Bačen sam ajkulama: Prvi teniski zviždač ostavljen u nemilosti hobotnice

Trungeliti je poznat u teniskom svijetu i kao "zviždač", jer je 2015. godine otkrio kako funkcioniše teniska mafija i kako se namještaju mečevi na manjim - fjučers turnirima
3449 pregleda 0 komentar(a)
Marko Trungeliti
Marko Trungeliti

Marko Trungeliti, 29-godišnji teniser, daleko je od svjetskog vrha, uglavnom igra na manjim turnirima van ATP scene, a koji je pažnju svjetske javnosti skrenuo prošle godine kada je automobilom iz Barselone, sa bratom, majkom i 89-godišnjom bakom, putovao 1.000 kilometara da na Rolan Garosu popuni mjesto “srećnog gubitnika”, a zatim ušao u drugo kolo i zaradio 80.000 eura.

Trungeliti je poznat u teniskom svijetu i kao "zviždač", jer je 2015. godine otkrio kako funkcioniše teniska mafija i kako se namještaju mečevi na manjim - fjučers turnirima.

Saznao je sve tako što je i on bio umalo uvučen u tu mrežu...

Trungeliti se tada obratio Odjeljenju za integritet tenisa (TIU), da bi prošle godine pristao da svjedoči protiv kolega i argentinskih sunarodnika Federika Korije, Patrisija Erasa i Nikolasa Kikera.

Od tada je, kako je rekao, nepoželjna osoba u svijetu tenisa...

"Primio sam sve moguće vrste uvreda, od igrača do menadžera. Niko me više ne pozdravlja. Ne žele me čak ni pogledati u oči. Čak su me i neki, koje sam smatrao prijateljima, pitali zašto nisam začepio usta", kaže Trungelliti.

Argentinac ističe da je hobotnica mnogo jaka.

"Mislite da treneri nisu uključeni u to? Jesu, i to jako. Non-stop se pristupa igračima koji su karakterni slabići, jer je to lak novac. Ako malo bolje razmislite, moguće je zaraditi sto hiljada dolara za sat rada", rekao je Trungeliti za AP.

On je kivan i na teniske čelnike.

"Niko me nije branio. Iskoristili su me i bacili ajkulama. Cijeli proces svjedočenja bio jedan od najgorih koje sam vidio. Cijenu plaćam i dalje, ali neću odustati. Namještanje teniskih mečeva je javna tajna i ne da ga nismo iskorijenili, nego poprima sve veće razmjere", kazao je on.

Bonus video: