Neporažen u Crnoj Gori, u Hrvatskoj brusi talenat

Najveća nada crnogorskog tenisa, Jovan Tomović, odnedavno je član TK Ogulin, gdje ima odlične uslove za razvoj

4968 pregleda 196 reakcija 3 komentar(a)
Jovan Tomović, Foto: Privatna arhiva
Jovan Tomović, Foto: Privatna arhiva

Sa reketom i teniskom lopticom se druži praktično otkada se rodio, dijelom i zbog genetike, a od četvrte godine je na terenu.

Devet godina kasnije, Jovan Tomović još ne zna za poraz u svom godištu i od svojih vršnjaka u zvaničnim, turnirskim mečevima - neporaženi je šampion Crne Gore do 10, 12 i od skoro u kategoriji do 14 godina.

- Tenis sam izabrao jer mi je bilo zabavno da se igram sa reketom i lopticom. Kada sam počeo da više treniram i kako sam rastao, dobijao sam sve veću želju i da se takmičim, da učestvujem na turnirima - kaže Jovan.

O njegovoj karijeri računa vodi njegov otac Vaso, profesionalni teniski trener, a i nekadašnji takmičar i prvak Crne Gore u mlađim kategorijama, učesnik Orandž Boula.

Jovanovi treninzi su, kaže, usklađeni su shodno njegovom uzrastu i njegovim individualnim karakteristikama.

- Dnevno treniramo tri-četiri sata u zavisnosti od godišnjeg trenažnog ciklusa, računajući i teniske i kondicione treninge. U ovoj, ali i narednim fazama, prioritet je njegov psiho-fizički razvoj, trudimo se da izgradimo kvalitetnu bazu koja je neophodna za rezultate u budućnosti - kaže njegov otac i trener.

Rezultati, dakle, nisu prioritet, ali dolaze, ne samo na domaćoj sceni. Jovan je prije dvije godine osvojio prestižni turnir u Hrvatskoj za igrače do 11 godina - „Dubrovnik DUB Bowl”.

Učestvovao je, po pozivu, na najvećem turniru na svijetu za dječake do 14 godina - „Les Pettits As” u francuskom gradu Tarbu, koji su osvajali Majkl Čeng, Rafael Nadal, Huan Karlos Ferero... Jovan je bio najmlađi učesnik tog turnira, imao je samo 12 godina.

- Jovan jeste postizao rezultate kojim je stvorio situaciju da su očekivanja uvijek visoka. Želimo da njegove kvalitete provjeravamo na što jačim turnirima. Prošle godine igrao je na najkvalitetnijim turnirima prve kategorije i ima pozitivan skor na turnirima Tennis Europe u svojoj starosnoj kategoriji. Igrao je u polufinalima turnira u Austriji i Srbiji, u Hrvatskoj osvojio pehar u dublu sa dječakom iz Švedske, imao finale na turniru druge kategorije, a pokazao da je apsolutno u rangu najboljih igrača iz najrazvijenijih teniskih zemalja. Jovan ima sve predispozicije da postane profesionalni igrač, mada mnogo toga zavisi i od spoljnjih faktora. Za sada je na dobrom putu - kaže Vaso Tomović.

Mali Jovan uživa na turnirima, u igri i takmičenju...

- Želja mi je da budem prvi u Evropi u u svojoj kategoriji - kaže on. Njegove igre nisu prošle nezapaženo - odnedavno je član TK Ogulin iz Hrvatske.

- To je jedan od najboljih hrvatskih klubova. Ima vrhunske uslove i izuzetan sportski ambijent, kakav, nažalost, ne postoji u našoj zemlji, mada je rijedak primjer i na Balkanu. Jovan ima sjane klupske drugove, a za razvoj igrača timski duh je veoma značajan. Oni „tjeraju” jedan drugog da budu bolji, stvaraju zdravo rivalstvo i veliko drugarstvo, a u takvoj atmosferi uživanje je i trenirati i boraviti. Ovih dana čekamo poziv kako bi se Jovan pridružio svom timu na ekipnom prvenstvu Hrvatske do 14 godina u Splitu - ističe Vaso Tomović.

Takve uslove, nažalost, nema u Crnoj Gori, u kojoj je takmičarski tenis zapostavljen, a klubovi, kako kaže stariji Tomović, bez jasne strategije razvoja.

- U najvećem broju slučajeva interes klubova je rentiranje terena. Takmičari su bitni da se pohvale na društvenim mrežama. Što se tiče nacionalnog saveza, nisam primijetio u posljednjih 15 godina da na bilo koji način pokušava da proširi tenisku bazu i omasovi naš sport. Rezultati tenisera su u najvećoj mjeri plod truda porodice i njihovih prijatelja, a ne selekcije i sistemskog rada.

Jovana, trenutno ne dotiču problem takve vrste, on uživa u tenisu, ali i u pobjedama. Idol mu je Rafael Nadal.

- Otkada pratim tenis obožavam Nadala, jer je uvijek borben, uvijek želi da pobijedi i nikada se ne predaje - objasnio je Jovan.

Bonus video: