Da li je ovo budućnost tenisa: Guru "bijelog sporta" mijenja pravila igre

Patrik Muratoglu smatra da su promjene neophodne

8379 pregleda 1 komentar(a)
Patrik Muratoglu, Foto: AP
Patrik Muratoglu, Foto: AP

U Nici počinje tenisko takmičenje s potpuno novim pravilima koja nemaju previše veze sa klasičnim tenisom.

Patrik Muratoglu, teniski guru i trener Serene Vilijams, organizovao je "Ultimate Tennis Showdown" (UTS), na kome će se u narednih pet sedmica u njegovoj akademiji okupiti desetorica igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim. Vodeća imena su Stefanos Cicipas, David Gofan, Rišar Gaske, Benoa Per, Felisijano Lopes i Dominik Tim.

Oni će igrati po novim pravilima - po četvrtinama od 10 minuta, u kojima će svaki igrači servirati dva puta. Kad istekne 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač sa više osvojenih poena.

U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2:2 u četvrtinama, igra se produžetak u kojem svako servira po jednom, a pobjedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena. Tokom četvrtina dozvoljen je po jedan tajm-aut, za razgovor sa trenerom - tzv. "coaching". "Uveli smo sve ovo jer osjećam da se tenis treba promjene. Teniski meč he ekstremno spor, poput maratona. Moraš sjesti, naručiti sebi jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i duže. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi da će da izdrže", kaže Muratoglu koji je uvjeren da će nova pravila biti dobro prihvaćena.

Bonus video: