Podvig: Gluvi teniser ostvario prvu pobjedu na ATP turu

"Moja je poruka za sve hendikepirane da ne se ne obeshrabruju. Ako omogućite sredstva, možete sve učiniti", dodao je igrač, inače 212. na ATP listi, koji je uglavnom do sada nastupao na čelendžer turnirima
2158 pregleda 2 komentar(a)
Dak Hi Li, Foto: Joedy McCreary
Dak Hi Li, Foto: Joedy McCreary

Južnokoreanac Duk Hi Li ušao je u istoriju - u ponedjeljak je u Vinston Sejlemu postao prvi gluvi teniser koji je pobijedio meč na ATP turniru.

Južnokorejski 21-godišnji teniser je slavio u prvom kolu turnira, i to nakon što je meč prekinut na pet sati zbog oluje, protiv Švjcarca Henrija Laksonena sa 7-6 (7/4), 6-1. To je njegova prva pobjeda na Turu.

"Ljudi su me zezali zbog mog hendikepa. Govorili su mu da ne bih trebalo da igram. To je stvarno bilo teško, ali moji prijatelji i moja porodica su mi pomagali. Htio sam pokazati svima što mogu da učinim", izjavio je nakon pobjede Li.

"Moja je poruka za sve hendikepirane da ne se ne obeshrabruju. Ako omogućite sredstva, možete sve učiniti", dodao je igrač, inače 212. na ATP listi, koji je uglavnom do sada nastupao na čelendžer turnirima.

Zbog hendikepa nije mu bilo lako. Ne može da čuje linijske i glavnog sudiju, koji govori rezultat. Osim toga, ne čuje zvuk loptice.

Van terena takođe je imao poteškoća i bila mu je potrebna pomoć za razumijevanje pitanja novinara. On ne zna znakovni jezik, jer je naučio da čita južnokorejski s usana još dok je bio dijete, a njegov način komunikacije teško je razumljiv čak i Južnokoreancima.

"Rekao sam i da ću dati sve od sebe i da ću pokušati da ostanem koncentrisan, ali sam uspio i da pobijedim", zadovoljan je Li koga u drugom kolu čeka 40. igrač svijeta Poljak Hubert Hurkač.

Bonus video: