Teniska groznica

Na Vimbldonu je čuveni Manic Monday, kada se igraju svi mečevi osmine finala u muškoj i ženskoj konkurenciji
6629 pregleda 0 komentar(a)
Rekorder želi devetu titulu na Vimbldonu: Rodžer Federer, Foto: AP
Rekorder želi devetu titulu na Vimbldonu: Rodžer Federer, Foto: AP

Nakon dana odmora, vrijeme je za spektakl na Vimbldonu - na programu je Manic Monday, u kojem će se po tradiciji na najprestižnijem svjetskom turniru igrati svi mečevi osmine finala u obje konkurencije.

Čast da igra na Centralnom turniru nije pripala prvim nosiocima i glavnim favoritima za titulu, Novaku Đokoviću i Ešli Barti, već teniserima sa najviše navijača - program će otvoriti Rafael Nadal protiv Žoaoa Souze, potom će domaća nada Johana Konta udariti na dvostruku šampionku Petru Kvitovu, a na kraju će se osmostruki šampion Rodžer Federer sudariti sa Mateom Beretinijem.

Federer: Neće biti lako sa Beretinijem

Fedeks, koji je prije 15 dana u Haleu postao drugi igrač u open eri sa dvocifrenim brojem pehara na jednom turniru (Nadal je to uradio već u tri grada), pokušaće da osvoji devetu titulu u Londonu, tj. 21. na grend slemovima. Možda mu je ovo i posljednja šansa da prigrabi najveći pehar, jer više nije moćan na betonu, na šljaci nikada nije favorit, a pitanje je u kakvom će stanju biti i da li će uopšte nastupiti naredne sezone na Vimbldonu.

Maestro iz Bazela je pobjedom nad Lukom Pujem postao rekorder na grend slemovima, jer je upisao 350. pobjedu i izborio 407. meč. To nikome nije uspjelo prije njega.

- Ne bih znao da kažem u čemu je tajna moje dugovječnosti. Posljednji put sam u 1. kolu ovdje ispao 2002. Moguće da je neiskustvo igralo ulogu, baš kao kod ovih momaka. A opet, Rafa, Novak i ja smo dugo u vrhu, samim tim postavljeni za visoke nosioce i prirodno imamo nešto lakši žrijeb - rekao je Fedeks.

Najtrofejniji teniser svih vremena priznaje da ne poznaje Beretinija.

- Ne znam ga baš najbolje, to bi moglo da bude malo nezgodno. Vidio sam ga malo u Haleu i Štutgartu, sigurno je da mi neće biti lako - istakao je Fedeks.

Nepravda prema Barti - broj 1 na trećem terenu

Čelnici Vimbldona nikada nisu robovali brojevima. Federer je izabran za 2. nosioca, iako je Nadal svjetski broj 2, a meč osmine finala trenutno najbolje teniserke svijeta, Ešli Barti, zakazali su na Terenu 2, trećem po važnosti. Jasno je zašto su Serena Vilijams (igra sa Karlom Suares-Navaro) i Đoković (rival mu je Ugo Amber) dobili prednost, ali je teško šampionki Rolan Garosa objasniti zašto su ispred nje i Simona Halep i Kori Gof.

Razlog nije Rumunka, bivši broj 1 i polufinalistkinja iz 2014. godine, već nova svjetska senzacija, 15-godišnja Gof. Mlada Amerikanka je za svega sedmicu postala velika teniska zvijezda, pa je već igrala i na Centralnom terenu.

Barti se, međutim, ne uzbuđuje zbog toga, već samo razmišlja o meču sa Elison Riske, koja joj je posljednja prepreka ka eventualnom blokbasteru sa Serenom već sjutra u četvrtfinalu. I prisjeća se poraza u jedinom međusobnom susretu, 2016. na travi Istburna (7:6, 7:5).

- Kada god je bila satjerana uza zid, Elison je odigrala svoj najbolji tenis. Sa njom nema tajni, ona vas natjera da osvojite svaki poen. Izuzetno je važno da odigram raznovrsno i da koristim šanse kada ih dobijem - rekla je Barti, koja je u prva tri meča na Vimbldonu bila na terenu tek nekoliko minuta preko tri sata i izgubila svega 12 gemova.

Ivanišević otišao

Đoković bi trebalo da ima najlakši posao od svih u osmini finala muškog singla, jer igra sa 21-godišnjim Amberom. Francuz, koji je 66. na ATP listi, bio je na pragu poraza u 1. kolu, jer je gubio 2:0, ali se njegov zemljak Gael Monfis predao u 5. setu zbog povrede.

Nole će do kraja turnira biti lišen pomoći novog trenera u stručnom štabu, Gorana Ivaniševića, koji je zbog ranije preuzetih obaveza morao da napusti London.

- Nažalost, nisam uspio da pomjerim obaveze. Možda se i vratim, zavisi od toga šta i koliko uspijem da promijenim - rekao je Ivanišević za Sport klub.

Šampion iz 2001. je iskreno odgovorio na pitanje šta može da promijeni u igri 32-godišnjeg Srbina:

- I ja se to ponekad pitam, jer čovjek ima 5.000 bodova više od drugog. Ali, uvijek je nešto potrebno, želiš da budeš bolji. Tu su sitnice na koje mogu da mu ukažem - servis, kod forhenda možda nekad radi nešto krivo nogama, možda pozicija malo na voleju, ali nisam ja došao njemu ništa da mijenjam, pogotovo ne u ovih sedam dana. Čisto moje viđenje njegove igre, jer uvijek nešto može da se poboljša.

Bonus video: