Endi Marej do prve titule sa metalnim kukom

Britanac je u finalu Antverpena bio bolji od Švajcarca Stena Vavrinke 2:1
4878 pregleda 3 komentar(a)
Marej, Foto: Francisco Seco
Marej, Foto: Francisco Seco
Ažurirano: 20.10.2019. 19:23h

Devet mjeseci i 10 dana nakon što je u suzama na Australijan openu najavio kraj karijere, Endi Marej je opet plakao. Ovog puta od sreće - bivši broj 1 je zagrlio Stanislasa Vavrinku, pozdravio publiku i briznuo u plač zbog osvajanja titule na turniru u Antverpenu.

Velikan svjetskog tenisa se definitivno vratio na najveću scenu i devet mjeseci poslije druge operacije kuka podigao pehar. Prvi nakon tačno 960 dana i titule na turniru u Dubaiju 4. marta 2017. godine, kada je porazio Fernanda Verdaska.

Marej je nedavno javno samom sebi dao rok do marta da počne da pobjeđuje najbolje ili će i definitivno ispuniti obećanje o kraju karijere. Više od četiri mjeseca prije isteka roka, 32-godišnjak iz Danblejna je potvrdio da je na pravom putu - iako je izgubio prvi set i u drugom i trećem imao brejk minusa, smogao je snage da savlada dvostrukog grend slem šampiona (3:6, 6:4, 6:4).

Uzgred, psihičku stabilnost je pokazao i u samoj završnici, jer je u 9. gemu spasao dvije vezane brejk lopte, a onda onemogućio Švajcarca da na svoj servis iskoristi četiri šanse da stigne na 5:5. Na kraju je iskoristio prvu meč-loptu kada je vratio izuzetno jak servis Vavrinke i dočekao njegovu grešku iz forhenda.

- Ovo je jedna od najvećih pobjeda u mojoj karijeri. Mnogo mi znači. Prethodnih nekoliko godina je bilo izuzetno teško i nisam očekivao da ću sada biti u ovakvoj poziciji. Presrećan sam. I ja i Sten smo imali puno problema sa povredama i presrećan sam što sam baš sa njim mogao da igram ovo finale, koje je bilo fenomenalno - rekao je Marej.

Iskusni Švajcarac je poručio da je srećan zbog povratka Škota.

- Nevjerovatno je što opet igraš na ovom nivou, svi smo srećni zbog tebe. Tužan sam zbog poraza, ali i srećan što si se ti vratio - naglasio je Vavrinka.

Bonus video: