Nova Serena napada Venus

Kori Gof oduševila teniske stručnjake i postala najmlađa igračica u open eri koja je kroz kvalifikacije stigla do glavnog žrijeba Vimbldona. U 1. kolu je čeka duel sa Venus Vilijams, sestrom njenog idola
2714 pregleda 0 komentar(a)
Nova nada svjetskog tenisa:, Foto: WTA
Nova nada svjetskog tenisa:, Foto: WTA
Ažurirano: 30.06.2019. 10:41h

Zovu je nova Serena Vilijams i iz dana u dan se trudi da opravda poređenje sa svojim idolom. Prošle godine je postala peta najmlađa juniorska šampionka Rolan Garosa, a sada je oduševila planetu fenomenalnim izdanjima u kvalifikacijama za Vimbldon.

Djevojčica rođena 15. marta 2004. godine preko noći je postala glavna priča svjetskih medija, jer je najmlađa teniserka koja se u open eri domogla jedinog grend slema na travi kroz kvalifikacije. Zapamtite njeno ime - Kori Gof.

Gof je trenutno 301. na WTA listi, a ogroman potencijal je pokazala već u prvom meču u Londonu, gdje je dobila prvu kosturašicu kvalifikacija, Aljonu Bolšovu (6:3, 6:4). U narednom duelu je bila još ubjedljivija, jer je Valentinu Ivahnjenko savladala 6:2, 6:3, a u finalu 129. na svijetu, Belgijanki Gret Minen, prepustila je svega dva gema (6:1, 6:1). Ona će biti prva 15-godišnjakinja u glavnom žrijebu Vimbldona poslije tačno deceniju, jer je 2009. specijalnu pozivnicu dobila Britanka Lora Robson.

- Znala sam da sam autsajderka i uživala sam u toj ulozi. Osjećala sam se odlično na terenu, u šoku sam da sam u glavnom žrijebu. Odlično sam servirala, bila pozitivna tokom cijelog meča i to mi je pomoglo. Nisam očekivala da ću doći dovde, ali je ovo dokaz da se snovi ostvaruju kada radite naporno - rekla je Gof.

Kao 13-godišnjakinja je stigla do finala juniorskog US opena (izgubila od sjajne sunarodnice Amande Anisimove, koja je ove godine stigla do polufinala Rolan Garosa) i tada su počela poređenja sa najboljom teniserkom svih vremena, koja joj je idol.

- Prvo što pamtim sa Vimbldona je kako Serena igra i osvaja titulu. Ne sjećam se ni koje je to godine bilo. Serena je razlog zašto igram tenis i zašto mi je tata uopšte i kupio reket. Sudbina se poigrala sa djevojčicom poznatom po nadimku Koko na žrijebu u petak, jer će u 1. kolu igrati sa sestrom svojeg idola, Venus Vilijams...

Noviteti - krov na Terenu 1 i taj-brejk na 12:12 u 5. setu

Godinama su organizatori Vimbldona „robovali” tradiciji i odbijali da postave krov, ali su 2009. konačno popustili i stavili ga na Centralni teren. Deceniju kasnije, pokretni krov je postavljen i na Teren 1. Nije samo to novitet na drugom stadionu po veličini u kompleksu na čuvenoj adresi SW19, jer je kapacitet povećan za 1.000 mjesta i sada je 12.345.

Još jedan dio tradicije ide u istoriju, jer je odlučeno da se od ove godine uvodi taj-brejk u odlučujućem setu. Neće biti nakon 12. gema, već samo ako rezultat u 5. setu u muškoj, a trećem u ženskoj konkurenciji, bude 12:12. I igraće se do sedmog poena, a ne kao na Australijan openu do desetog (doduše, u Melburnu kada je u gemovima 6:6). Dakle, više ne postoji ni teoretska šansa da se ponovi spektakularni 5. set iz duela Džona Iznera i Nikole Maua, koji je Amerikanac dobio 70:68 u najdužem meču u istoriji tenisa.

Bonus video: