Teniska pravila u vrijeme korone: Svako svoju lopticu, maske, rukavice...

Među "minimalnim normama" koje je definisao ITF svakako je i ukidanje "rukovanja kao i ostalih oblika fizičkog kontakta", a Savez pritom traži i da teniseri "kada mijenjanju stranu idu s druge strane mreže"
1562 pregleda 1 komentar(a)
Sa meča u Njemačkoj, Foto: Martin Meissner
Sa meča u Njemačkoj, Foto: Martin Meissner

Međunarodna teniska federacija (ITF) predstavila je sanitarne upute za teniska takmičenja jednom kada ih nacionalne vlade odobre, a prema njima će organizatori morati da osiguraju različite loptice za svakog igrača, rukavice od lateksa i maske za sakupljače i promjenu strana obilaskom mreže u suprotnom smjeru.

"Ta uputstva će omogućiti samo smanjenje rizika zaraze od Covid-19: one ne mogu eliminisati taj rizik", upozorava ITF, ističući kako će u svakom slučaju nacionalne mjere "prevagnuti".

Među "minimalnim normama" koje je definisao ITF svakako je i ukidanje "rukovanja kao i ostalih oblika fizičkog kontakta", a Savez pritom traži i da teniseri "kada mijenjanju stranu idu s druge strane mreže".

"Svaki će igrač morati da koristi svoju seriju loptica", navodi ITF, želeći da ograniči rizik prenosa tako da svaki igrač "identifikuje i označi lopticu za sebe".

Takođe radi izbjegavanja zaraze preko loptica, ITF ističe kako bi "sakupljači trebalo da nose rukavice od lateksa i na terenu i maske".

No osim toga, igranje na otvorenom je jedna od "predloženih mjera" kao i svakodnevni testovi.

Isto tako jednom kada gledaocima bude dopušteno gledanje mečeva s tribina, potrebno je, upozorava ITF, osigurati da razmak među njima bude najmanje dva metra.

Bonus video: