Rafa juri stotku i Federera, Đoković bi da ih prestigne

Spektakularno finale jesenjeg Rolan Garosa - prvi protiv drugog tenisera na svijetu za grend-slem titulu, rekorde, istoriju (15 h)

28090 pregleda 381 reakcija 16 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Na US openu u septembru tek treći put na posljednjih 61 grend slem turnira nije bilo nikog od članova Velike trojke - Rodžer Federer je zbog operacije završio sezonu, Rafael Nadal nije došao zbog straha od korone i brige kako bi mu koljena reagovala, a Novak Đoković je na bizaran način ostao bez već viđene titule sada čuvenim, nehotičnim pogotkom pravo u vrat linijske sutkinje.

A onda je došao Rolan Garos, kad mu vrijeme nije, tri mjeseca kasnije nego obično. Sa novim terminom nisu došli i novi trendovi, jer će se za Kup musketara boriti dva od tri najbolja tenisera svih vremena. Nadal se žalio na vremenske uslove, još više na teške loptice, jer su mu ta dva faktora oduzela najjače oružje na pariskoj šljaci - sjajne topspinove, ali se prilagodio i do finala stigao bez izgubljenog seta. Đoković je, s druge strane, prepustio set Pablu Karenjo-Busti u četvrtfinalu i dva Stefanosu Cicipasu u polufinalu, zbog čega je proveo 83 minuta više na terenu.

Protiv Karenjo-Buste je imao problema sa vratom i lijevom rukom, ali kaže da je to sada prošlost i da će biti potpuno spreman za veliki obračun za titulu.

- Povreda je prošlost. Odigrao sam četiri sata protiv Cicipasa bez ikakvog problema. Nisam umoran, iako sam toliko proveo na terenu. Mislim da će dan i po biti dovoljno vremena da se oporavim i jedva čekam veliku bitku sa Rafom - rekao je Nole nakon trijumfa u polufinalu.

Najveći izazov u tenisu je pobijediti Nadala na Rolan Garosu. Đoković je, uz Robina Soderlinga, jedini to uspio - u četvrtfinalu 2015, ali je izgubio šest puta prije toga. Ovog puta će imati prednost u vremenskim uslovima, jer loptica na 14 stepeni Celzijusa i na oko 70 odsto vlažnosti vazduha, koliko je najavljeno za danas u Parizu, ne odskače ni približno visoko kao kada se finala igraju u junu.

Nadal
Nadalfoto: AP

- Očigledno je da su uslovi drugačiji nego oni na koje smo navikli u maju i junu. To bi moglo da mi donese veću šansu, jer loptice ne odskaču visoko preko ramena, kao obično - naglasio je 33-godišnji Beograđanin.

Kralj šljake je svjestan da nije mogao da dobije težeg rivala, jer Đoković ove sezone nije izgubio nijedan meč od suparnika - upisao je 37 pobjeda i diskvalifikovan je protiv Karenjo-Buste.

- Jedina stvar koju znam kada igram sa Novakom jeste da moram da odigram svoj najbolji tenis da bih imao šansu. Bez toga je jako teško. Znam da je ovo teren na kojem igram dobro toliko dugo godina, to mi pomaže. Ali, i on ovdje ima odličan skor i gotovo uvijek dođe do završnice. On je jedan od najtežih mogućih protivnika - rekao je Nadal, koji će danas juriti jubilarnu, 100. pobjedu na pariskoj šljaci i 20. grend slem titulu, čime bi se izjednačio sa Federerom. Đoković je podsjetio da je godinu stariji Španac samo dva puta izgubio na stadionu „Filip Šatrije”.

- Na stranu uslovi, on je još ovdje, on je Rafa, u finalu je i igramo na šljaci. Bitka u pet setova sa njim u finalu Rolan Garosa. Poznat mi je taj osjećaj. Izgubio sam većinu mečeva od njega ovdje, ali sam ga i pobijedio bez izgubljenog seta u četvrtfinalu 2015. godine - podsjetio je srpski as, koji je treći na vječnoj listi sa 17 grend slem titula.

4:4 je skor u finalima grend slemova između dva velikana. Nadal je pobijedio na US openu 2010. i 2014, te Rolan Garosu 2012. i 2014, a Đoković 2011. na Vimbldonu i US openu, te dva puta na Australijan openu - 2012. i 2019. godine

29:26 vodi Đoković u međusobnim mečevima, ali je Nadal dobio 17 od 24 duela na šljaci, uključujući i tri posljednja. Ali, Nole je dobio 14 od prethodnih 18 međusobnih susreta

249 vinera upisao je Đoković ove godine na Rolan Garosu, 68 više od rivala u finalu

Bonus video: