Bajka Cvetane Pironkove

Poslije tri godine pauze zbog teške povrede i porođaja vratila se na teren i odmah srušila Garbinje Mugurusu

4828 pregleda 0 komentar(a)
Foto: WTA
Foto: WTA

Ko najviše voli da gleda Vimbldon, u moru velikih imena ženskog tenisa zapamtio je dvije igračice koja su na prelazu između prve i druge decenije XXI vijeka oduševljavale igrom na londonskoj travi.

Jedna je Sabine Lisicki, koja je od 2009. do 2014. stizala bar do četvrtfinala na nezvaničnom prvenstvu svijeta, a 2013. izgubila finale od Marion Bartoli.

Druga je Cvetana Pironkova, Bugarka čija je igra bila kao stvorena za travu. Do polufinala 2010. je stigla preko Bartoli i Venus Vilijams, a zaustavila je tek Vera Zvonarjova.

Godinu kasnije se osvetila Zvonarjovoj, opet pobijedila Venus, a onda u četvrtfinalu stala protiv buduće šampionke Petre Kvitove. Za utjehu joj je da je bila jedna od dvije teniserke koje su tada oduzele set Čehinji.

Pironkova je posljednji put na Vimbldonu igrala 2017, kada je ispala u 1. kolu. Ispostavilo se da je tada prekinula niz od 49 nastupa na grend slemovima, jer je uslijedila duga, preduga pauza.

Zbog hroničnog bola u ramenu je završila sezonu 2017, a onda je u decembru objavila da je trudna. Porodila se u aprilu 2018. i činilo se da je završila karijeru, ali je odlučila da se vrati na teren.

I to nakon više od tri godine, na US openu, na kojem nastupa zahvaljujući zaštićenom renkingu. I oduševila je - prvo je savladala Ljudmilu Samsonovu, a u 2. kolu i nekadašnjeg broja 1 i dvostruku grend slem šampionku, Garbinje Mugurusu (7:5, 6:3).

- Dolazak ovdje je bio malo rizičan, jer mi je ovo prvi turnir nakon duge pauze. Ali, bila sam veoma uzbuđena i željna dobre igre na velikoj pozornici. Taj motiv me je i nosio. Neću da krijem, nisam očekivala da ću ovako igrati poslije tolike pauze, ali sam srećna. Zbog ovakvih mečeva sam se i vratila - rekla je Bugarka.

Djevojka koja za 11 dana slavi 33. rođendan u 3. kolu igra protiv 18. kosturašice Done Vekić. I ne pomišlja na predaju.

- Pobjeda nad Mugurusom nije čudo, jer sam i ranije dobijala djevojke iz Top 10. Nema razloga da se bilo kome predam - poručila je teniserka iz Plovdiva i najavila nastavak bajke.

Bonus video: