Đokovića je mogao da pobijedi samo Đoković

Prvi reket svijeta sam sebe eliminisao sa grend slem turnira na kojem mu mnogi nisu vidjeli pravog rivala

8737 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njegovi najveći rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal, s kojima je podijelio posljednjih 13 grend slem trofeja, nisu ni stigli.

U Njujork nije došao ni posljednji čovjek koji je podigao pehar na najvećim turnirima ispred Velike trojke, Stanislas Vavrinka.

Od eks grend slem šampiona nije se pojavio ni Huan Martin del Potro, a za Endija Mareja i Marina Čilića se znalo da ništa ne mogu da urade.

Novak Đoković je neposredno pred US open osvojio 35. masters titulu, upisao 26. uzastopnu pobjedu, a onda u Velikoj jabuci tu brojku povisio na 29. Bio je apsolutni favorit na Otvorenom prvenstvu SAD, toliko da su mnogi stručnjaci rekli da može jedino sam sebe da pobijedi.

Nikome, međutim, ni na kraj pameti nije palo da će se potjera za 18. grend slem peharom završiti kako se završila.

Nervoza, koja je često znala da poremeti Novaka, dovela ga je do nestvarnog kraha. Ljut što pri rezultatu 5:4 protiv Pabla Karenjo-Buste nije iskoristio tri vezane brejk, samim tim i set-lopte, a potom dozvolio Špancu da mu oduzme servis za 6:5, najbolji teniser svijeta je napravio potez koji će ga proganjati dok je živ - ne gledajući je udario lopticu reketom, vjerovatno u namjeri da je vrati skupljačima, ali je pogodio linijsku sutkinju u vrat.

I to je bio kraj za 33-godišnjeg Srbina, jer su pravila jasna - nakon konsultacija sa supervizorom i glavnim sudijom US opena, arbitar meča je proglasio „default”, odnosno diskvalifikaciju prvog reketa planete.

Đoković je pokušao da ubijedi zvanična lica da ga ne isključe, ali je i njemu bilo jasno da je kraj. Čestitao je Špancu, pokupio stvari i napustio teniski centar „Bili Džin King”. Nije se ni pojavio na pres konferenciji, ali se ubrzo oglasio na Instagramu i priznao da je pogriješio.

„Cijela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Provjerio sam kako se osjeća linijska sutkinja, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro. Jako mi je žao što sam joj nanio takav stres. Nije bilo namjerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju s turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovjek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvijek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve”, napisao je Đoković.

Brzo su krenule teorije zavjere. Čak je i Nikola Pilić, njegov nekadašnji trener, rekao da to ne bi bilo suđeno Federeru, ali su svi u svijetu tenisa saglasni da drugačija odluka nije mogla da se donese.

Mnogi bivši i sadašnji teniseri su reagovali na Tviteru, a najoriginalniji su bili Nik Kirjos i Stiv Darsis. Loši momak svjetskog tenisa je upitao – „Koliko bih ja godina bio kažnjen zbog ovoga?”, a Belgijanac koji je šokirao Nadala u 1. kolu Vimbldona 2013. je postavio fotografiju sutkinje i Đokovića sa naslovom – „Ona je prva koja je pobijedila Đoka u 2020. Sada ima skor 26:1”.

Oglasio se i Džon Mekinro, koji je 1990. izbačen u osmini finala Australian opena zbog tri prekršaja - prijetnje linijskoj sutkinji, lomljenja reketa i vrijeđanja glavnog arbitra i supervizora.

"Popustio je pod pritiskom. Mnogo toga se dešavalo van terena. Očigledno je da je to uticalo na njega i sada će, svidjelo mu se to ili ne, biti loš momak do kraja karijere", rekao je Mekinro.

Osim njih dvojice, „default” su dobili Tim Henman, David Nalbandijan i Denis Šapovalov. Britanac je 1995. na Vimbldonu diskvalifikovan u dublu, jer je nakon završenog poena lopticom pogodio skupljačicu lopti, Argentinac zato što je u finalu Kvinsa 2012. nogom udario u postolje stolice linijskog sudije i raskrvario ga, a mladi Kanađanin je 2017. u lice pogodio glavnog sudiju nakon brejka Kajla Edmunda u meču odluke u 1. kolu Svjetske grupe Dejvis kupa.

Bonus video: