"Ogromna nepravda": Zašto publika ne može u Rimu, a može na Rolan Garosu

Dok je drugim sportovima u drugim italijanskim regijama odobreno da prihvate hiljade gledalaca, niko neće smjeti da uđe na stadion i gleda najveći sportski događaj u zemlji"

2377 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Organizovanje teniskog turnira iz Masters serije 1.000 u Rimu bez gledalaca je "ogromna nepravda", dok istovremeno Rolan Garos smije smije da ima publiku na tribinama, smatra Italijanski teniski savez (FIT).

"To je ogromna nepravda. Dok je drugim sportovima u drugim italijanskim regijama odobreno da prihvate hiljade gledalaca, niko neće smjeti da uđe na stadion i gleda najveći sportski događaj u zemlji", istakao je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik FIT-a Anđelo Binagi.

Za nekoliko sportskih događanja u septembru u Italiji data su odobrenja za manji broj gledalaca (F1 u Muđelu, MotoGP u Misanu, prijateljske fudbalske utakmice) pa su se organizatori turnira u Rimu, koji se održava od 14. do 21. septembra, nadali da će dobiti odobrenje za oko 6.000 gledalaca dnevno, podijeljenih u četiri razičlite zone.

Međutim, njihovi različiti protokoli koji su podneseni zdravstvenim vlastima su dobili negativan odgovor, nastavlja Binagi. Pa čak i protokol Francuskog teniskog saveza kojem je dopušteno da na Rolan Garosu (od 27. septembra do 11. novembra) primi do 11.500 gledalaca dnevno.

Prošle je godine Masters u Rimu pratilo više od 220.000 gledalaca.

Ove godine u Rimu takmičenjima se vraća Španac Rafael Nadal, koji je ovaj turnir osvajao devet puta, a koji je zbog koronavirusa odustao od nastupa na US Openu.

Bonus video: