Vodi li se rat za prevlast u svjetskom tenisu?

Pod plaštom korone dvojica najtrofejnijih tenisera pokrenuli priču o ujedinjenju svjetskog tenisa u jednu organizaciju
5876 pregleda 1 komentar(a)
Federer i Nadal, Foto: Salvatore Di Nolfi
Federer i Nadal, Foto: Salvatore Di Nolfi

Sezona tenisa obustavljena je a rejtinzi su zamrznuti. Bijeli sport stao je istovremeno kod tenisera i teniserki i to je bila jedina zajednička tačka dvije velike asocijacije - ATP i WTA.

Za sada je apsolutna nepoznanica kada će se igrači vratiti na terene,mada je "Marka" juče objavila da bi se to moglo desiti 24. avgusta na US openu, koji će se održati u Indijen Velsu. Upravo je taj najveći Masters prvi otkazan u kalendaru u kalifornijskoj pustinji a ima infrastrukturu da zamijeni Njujork, koji je najpogođeniji pandemijom. Početak Rolan Garosa najavljen je za 27. septembar, a Vimbldon se ove godine neće ni održati!

I dok se u tenisu vodi borba za opstanak, jedno je sigurno nakon pandemije novog korona virusa - bijeli sport više neće biti isti. Igrači u obje asocijacije iznad 100. pozicije na listama dovedeni su u nezavidan položaj.

- Mnogi igrači bez zarade od turnira shvatiće da neće dugo izdržati. Nakon nekog vremena, možda će naći drugo zanimanje. U startu privremeno a onda je moguće da i neće željeti da se vrate na teren. Ako se pauza produži još za devet mjeeseci ne postoji garancija da oni koji počnu zarađivati na drugom poslu požele da se varte. Lagao bih kada bih rekao da me ova situacija nije podstakla da razmišljam šta bih radio umjesto tenisa - kazao je 26- godišnji Mičel Kruger, koji je 195. na ATP listi. On je u karijeri zaradio 670 hiuljada dolara, do prekida sezone 40 hiljada, ali... - Samo razmišljam od čega će tensieri živjeti narednog mjesecda. Kada platiš članove svog tima, trenere fizioterapeute o čas ti pođe 10 do 20 hiljada - potvrdio je i 111.u rejtingu, Amerikanac Denis Kudla. I dok se oporavlja od druge operacije koljena najbogatiji i najtrofejniji teniser Rodžer Federer krenuo je u borbu za vlast u svjetskom tenisu. Ne sam, pošto je ideju za objedinjenje svjetskog tenisa u jednu asocijaciju iznio drugom najtrofejnijem igraču, Rafaelu Nadalu od kojeg je odmah dobio podršku u internet lajvu. - Da! - ironično je u lajvu prokomentarisao kontroverzni Australijanac Nik Kirjos a na svom tviteru objasnio:

- Da li je neko pitao za mišljenje većinu igrača u ATP turu. Za tenisere je to loša odluka - kazao je Kirjos. Istog mišljenja je i Karen Hačanov.

A ATP je neuporedivo bogatija i jača orhganizacija od WTA, pa osim na grend slemovima svi ostali turniri sa oba kostura neuporedivo više plaćaju teniserima. Tako je i sa rekalmama, tv pravima i spoonzorskim ugovorima...

ATP i WTA nisu same, ITF rukoviodi grend slemovima, olimpijskim turnirom, Dejvis kupom i Fed kuppm, ali i nekim manjim turniririma rukovodi ITF, a postoje i kompanije koje imaju svoj interes, poput IMG, koja je vlasnik mastersa i Premijum turnira u Majamiju. I teniseri imaju svoje savjete...

Ipak, podrška dviojici najtgrofejnijih igrača dolazi. Serena Vilijams je za, a nekada prva igračica Bili Džin King tvrdi da je ideju objedinjavanja svjetskog tenisa u jednu asocijaciju zagovarala još od 1970. godine. Stiv Sajmon, pr3dsjednik WTA je naglasio da bi tenis zajedno bio jači a iznenađujuće sa obzirom na pozicije, za ztkav predlog je i šef savjeta direktora ATP Andrea Gaudenci.

- Uvijek smo tijesno sarađivali, a tenis kao jedinstveni sport daje veće mogućnosti. Nadam se da ćemo se dogovoriti.

Cicipas pokrenuo akciju pomoći

I dok je ranijih godina neprestano tvrdio da u tenisu ima novca za sve, umjesto akcije pomoći igračima koju je odložio dok se sve nijanse ne iskristališu, Federer je za sada samo razgovarao o tome sa Nadalom i Novakom Đokovićem. I dok sve tri velike aoscijacije, ATP, WTA i ITF takođe tvrde da pripremaju porogram pomoći, najkonkretniji je najmlađi igrač u top 10, Grk Stefanos Cicipas. Šesti igrač svijeta je sa akademijom čiji je član, Patrika Muratoglua, lansirao platformu za skupljanje novca igračima iznad 100. pozicije ATP i WTA lista. - Kao najmlađi igrač u top 10, osjećam se odgovornim za budućnost tenisa. Razumijem koliko su igrači izvan najboljih 100 važni za održivi razvoj ATP-a i WTA turnira a znam i koliko je teško zaraditi za život profesionalnim tenisom. Naročito sada kada se turniri otkazuju na neodređeno vrijeme. Zahvaljujući platformi "Beyond 100 Support", svi kolege mogu uplatiti novac za igrače koji nisu u prvih 100, jer situacija postaje sve alarmantnija i mogu izgubiti rpiliku da nastave da se bave tenisom - kazao je Cicipas. Prethodno su trojica najtrofejnijih igrača objavili ideju Đokovića pomoći za igrače od 250. do 700. pozicije, prema kojoj bi prvih pet donirali po 30 hiljada, po 20 hiljada ostali iz top 10, a onda do top 15 po 15 hiljada, a ostali do top 20 po 10 hiljada.... U akciji bi učestvovali prvih 100 na listama, s tim da bi se donacija iz gornjih djelova top 100 smanjivala.

I dok je ranijih godina neprestano tvrdio da u tenisu ima novca za sve, umjesto akcije pomoći igračima koju je odložio dok se sve nijanse ne iskristališu, Federer je za sada samo razgovarao o tome sa Nadalom i Novakom Đokovićem. I dok sve tri velike asocijacije, ATP, WTA i ITF takođe tvrde da pripremaju porogram pomoći, najkonkretniji je najmlađi igrač u top 10, Grk Stefanos Cicipas.

Šesti igrač svijeta je sa akademijom čiji je član, Patrika Muratoglua, lansirao platformu za skupljanje novca igračima iznad 100. pozicije ATP i WTA lista.

- Kao najmlađi igrač u top 10, osjećam se odgovornim za budućnost tenisa. Razumijem koliko su igrači izvan najboljih 100 važni za održivi razvoj ATP-a i WTA turnira a znam i koliko je teško zaraditi za život profesionalnim tenisom. Naročito sada kada se turniri otkazuju na neodređeno vrijeme. Zahvaljujući platformi "Beyond 100 Support", svi kolege mogu uplatiti novac za igrače koji nisu u prvih 100, jer situacija postaje sve alarmantnija i mogu izgubiti rpiliku da nastave da se bave tenisom - kazao je Cicipas.

Prethodno su trojica najtrofejnijih igrača objavili ideju Đokovića pomoći za igrače od 250. do 700. pozicije, prema kojoj bi prvih pet donirali po 30 hiljada, po 20 hiljada ostali iz top 10, a onda do top 15 po 15 hiljada, a ostali do top 20 po 10 hiljada.... U akciji bi učestvovali prvih 100 na listama, s tim da bi se donacija iz gornjih djelova top 100 smanjivala.

Bonus video: