Đoković traži 18. titulu na najčudnijem grend slemu

Srpski teniser glavni favorit na US openu, na kojem nema ostalih članova Velike trojke - Rodžera Federera i Rafaela Nadala

9169 pregleda 2 komentar(a)
Veliki favorit: Đoković, Foto: AP Photo
Veliki favorit: Đoković, Foto: AP Photo

Najčudniji grend slem u istoriji počinje večeras u Njujorku, gdje će se pred praznim tribinama dijeliti trofeji na 140. US openu.

Pandemija koronavirusa nije uticala samo na zatvaranje tribina, već i na strah i oprez mnogih velikana „bijelog sporta”. Rafael Nadal je odlučio da preskoči američku turneju, uz riječi da njegovo tijelo ne bi moglo da izdrži brzi prelazak sa betona na šljaku, Rodžer Federer je završio sezonu, nema ni Stanislasa Vavrinke, Gaela Monfisa, Fabija Fonjinija...

I u ženskoj konkurenciji je mnogo velikih imena odustalo od puta u Njujork. Nema broja 1 i 2, Ešli Barti i Simone Halep, aktuelne šampionke Bjanke Andrejesku, Eline Svitoljine...

Prvi favorit u muškoj konkurenciji je Novak Đoković. Srpski as je osvojio 17 grend slemova, pet od posljednjih sedam, a u Njujorku je u subotu osvojio 35. masters titulu u karijeri, na turniru koji se obično održava u Sinsinatiju. Preživio je dva teška meča, preokrenuo u polufinalu protiv Roberta Bautista-Aguta i Miloša Raonića u finalu, iako je imao problema sa vratom i stomakom.

Ako bude potpuno zdrav, 33-godišnjak koji večeras sat nakon ponoći igra sa Damirom Džumhurom na stadionu „Artur Eš”, biće blizu trofeja. Svjetski bukmejkeri nemaju dilema - kvota na njega je 1,80, a potom slijede Danil Medvjedev sa sedam, Stefanos Cicipas sa osam, Dominik Tim sa 8,50 itd.

- Trudim se da izvučem maksimum iz svoje karijere, da iskoristim vrijeme u kojem se fizički, mentalno, emocionalno i igrački na vrhu, da igram najbolji tenis ikada. Niz bez poraza ove sezone mi daje još veće samopouzdanje kad počinjem mečeve. Koliko će taj put trajati i kakvu ću zaostavštinu ostaviti iza sebe, to je na drugima da prosude i procijene - rekao je Đoković, koji je u seriji od 26 pobjeda, od čega je 23 u 2020. godini.

Prvi reket planete bi u 2. kolu trebalo da igra sa Kajlom Edmundom, a projektovani rivali onda bi mogli da mu budu Jan-Lenard Štruf, Džon Izner, David Gofan u četvrtfinalu i Stefanos Cicipas u polufinalu. U donjem dijelu žrijeba favoriti su Dominik Tim i Danil Medvedev.

foto: Graphicnews

U ženskoj konkurenciji posljednjih godina, otkada Serena Vilijams više ne dominira, nema izrazite favoritkinje prije početka grend slemova. Tako je i ovog puta, jer je najveća kvota baš na legendarnu Amerikanku - 6,50. Slijede Naomi Osaka sa sedam, prva kosturašica Karolina Pliškova sa 13, te Sofija Kenin sa 19.

Sereni će ovo biti najbolja prilika da osvoji 24. grend slem titulu i izjednači rekord Margaret Kort, ali će šansu iz prikrajka čekati i Viktorija Azarenka. Bjeloruskinja je prije dva dana osvojila prvu titulu nakon aprila 2016. godine, i to nakon što joj je Naomi Osaka predala finale turnira u Sinsinatiju (zapravo Njujorku) zbog lakše povrede. Time je dvostruka grend slem šampionka pokazala da je iza sebe stavila velike privatne probleme.

- Uzbuđena sam što sam opet na terenu, mislim da mi se i samopouzdanje podiglo nakon odličnih rezultata. Žao mi je što nisam igrala finale sa Osakom, ali mislim da su igre koje sam pokazala na posljednjem turniru dokaz da sam na pravom putu - istakla je Azarenka.

Bonus video: