Đoković i „Adrija tur” nisu bili interesantni Crnoj Gori

Granica između Crne Gore i Srbije je i dalje zatvorena, što je razlog otkazivanja revijalnog teniskog turnira u našoj zemlji 27. i 28. juna. Nevjerovatno je, ipak, da niko iz Crne Gore nije pokazao interesovanje za događaj koji je mogao da bude fantastična sportska i turistička promocija naše zemlje

25084 pregleda 1467 reakcija 75 komentar(a)
Novak Đoković servira tokom jučerašnjeg meča sa Viktorom Troickim, Foto: Beta-AP
Novak Đoković servira tokom jučerašnjeg meča sa Viktorom Troickim, Foto: Beta-AP

Pandemija koronavirusa je dala mogućnost Crnoj Gori da ugosti svjetske teniske zvijezde, ali su strogi uslovi za prelazak granice na kraju i „otjerali” elitu - od održavanja planirane treće etape „Adrija tura” u našoj zemlji, u organizaciji Novaka Đokovića, nema ništa.

Organizacioni odbor regionalnog sportskog događaja donio je tu odluku uprkos želji i naporima da se 27. i 28. juna revijalno takmičenje održi u Crnoj Gori.

- Sedmicama unazad smo pokušavali da pronađemo način da sve organizujemo i priredimo spektakl za sve ljubitelje sporta. Izazova je bilo više, počev od činjenice da građani Srbije nisu na spisku Instituta za javno zdravlje Crne Gore i samim tim ne možemo da putujemo u Crnu Goru. Nadali smo se da će ova mjera biti promijenjena, ali to se još nije desilo. To je nepremostiva prepreka, jer je broj članova našeg tima veliki, a bez njih nismo u mogućnosti da sve tehničke detalje besprekorno sprovedemo - rekao je direktor turnira Đorđe Đoković.

Najmlađi brat prvog tenisera svijeta je otkrio da je u planu bio dolazak puno ljudi. Ali, to je sada nemoguće, jer je potrebno da se provede 14 dana u strogom karantinu.

- Naša ideja je bila da igramo na šljaci koja bi samo za tu priliku bila uvežena i postavljena na atraktivnoj lokaciji u jednom od primorskih gradova, kao i da sve prateće detalje - tribine, konstrukcije i druge elemente donesemo i postavimo, a sve zbog strogih standarda. Uz sve to, bilo je potrebno da organizujemo dolazak sudija, linijskih sudija, pratećeg osoblja, brojnih stručnih lica. I drugi brojni detalji su vezani za organizaciju ovakvog događaja, koje nemamo na raspolaganju u Crnoj Gori, što otežava priređivanje „Adrija tura” na očekivanom nivou. Ali, to jednostavno sada nije moguće i zato smo odlučili da donesemo odluku o otkazivanju turnira u ovoj državi, jer vremena za čekanje više nemamo.

Đorđe Đoković je na kraju pozvao da se odluka ne koristi za političke obračune.

- Uvjereni smo da će se prilike promijeniti i da će u nekom narednom periodu Crna Gora biti naš domaćin. Molimo sve aktere da se uzdrže od politizacije ove odluke, jer time samo nanosimo štetu, ne samo sportu, već i našoj ideji da promovišemo dobre vrijednosti, fer-plej, humanitarni rad i zajedništvo u čitavom regionu.

Umjesto u Crnoj Gori, Novak Đoković i njegov tim pokušaće da organiziju “Adrija tur” u Sloveniji. Turnir u Bosni i Hercegovini (Banjaluka) je već potvrđen, kao i odigravanje revijalnog meča između Novaka i Damira Džumhura u Sarajevu. Za organizaciju turnira uveliko se sprema Zadar, gdje će se kompletan karavan iz Beograda preseliti narednog vikenda. Hrvati su gostovanje najboljih svjetskih tenisera odlučili da iskoriste i kao promociju turizima pred nadolazeću sezonu, i pred spektakl u Dalmaciji vlada velika euforija.

Crnoj Gori, očigledno, takva vrsta promocije nije bila potrebna. Kako drugačije objasniti da niko iz Crne Gore, donekle mimo Tensikog saveza, a čije su ingerencije u ovom slučaju bile vrlo ograničene, nije pokazao interesovanje da barem pokuša da se organizuje ovakav događaj i iskoristi jedinstvena prilika nastupa najboljih svjetskih tenisera na našoj obali.

“Vijesti” su sva ova pitanja, uz ono glavno - koliko bi održavanje “Adrija tur” bio značajan za promociju Crne Gore - poslali još 27. maja na adresu Ministarstva sporta i mladih, koje vodi Nikola Janović. Naravno, nismo dobili odgovor, kao što nismo ni očekivali da ćemo ga dobiti...

Vrhunski teniseri neće gostovati u Crnoj Gori - Crna Gora nije pokazala interesovanje da ih ugosti...

Crnu Goru osjećam kao dom

Nakon prvih mečeva na turniru u Beogradu, i Novak Đoković je pojasnio zašto neće biti planiranog spektakla u Crnoj Gori.

- Čekali smo 10 dana, više nemamo vremena. Granice se nisu otvorile. Takvo je stanje i takve su okolnosti, nažalost. Moraćemo da odemo negdje drugo, najvjerovatnije u Sloveniju - rekao je osvajač 17 grend slem pehara.

Prvi teniser svijeta nikada nije skrivao privrženost Crnoj Gori, jer je porijeklom iz Jasenovog polja. I svadbu je organizovao na Svetom Stefanu, mogao je da još jednom stavi našu državu na svjetsku mapu, ali se sve izjalovilo.

- U Crnoj Gori imam toliko porodice, osjećam je kao svoj dom. Radovao sam se da idem tamo. Pokušali smo sve što smo mogli. Organizaciono ima stotine stavki i detalja, logistika zahtijeva nekoliko sedmica. Ako ih nemamo, onda ne možemo da organizujemo događaj.

Bonus video: