tenis

Đoković i Marej bijesni na Amerikance

Argentinac Gvido Pelja i Bolivijac Hugo Delijen nisu mogli da nastupe na Sinsinati Mastersu, koji danas počinje u Njujork, jer je njihov zajednički trener Huan Manuel Galvan bio pozitivan na posljednjem testiranju uoči turnira, iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti kovid-19.

8912 pregleda 0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

Sadašnji i nekadašnji 'broj 1' svjetskog tenisa, Srbin Novak Đoković i Britanac Endi Marej, kritikovali su Američki teniski savez (USTA) zbog isključenja s turnira dvojice južnoameričkih igrača, čiji je kondicioni trener bio pozitivan na koronavirus, iako su obojica imala negativan rezultat na testiranju.

Argentinac Gvido Pelja i Bolivijac Hugo Delijen nisu mogli da nastupe na Sinsinati Mastersu, koji danas počinje u Njujork, jer je njihov zajednički trener Huan Manuel Galvan bio pozitivan na posljednjem testiranju uoči turnira, iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti kovid-19.

Kako je u takvim slučajevima propisano da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom idu u 14-dnevnu izolaciju, Pelja i Delijen će najvjerovatnije morati da propuste i nastup na US Openu, iako su obojica imala negativan rezultat na istom testiranju koje je prošao njihov trener.

Portparol USTA-a Kris Vidmajer brani odluku organizatora o isključivanju dvojice igrača, ističući da su se držali protokola koji je donio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Bliski kontakt je definisan provođenjem 15 ili više minuta unutar dva metra od druge osobe. Potvrđeno je da je postojao bliski kontakt u više navrata tokom kritičnog vremenskog razdbolja izloženosti zarazi te da oni koji su u to bili uključeni nisu nosili zaštitne maske u vrijeme kad su bili u bliskom kontaktu. Jednostavno rečeno, oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u izolaciju na 14 dana", napisao je Vidmajer u poruci ESPN-u.

S takvom interpretacijom se ne slažu igrači, jer su dobili drugačije informacije uoči dolaska u Njujork.

"Tokom komunikacije putem zooma prije nekoliko sedmica glavni ljekar USTA-a nam je rekao da igrači koji imaju negativan rezultat, a ne dijele sobu s trenerima ili bilo kim drugim iz svoje ekipe ko je zaražen, mogu nastupiti na turniru", izjavio je prvi igrač svijeta Novak Đoković na video konferenciji s predstavnicima medija u Njujorku.

"Zato su mnogi igrači ljuti, uključujući i mene, kad vidimo kako su Pelja i Delijen prošli."

Đoković je rekao da su ta uputstva očigledno u suprotnosti s protokolom koji su igrači morali da potpišu pri dolasku u Njujork. U tom protokolu je navedeno da će zdravstveni radnici savezne države Njujork inicirati traženje kontakata u slučaju pozitivnog testa te da, ako se utvrdi da su igrači bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, može doći do diskvalifikacije.

"To se i dogodilo", ustvrdio je Đoković te dodao da se teško pomiriti s tim da su igrači s nekoliko negativnih testova isključeni s turnira koji započinje danas, a najvjerovatnije i s US Opena.

Bivši 'broj 1' Britanac Andy Murray je u svom medijskom istupu takođe kritikovao oprečne informacije koje su igrači dobili.

"Neki igrači su rekli da ne bi došli s trenerima da su znali što se može dogoditi. Ne kažem da ova odluka nije ispravna, ali igračima nije jasno dato do znanja kakva su pravila."