Žensko finale Ozi opena: Probuđena šampionka protiv novog teniskog čuda

U finalu 108. Australian opena (9.45) sastaju se Garbinje Mugurusa i Sofija Kenin
2547 pregleda 0 komentar(a)
Favoritkinja u finalu: Gabi Mugurusa, Foto: Andy Wong
Favoritkinja u finalu: Gabi Mugurusa, Foto: Andy Wong

Kada je u 1. kolu izgubila prvi set od Šelbi Rodžers čak 6:0, činilo se da bi Garbinje Mugurusa treći put zaredom učešće na grend slemovima mogla da završi u 1. kolu. Ali, dogodilo se nešto sasvim suprotno - djevojka koja ima baskijsku i venecuelansku krv je podsjetila na najbolje dane i stigla na prag treće grend slem titule, jer će danas (9.45) u Melburnu igrati finale Australian opena.

Na posljednjoj prepreci čeka je veoma uporna i borbena Sofija Kenin, koja je u polufinalu porazila Ešli Barti i ugasila nade Australijanaca da njihova igračica može do titule nakon 42 godine. Tada je pehar podigla Kristin O’Nil, uz Serenu Vilijams 2007. jedina teniserka koja se popela na tron, a da nije bila kosturašica. Takvu šansu sada ima Mugurusa...

- Moja prednost je iskustvo osvajanja najvećih turnira, ali mi to ništa ne garantuje - jasna je 26-godišnja Španjolka, osvajačica Rolan Garosa 2016. i Vimbldona 2017, na kojem je 2015. igrala finale.

Garbine Muguruza
Finale je u subotu u 9.45(Foto: Dita Alangkara)

Kenin, koja je rođena u Moskvi, 2019. je završila sa nagradom za igračicu koja je najviše napredovala, a početak 2020. je kao iz snova.

- Prvo moram da uživam u ovom trenutku, jer ne osjetite baš često ovakve stvari. Uzbuđena sam, osjećam leptiriće u stomaku. Ali, posao nije gotov. Fokusiraću se na stvari koje moram da uradim. Stigla sam dovde i sada je trenutak da zablistam, da uradim još jednu specijalnu stvar - rekla je 21-godišnja Amerikanka.

Sofia Kenin
Sofija-Sonja Kenin(Foto: Andy Brownbill)

Trofejna Španjolka, Mugurusa, zbog nekoliko loših sezona nije bila nosilac, iako ima dvije grend slem titule - Rolan Garos 2016. i Vimbldon godinu kasnije, dok će 21-godišnja Kenin igrati prvo finale na najvećim turnirima. Ona je najmlađa finalistkinja od 2008. godine, kada su u Melburnu o tituli odlučivale Ana Ivanović i Marija Šarapova.

Mugurusa je prije dvije godine bila svjetski broj 1, ali je pala. Ka vrhu je krenula da ide nakon obnavljanja saradnje sa Konćitom Martines, koja joj je bila trener kada je osvojila Vimbldon.

- Končita izvlači šampionski karakter iz Muguruse na površinu. Garbinje je tokom prethodne dvije godine često djelovala preplašeno na terenu, izgledala nezadovoljno i uplašeno, ali sada je vratila pobjednički mentalitet - naglasila je legendarna Martina Navratilova.

Finale koje je malo ko očekivao
Finale koje je malo ko očekivao(Foto: Graphic news)

Mugurusa je u polufinalu pobijedila šampionku Vimbldona Simonu Halep.

"Uslovi na 39 stepeni Celzijusa su bili teški i znala sam da je ključ pobjede u istrajnosti. Tačno je i da nisam slavila pobjedu, jer još je rano. Došla sam sa namjerom da proslavim turnir. Moja reakcija je izostala, ali sam isto oduševljena plasmanom u finale. Ispred mene je još jedan meč, i moram da ostanem fokusirana, a imam iskustva i znam kako da se nosim sa važnošću takvih duela - naglasila je 26-godišnja Baskijka rođena u Venecueli, koja zbog agresivnog stila, ali elagantne i kreativne igre, plijeni pažnju zaljubljenika u bijeli sport širom meridijana.

Garbine Muguruza
Garbinje Mugurusa(Foto: Lee Jin-man)

U suprotnom smjeru - iz Evrope u Ameriku išla je karijera Sonje Kenin.

Nesvakidašnji talenat i ljubav prema teniskoj loptici natjerao je njene roditelje da se iz Moskve presele na Floridu u najbolju dječju tenisku akademiju. Odluka se pokazala ispravnom, jer je Kenin do finala došla pobjedom nad prvom favoritkinjom i to na njenom terenu, Ešli Barti (7:6, 7:5).

- Sofija ima isto značenje kao Sonja - objasnila je promjenu imena Kenin.

Ona je dobila Mugurusu u jedinom međusobnom duelu.

Sofia Kenin
Kenin slavi pobjedu protiv Barti(Foto: Andy Wong)

- Ostvarili su se moji snovi. Ne slučajno, pošto sam vjerovala i borila se. Nevjerovatno je iskustvo igrati protiv najbolje igračice u polufinalu. Nakon meča je bilo i previše emocije. Svjesna sam, međutim, da će finale biti nešto sasvim drugo. Osjećam to, jer moj se telefon nakon uspjeha prethodnih dana usijao, a dobila sam brojne poklonike na društveni mrežama. Uživam u tome - pažnji kojom me obasipaju na svakom koraku - kazala je 15. igračica WTA liste.

Ona će od ponedjeljka debitovati u Top 10. U slučaju pobjede Kenin će napredovati do sedmog mjesta, ako izgubi biće deveta

Bonus video: