TOD MARTIN O NAJBOLJIMA SVIH VREMENA

Đokovića je najteže pobijediti, Federera je najljepše gledati

U intervjuu za teniski portal tennis365.com Martin se uključio u debatu o "najvećem igraču svih vremena" i dao svoje mišljenje o još uvijek aktivnim kandidatima, kao i o legendama iz bliže i dalje teniske prošlosti
2149 pregleda 0 komentar(a)
Đoković, Foto: Kamran Jebreili
Đoković, Foto: Kamran Jebreili

Novaka Đokovića je na vrhuncu moći najteže pobijediti, a Rodžera Federera je najljepše gledati, tvrdi Tod Martin, bivši dvostruki finalista na Grand slem turnirima i sadašnji izvršni direktor Međunarodne teniske kuće slavnih.

U intervjuu za teniski portal tennis365.com Martin se uključio u debatu o "najvećem igraču svih vremena" i dao svoje mišljenje o još uvijek aktivnim kandidatima, kao i o legendama iz bliže i dalje teniske prošlosti. 

"S estetske strane Rodžera je najveći užitak gledati. Ima elegantan servis, kao i ritern, elegantan je kad napada i kad se brani... sve što radi izgleda prekrasno", rekao je Martin za 38-godišnjeg švajcarskog maestra, Grend slem rekordera sa 20 naslova, jednim više od Rafaela Nadala.

"Ipak, kad je Novak pravi, kad je pun samopouzdanja, zadovoljan svojim fizičkim stanjem i stvarno koncentrisan, nisam vidio nikoga koga je teže pobijediti. On je, po mom mišljenju, igrao tenis bolje nego iko drugi", istakao je Martin koji je kratko vrijeme, u 2009. i 2010., bio dio trenerskog tima sadašnjeg broja 1 svjetskog tenisa, a potom je i argumentovao tu tvrdnju:

"Njegov atletizam nije s ove planete. Njegov ritern je mnogo bolji od bilo kojeg drugog. Niko nije vratio toliko lopti i neutralizovao toliko dobrih servisa. Radeći s njim vidio sam da ima takav mentalitet da 'ide glavom kroz zid' kad je koncentrisan. To nije uvijek slučaj, ali svjedočili smo dugim razdobljima kad je bio takav i kad ne mora igrati sjajno da bi pobjeđivao. On je takav borac i na tome gradi uspjehe."

Uz aktivnu "veliku trojicu", Tod Martin je u debatu o "najvećem igraču svih vremena" uključio i sunarodnika iz svoje generacije, nekadašnjeg Grend slem rekordera sa 14 naslova Pita Samprasa, kojeg su u međuvremenu u tom segmentu nadmašili Federer, Nadal i Đoković.

"U ovom sportu sve kreće od glave i srca, a Pit Sampras je imao jedinstveni spoj takmičarskog srca i uma na koji sam naišao, što nikada nije bilo previše isticano. Svi su mislili da ima snažan servis i forhend te dobre fizičke predispozicije. To su druga, treća i četvrta velika osobina koje je imao. Pod broj jedan bih stavio da je bio jedan od najvećih boraca", rekao je Martin i zaključio: 

"Volio bih vidjeti veliku bitku najvećih boraca. Volio bih vidjeti tu današnju grupu igrača protiv grupe kojoj sam ja pripadao ili grupe u kojoj su bili Džon Mekinro, Džimi Konors i Ivan Lendl. Postoje određene razlike u tehnologiji i strukturi Tura koji danas promoviše dominaciju u tenisu, ali kad gledam Rafu, Rodžera i Novaka, čini mi se da su jedan korak ispred ostalih."

Preporučujemo za Vas