Rafa XII ili Nole slem

Dvojica najboljih tenisera svijeta u borbi za titulu na Rolan Garosu, koji počinje danas - Rafael Nadal želi 12. Kup musketara, a Novak Đoković će pokušati da drugi put bude vlasnik sva četiri grend slema
3753 pregleda 1 komentar(a)
Hoćemo li 9. juna gledati njihov 55. međusobni duel: Nadal i Đoković, Foto: Beta-AP
Hoćemo li 9. juna gledati njihov 55. međusobni duel: Nadal i Đoković, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.05.2019. 11:49h

Šta god da se dogodi u Parizu, istorija će biti ispisana. Hoće li Rafael Nadal pomjeriti svoje granice i postati prvi teniser sa 12 titula na jednom turniru ili će Novak Đoković drugi put u karijeri držati sva četiri grend slem pehara? Odgovor na to pitanje vjerovatno ćemo znati 9. juna, kada bi po svim prognozama dvojica najboljih tenisera svijeta trebalo da se sudare u finalu Rolan Garosa.

Đoković je prije 12 mjeseci bio „ranjen” pred dolazak u Grad svjetlosti, jer je nakon očajnih rezultata i ogromnih problema sa ramenom i samopuzdanjem pao na 22. mjesto na ATP listi. Stigao je do četvrtfinala, ali je ispao od tada praktično anonimnog Marka Ćekinata, zbog čega je nagovijestio da možda neće igrati ni na Vimbldonu. Srećom, predomislio se i osvajanjem titule u Londonu započeo nezadrživ proboj ka vrhu.

Osvojio je US open i Australijan open, nedavno i Masters u Madridu, da bi prije sedam dana u finalu u Rimu izgubio od Nadala (6:0, 4:6, 6:1), mada taj rezultat nije realan, jer je bio znatno umorniji od Kralja šljake. I Đoković je svjestan da ima šansu u Parizu, iako ulogu favorita prepušta čovjeku protiv kojeg vodi 28:26 u pobjedama.

- Rafa je favorit da osvoji titulu. Ne bi bilo fer izabrati bilo koga drugog, jer je doživio samo dva poraza ovdje. Poštujem ga, naravno, kao i uvijek. Bio je bolji u Rimu, a ja sam ostao bez ‘gasa’ poslije nekoliko dugačkih mečeva, završenih dosta kasno - istakao je 32-godišnji Beograđanin.

Nole nije odigrao dobro američku turneju, trebalo mu je vremena da počne da igra dobro i na šljaci, ali se čini da je sve žrtvovao za Rolan Garos.

- Želio sam da dostignem vrhunac na ovom turniru. Imam šansu da osvojim četiri grend slema zaredom. Postoji posebna vrsta motivacije da uzmem Rolan Garos, zbog mogućnosti da budem vlasnik sva četiri slema u isto vrijeme. To sam uspio prije tri godine, vjerujem da mogu opet to da uradim - samuovjeren je Đoković.

U ženskoj konkurenciji se ne može izdvojiti niko za koga bi moglo da se tvrdi da će doći do finala, a kamoli da će osvojiti titulu. Tako je već nekoliko godina na svakom grend slemu, a najmanja kvota je na aktuelnu šampionku Simonu Halep - 5. Slijedi Kiki Bertens (9,5), a sve ostale su dvocifrene - Serena Vilijams, Naomi Osaka, Petra Kvitova i Karolina Pliškova po 15, Sloun Stivens 17, Elina Svitoljina 23...

Čast da otvori 123. izdanje Rolan Garosa na „Filip Šatrijeu” pripalo je djevojci kojoj od grend slem titula nedostaje samo ona iz Pariza, Andželik Kerber. Njemica će od 11 časova igrati protiv bivše prve juniorke svijeta, Anastastije Potapove, a treći meč dana na glavnom terenu igraju Federer i Lorenco Sonego. Prije njih, na „Šatrijeu” će igrati Stefanos Cicipas i Maksimilijan Marterer, a prvog dana na šljaku će i Kei Nišikori, Garbinje Mugurusa, Sloun Stivens... Derbi prvog dana igraće Venus Vilijams i Svitoljina.

Princ šljake smatra da je došlo vrijeme za njega

I teniski stručnjaci i bukmejkeri su saglasni da samo Španac i Srbin imaju realne šanse da podignu Kup musketara. Kvota na Rafaela Nadala je na gotovo svim svjetskim kladionicama 1,9, na Novaka Đokovića 3,5, a na njegovog vjerovatnog rivala u polufinalu i aktuelnog vicešampiona, Dominika Tima, između 7,5 i 8. Svi ostali su daleko veći autsajderi...

Tim se nada da bi mogao da postane tek peti igrač koji je osvojio titulu u posljednjih 15 izdanja Rolan Garosa, uz Nadala, Đokovića (2016), Rodžera Federera (2009) i Stanislasa Vavrinku (2015).

- Šljaka je za mene prirodna podloga, znam kako da se krećem na njoj, kako da igram i zato je volim. Od osme do 18. godine sam samo na njoj i igrao - naglasio je Austrijanac, kojem su mediji nadjenuli nadimak Princ šljake.

- Rafa će ovdje uvijek biti prvi favorit, Novak je tik iza njega, jer je opet u svojoj najboljoj formi. Ali, mislim da sam radom sa Nikolasom Masuom postao nepredvidljiviji za rivale i vjerujem da je došlo vrijeme i za moj veliki pehar - dodao je Tim, koji je u posljednje četiri sezone čak četiri puta savladao Nadala na šljaci.

Bonus video: