Nož u leđa Male Mo: Dan koji je okrenuo točak istorije tenisa

Monika Seleš je jedina u istoriji tenisa koja je do osam grend slem titula došla sa svega 19 godina, a niz je prekino napad u Hamburgu 30. aprila 1993.
3289 pregleda 0 komentar(a)
Ništa više nije bilo isto nakon 30. aprila 1993.
Ništa više nije bilo isto nakon 30. aprila 1993.

Nikada niko u svjetskom tenisu nije imao osam grend slem titula sa 19 godina! A onda je bljesnula Novosađanka Monika Seleš, koja je još bila tinejdžerka a iza sebe imala po tri trofeja Rolan Garosa i Australijan opena, dva US opena i izgubljeno finale Vimbldona.

U eri Štefi Graf, jedne od najvećih teniserki svih vremena, pojavila se Mala Mo i oduvala konkurenciju.

Upravo je trijumf nad popularnom Njemicom na Australijan openu bio svojevrstan povod događaju koji je na današnji dan, prije 27 godina, promijenio istoriju tenisa.

U Hamburgu je tokom WTA tunira i četvrtfinalnog meča između Selešove i Magdalene Malejeve 30. aprila 1993. godine, 38-godišnji opsesivni obožavalac Štefi Graf, Ginter Parhe nožem između lopatica povrijedio jugoslovensku teniserku. Taj napad je ostavio takve psihološke posljedice da Monika više nikada nije uspjela da se vrati na pravi nivo, a Graf je ponovo postala dominantna teniserka.

Parhe je uslovno osuđen na dvije godine psihološkog liječenja, a razočarana Monika Seleš je u ljeto naredne godine uzela pasoš Sjedinjenih Američkih Država.

Taj napad je uticao na to da se bijeli sport drastično promijeni i uvedu se neuporedivo strože bezbjedonosne mjere, a Selešovu je spriječio da uz najmlađu osvajačicu Rolan Garosa sa 16 godina, i osam grend slemova sa 19, pomjeri i brojne druge granice...

A imala je, činilo se, sve što je bilo potrebno - za svega 13 mjeseci do početka 1991. godine, Mala Mo je osvojila 22 turnira, igrajući pritom u finalima u 33 od 34 turnira na kojima je nastupila. U tom periodu je imala 159 pobjeda i samo 12 poraza, što je drugi najbolji rezultat ikada, dok je na grend slem turnirima imala 55 pobjeda i poraz. Tri puta u nizu je osvajala Australijan open i Rolan Garos, dva puta US open, i samo je u finalu Vimbldona 1992. izgubila. U 1991. godini osvojila je sva tri grend slema na kojima je učestvovala.

Veličinu Male Mo najbolje ilustruje podatak da je na prvom grend slemu u karijeri, Rolan Garosu, sa 15 godina došla do polufinala i uspjela da uzme set Grafovoj.

U prvih 14 nastupa na grend slemovima osvojila je osam titula! Kakav je to rezultat, najbolje pokazuju i poređenja sa nekim velikim teniserkama - Serena Vilijams, Graf i Marija Šarapova su u prvih 14 nastupa uzele po jednu, Venus Viliajms dvije, Martina Hingis četiri, a najbliže je Novosađanki prišla Kris Evert sa pet trofeja.

Tako na Australijan openu, Rolan Garosu i US openu.

Vimbldon i Mala Mo su, s druge strane, bile neka sasvim dugačija priča... Od samog starta tabloidi su željni senzacija stvorili takvu klimu, kao da je baš Monika Seleš autor krika prilikom udaranja teniske loptice. Kao da to još 70-tih nije radio i Džimi Konors, ili poslije nje Marija Šarapova, Viktorija Azarenka...

“To nije krik momka koji podiže koncertni klavir ili kancelarijski sef, njeni jauci su tako visoki kao da mački vratima prištulite rep..., sa druge strane mreže se rivalki mora dizati kosa na glavi”, pisali su britanski mediji, šaljući čak i ekipe u Jugoslaviju kako bi napisale što više ovakvih “priča”.

Mala Mo je odgovorila nepojavljivanjem na najvećem turniru 1991. godine, bez ijedne riječi objašnjenja! To nikada niko u istoriji nije uradio. Kasnije je kazala da je to vrijeme posvetila druženju sa Donaldom Trampom, sa kojim je u odličnim prijateljskim odnosima.

Samo nekoliko sedmica nakon Vimbldona, Monika Seleš je za 200 hiljada dolara igrala egzibicioni turnir, dok su Britanci grmjeli...

“Treba zaista odati priznanje Jugoslovenima na toleranciji, jer zamislite te bezbrojne vriskove prilikom udaranja lopticom u zid... A tim udarcima u zid imala je i nesvojstveni i jedinstveni stil u istoriji - dvoručni i bekhend i forhend”, konstatovali su britanski mediji.

Bila je prva teniska marketinška ikona

Monika Seleš je nakon ranjavanja uspjela da se vrati u WTA 1995. godine, ali ni sa približnim uspjesima.

Samo titula na Australijan openu 1996. uz dva izgubljena finala US opena i jedno na Rolan Garosu. Uspjela je, ipak, da pomogne SAD da dva puta osvoje FED kup (1996. i 2000), a bila je i bronzana na OI 2000. Njen povratak bio je težak i zbog bolesti oca Karolja, koji je 1998. preminuo od raka.

Rekordi, devet grend slem titula, i podatak da je uticala na bezbjednost igre, nisu jedini doprinos Selešove svjetskom tenisu. Ona je jedina u ženskom tenisu tri puta zaredom osvojila Rolan Garos, svaki put sa potpuno drugačijim stajlingom i frizurom, a Forbs je 1992. godine otkrio da je i treću godinu zaredom Mala Mo rekorder u zaradi u ženskom sportu.

Monika je 1990. sa kompanijom IMG sklopila ugovor o zastupanju pa je samo od reketa “Yonex” imala četiri miliona dolara godišnje. Primjera radi, Martina Navratilova je kao zvijezda u usponu 1974. godine za isti ugovor plaćena hiljadu dolara. Ako se zarada Selešove ilustrije sadašnjim ciframa, u prošloj godini bolju zaradu imale su samo Serena Vilijams i Naomi Osaka!

Bonus video: