Nije sve u novcu: Francuska teniserka ne igra zbog čekova

„Nema potrebe da o tome javno pričam, poklanjam novac onima kojima je zaista potreban, a ja ga imam previše“, izjavila je ona još 2015. godine
93 pregleda 1 komentar(a)
karolina garsija, Foto: Reuters
karolina garsija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 08:25h

Danas je prava rijetkost kada neko to kaže, a posebno teniseri koji u posljednje vrijeme biju bitke sa organizatorima turnira oko nagradnog fonda.

Karolina Garsija je jedna od rijetkih koja je to izjavila. Ona je u intevjruu za „L’ekip“ govorila o tome šta zapravo novac predstavlja za nju.

„Znate kako, uopšte me ne motiviše novac. Ne probudim se i kažem – 'ako osvojim taj i taj turnir zaradiću milion'. Ovo nije posao gdje čete na kraju nedjelje sigurno dobiti ček i podići platu. Ponekad mi se desi da čak i napustim turnir, a potrošim više novca nego što sam zaradila. Vi ako imate neki problem, ako ste povrijeđeni, vi ne zarađujete. Ali je i istina da kada osvojite recimo Peking, vi dobijete milion dolara, a to je puno novca.“ .

Na pitanje novinara šta radi onda sa tolikim novcem, Karolina je izjavila:

„Šta radim sa njim? Pa, nisam jadnica, ali vjerujte mi da ne trošim po 10.000 dolara na glupe stvari.“

Zaradila je preko 7,5 miliona dolara samo od turnira, za sada.

Za Karolinu Garsiju prvi put se čulo kada ju je najavljavao Endi Marej, još 2011. godine, kao igračicu koja će u budućnosti biti broj 1.

I upravo te godine je njeno ime moglo da bude na svim glavnim sportskim stranicama, jer je dobila specijalnu pozivnicu organizatora za učešće na Rolan Garosu. U drugom kolu je njen rival bila Marija Šarapova.

Na krcatom „Filip Šatrije“ stadionu prvi set riješila je u svoju korist 6:3, a u drugom imala prednost od 4:1. Veoma mlada i previše nervozna do kraja meča nije uspjela da uzme više nijedan gem.

Ali, 2018. su stvari drugačije, u svojoj 24. godini ona je sedma igračica svijeta u singlu, ima šest titula u singlu i sedam u dublu. Koliko je svestrana govori i podatak da je 2016. bila čak druga igračica svijeta u dublu.

Garsija mnogo novca poklanja u dubrotvorne svrhe, ali više anonimno nego javno.

„Nema potrebe da o tome javno pričam, poklanjam novac onima kojima je zaista potreban, a ja ga imam previše“, izjavila je ona još 2015. godine.

Ona je 2016. godine dobila ček od 10.000 dolara koje je odmah proslijedila „Sourire à la Vie“ organizaciji koja pomaže djeci koja boluju od kancera.

„Nadam se da će ovaj mali doprinos pomoći da se ovoj djeci opet vrati osmjeh na lice. Ovo je dobrotvorna organizacija koja mi puno znači“, izjavila je Karoline.

Njeni snovi su da jednog dana osvoji „Roland Garros“. Njena motivacija su roditelji, koji su joj i treneri, omiljeni sportista Rodžer Federer. Nije napuštala Lion, mjesto gdje je rođena i kaže da joj to i omiljeni grad, a svoj život opisuje kao veliki let, bez stajanja.

Bonus video: