Đoković počinje ex-Yu derbijem protiv Damira Džumhura

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić na startu otvorenog prvenstva Amerike igra sa Australijankom Kabrera

3387 pregleda 0 komentar(a)
Đoković brani čast velike trojke u Njujorku, Foto: AP
Đoković brani čast velike trojke u Njujorku, Foto: AP

Prvi grend slem u istoriji bez publike na tribinama - US open, počeće u Njujorku u ponedjeljak, a poznati su i nosioci i kompletan žrijeb nakon brojnih otkazivanja.

U muškom dijelu turnira prvi nosilac je i najbolji igrač na ATP listi, Novak Đoković, dok je za drugog postavljen Dominik Tim. U ženskom dijelu, prva kosturašica je Čehinja Karolina Pliškova, nosilac donjeg dijela je Sofija Kenin. Đoković će u prvom kolu igrati eks-Yu derbi s Damirom Džumhurom iz Bosne i Hercegovine.

U njegovom dijelu kostura su Grk Stefanos Cicišas i Njemac Aleksandar Zverev, protiv kojih ne može igrati prije projektovanog polufinala. Od nosilaca u gornjem, Đokovićevom kosturu, su i Amerikanac Džon Izner, Kanađanin Denis Šapovalov...

U donjem dijelu osim Tima, smješteni su Marin Čilić, Miloš Raonić, Danil Medvjedev, Roberto Bautista-Agut, Karen Hačanov, Mateo Beretini...

US open se ove sezone suočio s brojnim otkazima, pa u muškom dijelu turnira neće biti čak 13 vrhunskih igrača. Među njima ni aktuelnog pobjednika Rafaela Nadala, zbog koronavirusa su odustali i Nik Kirjos, Gael Monfis, Italijan Fabio Fonjini, Fernando Verdasko, Švajcarac Sten Vavrinka, čiji zemljak i najtrofejniji igrač, Rodžer Federer US open propušta zbog povrede.

Osim brojnih izostanaka, novina je i podloga na turniru, koja će odgovarati igračima sa snažnim servisom i volej igrom, pošto je za 20 do 30 odsto brža u odnosu na prošlogodišnju.

U ženskom dijelu tunrira su otkazi bili neuporedivo brojniji i čak šest igračica iz top 10 na WTA listi je otkazalo učešće. Među njima su prvorangirana Austarlijanka Ešli Barti i druga igračica svijeta Rumunka Simona Halep. Neće igrati ni peta, Ukrajinka Elina Svitoljina, ali ni prošlogodišnja pobjednica i šesta igračica, Kanađanka Bjanka Andreesku. Otkazale su sedma i osma s WTA rejtinga, Holanđanka Kiki Bertens i Švacarkinja Belinda Benčić.

U Njujorku će Crnu Goru predstavljati naša najbolja teniserka Danka Kovinić. Ona je 91. na WTA listi i smještena je u gornjem dijelu kostura. U prvom kolu Novljanka će igrati protiv Australijanke Lizet Kabrera, 127. igračice na planeti.

Bonus video: