Mediji na njemačkom: Đoković i Beograd iritiraju

Pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“ na početak Adrija tura kritički se osvrće i austrijski list Zalcburger nahrihten

10719 pregleda 24 reakcija 5 komentar(a)
Ceremonija na kraju turnira, Foto: BETAPHOTO
Ceremonija na kraju turnira, Foto: BETAPHOTO

Teniski turnir Adrija tur koji je inicirao Novak Đoković, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na njemačkom jeziku. Najviše pažnje privukla je žurka koja je poslije mečeva održana u jednom beogradskom klubu.

Ugledni minhenski dnevni list Zidojče cajtung vrlo žestoko kritikuje u svom osvrtu prvi dio teniskog turnira koji je održan u Beogradu.

Prema mišljenju autora Geralda Klefmana, sasvim je neodgovorno da je, u vrijeme kada čitav svijet pokušava da izađe na kraj s epidemijom korona-virusa, gledalište u teniskom centru „Novak“ bilo prepuno gledalaca, a da su se nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorisali sve higijenske mjere fizičkog distanciranja. Uz to su se na društvenim mrežama pojavili i snimci zabave koje su, s mnoštvom ljudi, organizovane nakon mečeva.

„Đoković na gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora koju je svojevremeno za CNN definisao ovako: ’Ima mnogo sportista koji ne shvataju u kojoj meri je njihov glas uticajan. Ta moć može pozitivno da se usmjeri’.

Ili ne – kao što je sada bio slučaj. Njegovi egzibicioni mečevi u okviru Adrija tura praćeni talasima ’La Ole’, a koji su se i dogodili samo zato što postoji smrtonosni virus zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju u svakom slučaju pogrešne signale“, smatra komentator njemačkog lista.

On upozorava da je virus i dalje tu, među nama, i da je fizičko distanciranje još uvijek najbolja mjera zaštite. Velika je opasnost da Đokovićevi fanovi oponašaju njegov primjer, a s takvom neodgovornošću i lakomislenošću je pandemija i započela, zaključuje novinar.

Uz to, on smatra da je Đokovićev nastup „farsa“ s obzirom na one koji se očajnički trude da obezbijede uslove za nastavak teniskih takmičenja.

„Njegovo ponašanje direktno ugrožava interese sporta koji bi on zapravo trebalo da predstavlja. Đoković je predsjednik Saveta ATP-igrača, dakle portparol igrača. Njegove kolege se nadaju ponovnom pokretanju gren-slem turnira krajem avgusta u Njujorku. Đoković se tome suprotstavlja: on smatra – sasvim ozbiljno – da su higijenske mjere pretjerane. Da u igri nije tako ozbiljna stvar, čovjek bi tome mogao samo da se nasmijeje“, zaključuje se u tekstu Zidojče cajtunga koji potpisuje Geralda Klefmana.

Teniski mečevi u Beogradu igrani su pred punim tribinama

„Skandalozna žurka“

Pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“ na početak Adrija tura kritički se osvrće i austrijski list Zalcburger nahrihten.

„Poneki ljubitelj tenisa nije vjerovao svojim očima kada je video slike iz Beograda. Pun stadion, bez higijenski mjera i teniske zvijezde koje se grle na terenu. Kao da korona-virusa nikada nije ni bilo. Doduše, sve je bilo po pravilima, jer od 1. juna u Srbiji više ne važe nikakva ograničenja. Ali, dali je to zaista bilo neophodno? Da li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković smije da postane pozornica javne provokacije“, pita se komentator Kristijan Morč.

On naglašava da to nije prvi put da najbolji svjetski teniser dobija kritike zbog svojih izjava kojima umanjuje opasnost od korona-virusa. Citira se njegova izjava o ljudima koji snagom molitvi otrovnu vodu pretvaraju u vodu velike iscjeliteljske moći.

„Svjestan toga koliki je uticaj njegovih izjava, Đoković onda priznaje grešku: ’Ponekad kažem nešto, a onda shvatim (…) da to nije trebalo tako formulisati.‘

Đoković iritira.“, zaključuje se u tekstu austrijskog Zalcburger nahrihtena.

U sličnom su tonu i osvrti u drugim njemačkim medijima. Tako recimo magazin Fokus svoj tekst naslovljava sa „Teniske zvijezde se provode na partiju i ignorišu virusna pravila“, dok sportski internet-portal Sport1.de čak govori o „Skandaloznom partiju sa Zverevim i društvom“.

U svim tim komentarima navodi se da je već i sam turnir, odnosno ponašanje tenisera na terenu s rukovanjem i grljenjem, bilo iritantno. Ali kao posebno problematično oni vide žurku koja je uslijedila nakon mečeva u jednom beogradskom klubu – tu se više nikakva pravila fizičkog distanciranja nisu poštovala.

Šta je sa turnirom u Njujorku?

Komentatori naglašavaju i da bi ovakva iskustva s Adrija turom, koji se nakon Beograda ovog vikenda seli u Zadar, mogla negativno da utiču i na nastojanja teniskog svijeta da se krajem avgusta turnirom u Njujorku ponovo pokrenu takmičenja u okviru ATP-turnira.

Prema dosadašnjim najavama, vrlo je vjerovatno da će turnir biti održan, ali uz stroge higijenske mjere, karantin i bez gledalaca. Uz to bi i stručni timovi tenisera trebalo da budu radikalno smanjeni.

Đoković s planovima o održavanju turnira pod tim uslovima nije oduševljen.

„To će biti teško. Bilo bi veličanstveno kada bismo imali mogućnost da igramo, ali ne vjerujem da će biti mnogo igrača koji bi se pod tim uslovima osećali ugodno“, citira magazin „Fokus“ najboljeg tenisera svijeta.

Bonus video: