druge strane, smatra da je ovo vrijeme Rafaela Nadala.

- On mora da bude favorit. Drži tri grend slema u svojim vitrinama, ovaj je još kod mene, ali još samo kratko - poručio je 29-godišnjak iz Bazela. - Ja sam osvojio titulu na ATP Super finalu, igram veoma dobro na tvrdim podlogama, ali je on trenutno dominantan. Dominirao je na posljednja tri grend slema, u nijednom meču nije imao poteškoća.

Klajsters i Enankao nekad

Serena Vilijams ne igra u Melburn parku, zbog toga su glavne favoritkinje za tron dvije Belgijanke - Kim Klajsters i Žastin Enan. Klajsters je nakon privremene penzije uhvatila sjajan ritam, osvojila dva US opena, dok njena sunarodnica još traži veliku titulu nakon povratka na teren. Kim je, po kladionicama, glavna favoritkinja, a odmah iza nje je Enan.

Ona, međutim, smatra da stvari ne stoje baš tako.

- Srećna sam što uopšte igram ovdje, jer mi je nakon povratka na teren bilo teško. Potrebno mi je još nekoliko mjeseci da uđem u pravi ritam i da se riješim bola u laktu. Nedostaje mi mečeva, ali to, ipak, ne znači da ću se predati. Igraću najbolje što mogu - istakla je djevojka koja ima sedam grend slem titula, uključujući i Australijan open iz 2004. godine.

U borbu za tron mogu da se uključe i prva teniserka na WTA listi Karolin Voznijacki, finalistkinja Vimbldona i US opena Vera Zvonarjova, a šansu čekaju i Marija Šarapova, Venus Vilijams, probuđena Ana Ivanović...

Upravo je Šarapovoj pripala čast da otvori takmičenje na „Rod Lejver areni” - osvajačica Otvorenog prvenstva Australije iz 2008. sat nakon ponoći igra sa Tajlanđankom Tamarin Tanasugarn.

N. N.

Bonus video: