Holivudska priča djevojke iz Mesijevog rodnog mjesta: Senzacija Podoroska

Argentinka ukrajinskog porijekla zbog novca razmišljala da završi karijeru, a onda ispisala istoriju

5093 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

U sportu su česte priče koje bi bile dobar scenario za holivudski film, jednu od takvih je „ispričala” Nađa Podoroska.

Kćerka ukrajinskih emigranata je rođena prije 23 godine u Rosariju, gdje i Lionel Mesi. Bila je veliki talenat, sa 14 godina i devet mjeseci postala treća najmlađa Argentinka na WTA listi (iza Gabrijele Sabatini i Hisele Dulko), karijera joj se kretala u pravom smjeru, pa je 2016. prošla kvalifikacije na US openu i debitovala na grend slemovima.

Nastavila je u dobrom ritmu, ušla u 200 najboljih na svijetu, osvojila WTA titulu u dublu, a onda su krenuli problemi. Povrede kuka i trbušnog zida su je dugo mučile, ali je zbog zgloba desne ruke morala da pauzira osam mjeseci i pala na 540. mjesto na svijetu.

Sve što je radila godinama je palo u vodu, nije imala novca da putuje na turnire, pa je pomišljala da digne ruke od tenisa.

- Nisam znala šta da radim - prisjeća se 23-godišnjakinja iz Rosarija.

Nastavila je, ipak, da igra, ali nikako nije uspijevala da poveže dobre rezultate na WTA turu. Na čelindžerima je osvajala titule, ali to nije bilo dovoljno ni za napredak na WTA listi, ni za zarađivanje prijeko potrebnog novca. Ali, pandemija koronavirusa kao da joj je prijala - vratila se kući, spremala se za nastavak sezone i onda poslije „restarta” sa četiri pobjede u Palermu i Pragu izborila pravo nastupa u kvalifikacijama za US open.

Teniski savez SAD je odlučio da ih otkaže, ali je djevojkama koje su ostale uskraćene za nastup na Flešing Medouzu omogućeno da se u Pragu, u sistemu kojim se igra na grend slemovima, bore za nagradni fond od preko tri miliona dolara. Upisala je pet pobjeda i poraz, a onda otišla u Sen Malo, na ITF turnir najvišeg ranga i sa pet trijumfa stigla do veoma važne titule.

Na Rolan Garos je došla sa već 17 mečeva na šljaci, o čemu su igračice iz top 100, u sezoni čiji je kalendar pretumban zbog koronavirusa, mogle samo da maštaju.

U kvalifikacijama je prepustila rivalkama samo 14 gemova u tri meča, a onda u sjajnom ritmu nastavila i u glavnom žrijebu - redom je rušila Gret Minen, Juliju Putincevu, Ana-Karolinu Šmjedlovu (koja je eliminisala Venus Vilijams i Viktoriju Azarenku) i Barboru Krejčikovu. Ušla je u četvrtfinale i mislilo se da je tu kraj, ali je dominirala protiv Eline Svitoljine, slavila 6:2, 6:4 i postala prva kvalifikantkinja u istoriji Rolan Garosa koja je stigla do polufinala. Nakon pobjede je upitana da li se uštinula, da vidi da li je ovo stvarnost.

- Nisam. Želim da ovaj moj san još traje.

A san bi mogao da se nastavi danas protiv Ige Sfjontek. Biće to prvo grend slem polufinale u kojem nijedna igračica neće biti kosturašica od Rolan Garosa 1983, kada je šampionka iz 1978, Jugoslovenka Mima Jaušovec, savladala Britanku Džo Djuri.

Šta god da se desi danas, Podorosku čeka vrtoglav uspon na WTA listi - napredovaće minimum 83 mjesta i sa 131. doći na 48. poziciju. Pobjedom bi napredovala tačno 100 mjesta!

Bonus video: