Organizatori AO ne odustaju: Mečevi se neće prekidati zbog vrućine

Rodžer Federer igrao je u noćnom dijelu programa i izbjegao je juče veliku vrućinu. On je rekao da igrači moraju da budu spremni da igraju u svim uslovima
52 pregleda 2 komentar(a)
Tomaš Berdih, Foto: Reuters
Tomaš Berdih, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2018. 09:28h

Organizatori Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu ostali su danas pri svojoj odluci da ne prekidaju teniske mečeve zbog vrućine, uprkos temperaturama koje u određenom dijelu dana prelaze 40 stepeni i mišljenju igrača da su uslovi za igru nemogući.

U Australiji je u posljednja dva dana temperatura dostigla 40 stepeni, a šestostruki osvajač Australijan opena Novak Đoković rekao je da su uslovi tokom njegovog jučerašnjeg meča sa Francuzom Gaelom Monfisom bili brutalni i na ivici. Monfis je rekao da je "umirao na terenu" i da su obojica rizikovali.

Kako je prenio BBC, organizatori prvog grend slem turnira u sezoni naveli su da su danas "bili blizu" primjene pravila o velikoj vrućini, kojim bi se zaustavili mečevi, ali da to ipak nijesu uradili. "Na kraju, mi smo ipak turnir na otvorenom. To želimo da ostanemo što duže, ali i da istovremeno budemo sigurni u zdravlje i dobrobit igrača", naveo je direktor turnira Krejg Tili. Pravilo Australijan opena se ne odnosi samo na maksimalnu temperaturu, već je kombinacija temperature, vlažnosti vazduha i brzine vjetra. Posljednji put primijenjeno je 2014. godine, kada su tri uzastopna dana temperature prelazile 40 stepeni. Francuskinji Aliz Korne su ljekari mjerili pritisak tokom današnjeg meča i poraza od Belgijanke Elis Mertens (5:7, 4:6).

Hrvatska teniserka Petra Martić rekla je da je uzela lijek protiv bolova zbog žuljeva nastalih od vrućine. Ona je poslije današnjeg plasmana u osminu finala rekla da je "bilo ružno" i da je imala sreće što je igrala na glavnom terenu, gdje ima malo hlada u koji su teniserke mogle da stanu tokom pauze između poena.

Navijačima je savjetovano da nose kape i da se hidriraju.

Petostruki šampion Australijan opena Švajcarac Rodžer Federer igrao je u noćnom dijelu programa i izbjegao je juče veliku vrućinu. On je rekao da igrači moraju da budu spremni da igraju u svim uslovima. "Znamo da može biti vrelo u Australiji. Sjećam se da smo prije nekoliko godina imali četiri dana sa temperaturom od 40 stepeni, a sada su to dva dana. Ovo je sigurno veliki izazov za sve", naveo je Federer.

Bonus video: