AKTIVISTKINJA ZA LJUDSKA PRAVA

Slavna teniserka na ulicama u borbi protiv rasizma, Osaka: Ćutanje nije odgovor

Osaka, koja je najplaćenija sportistkinja na svijetu, javno je podržala pokret "Crni životi vrijede" nastao u SAD nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Amerikanca Džordža Fljoda u Mineapolisu 25. maja

433 pregleda 0 komentar(a)
Naomi Osaka, Foto: AP
Naomi Osaka, Foto: AP

Dvostruka Grend slem šampiona i bivša prva igračica svijeta, 22-godišnja Naomi Osaka, čiji otac je sa Haitija, a majka iz Japana, izjavila je kako i dalje namjerava da se aktivno angažuje u borbi protiv rasne neravnopravnosti, a pozvala je i druge poznate sportiste da se uključe.

Osaka, koja je najplaćenija sportistkinja na svijetu, javno je podržala pokret "Crni životi vrijede" nastao u SAD nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Amerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja.

"Glasno izražavam svoju podršku jer vjerujem u pokret i želim da pomognem promjenama. Ubistvo Džordža Flojda i ukupna situacija u Americi imaju veliki uticaj na mene. Ćutanje nikada nije odgovor, svi bi trebalo da se oglasimo po ovom pitanju", izjavila je Osaka dodavši kako je bila s demonstrantima u Mineapolisu i kako namjerava da bude i na protestima u Los Anđelesu gdje živi.

Mlada Japanka je dodala kako se klima u SAD-u promijenila od 2016. godine kada je Kolin Kapernik klećanjem tokom intoniranja američke himne protestovao protiv policijske brutalnosti prema tamnoputom stanovništvu. Kapernik je zbog svog aktivizma ostao bez angažmana u NFL-u.

"Kolin šalje istu poruku od 2016, ali bili su potrebni pandemija, ekonomska kriza i ubistvo snimljeno kamerom kako bi ga ljudi stvarno čuli. Stvari ne bi trebale tako da funkcionišu. Kako bi pokazala kako joj je uistinu stalo, NFL bi trebala kolektivno da klekne i vrati Kolina na posao. To što neki govore kako bismo mi sportisti trebalo da ograničimo samo na bavljenje sportom je uvredljivo", dodala je Osaka koja se osvrnula i na uvrede kojima je bila izložena putem društvenih mreža zbog iznošenja svojih stavova:

"Znam da ne bih trebala da čitam sve poruke od kojih su mnoge i provokativne, ali teško ih je izbjeći. Više me rastužuje njihovo neznanje i rasizam, jer zasigurno je teško živjeti u mržnji i neznanju, nego što sam tužna zbog uvreda nanesenih meni".

Preporučujemo za Vas