Nadal, Đoković i Tim - trio za Kup musketara

Kralj šljake i ovog puta stiže kao glavni favorit u Grad svjetlosti, ali nekoliko parametara u izuzetno čudnoj sezoni mu ne ide naruku

7424 pregleda 42 reakcija 4 komentar(a)
Giganti u borbi za Kup musketara: Đoković i Nadal, Foto: AP
Giganti u borbi za Kup musketara: Đoković i Nadal, Foto: AP

Kraj maja i početak juna je decenijama bio je rezervisan za spektakl u Parizu, na kojem je od 2005. do prošle godine viđena najveća dominacija u istoriji sporta - Rafael Nadal je osvojio čak 12 pehara na Rolan Garosu, samo dva puta izgubio (od Robina Soderlinga i Novaka Đokovića), a jednom se predao zbog povrede.

Kralj šljake i ovog puta stiže kao glavni favorit u Grad svjetlosti, ali nekoliko parametara u izuzetno čudnoj sezoni mu ne ide naruku.

Nije imao dovoljno mečeva na svojoj omiljenoj podlozi (svega tri), još nije uhvatio pravi ritam, a problem će mu predstavljati i teže loptice i spoljna temperatura.

foto: Vijesti

Zaljubljenici u tenis dobro znaju da Rafi odgovara vrućina u Parizu, jer loptice više odskaču, ali narednih dana neće biti preko 19 stepeni Celzijusa, a i kiša će dodatno usporiti igru.

Zbog toga svjetski bukmejkeri prvi put od 2005. daju kvotu „jaču” od dva da će Rafa osvojiti titulu - od 2,10 do 2,25.

Osim njega, šanse da podignu Kup musketara imaju još samo šampion iz 2016. i čovjek koji još nema poraz ove godine, Đoković (od 2,88 do 3,10) i osvajač US opena i dvostruki finalista u Parizu, Dominik Tim (od 4,5 do 6,2). Sljedeći na listi svjetskih kladionica je Stefanos Cicipas, na kojeg je kvota od 25 do 42!

Tri musketara neće igrati prvog dana, a čast da danas od 11 časova otvori program na jednom od glavnih stadiona, „Suzan Lenglanu”, ima Danka Kovinić.

Meč prvog kola Rolan Garosa između Danke Kovinić i Viktorije Azarenke je prekinut nakon desetak minuta igre, zatim nastavljen nakon skoro sat pauze.

Najbolja crnogorska teniserka, nakon odličnih nastupa na šljaci na turnirima u Istanbulu i Rimu, imaće đavolski težak zadatak - sa druge strane mreže je Azarenka, koja igra svoj najbolji tenis u posljednjih pet godina.

U ženskoj konkurenciji prva kosturašica je ujedno i najveća favoritkinja po bukmejkerima - Simona Halep, na koju je kvota od 3,5 do 3,8.

Šampionka iz 2018. će igrati drugi meč na „Filip Šatrijeu” protiv Sare Soribes-Tormo.

Najozbiljnije rivalke za titulu biće joj Garbinje Mugurusa, Elina Svitoljina, Karolina Pliškova i Serena Vilijams, koja je juče proslavila 39. rođendan uz samo jednu želju - da 24. grend slem titulom dostigne rekord Margaret Kort.

Otkada se baš na Rolan Garosu 2018. nakon porođaja vratila na najveće turnire, igrala je četiri finala i polufinale početkom mjeseca u Njujorku, ali je to ne zadovoljava.

- Polufinale je uvijek sjajan rezultat. Ali, da li je to odličan rezultat za mene? Apsolutno ne. Tako se uvijek osjećam. U takvoj sam poziciji u karijeri da time ne mogu da budem zadovoljna. Ne mogu da sjedim ovdje i pričam kako sam srećna, jer nisam - rekla je Serena.

Amerikanka je prije više od pet godina, u junu 2015, postala najstarija šampionka Rolan Garosa. Sada želi da pomjeri granice i osvoji grend slem titulu koju čeka od januara 2017.

- Nikada nisam mislila da ću igrati tenis sa 39 godina, ali ne znam kada ću prestati. Još se zabavljam. Kada ne bude tako, oprostiću se - poručila je ikona tenisa.

Prvog dana igra se i veliki derbi Stanislas Vavrinka - Endi Marej, koji zatvara program na „Filip Šatrijeu”.

Bonus video: