Neizvjesnost: Australija nije spremna da dočeka teniski karavan?

Plan je predviđao da sredinom decembra u Australiju dođe 500 tenisera i teniserki u državu Viktorija gdje se održavaju turniri u Sidneju, Brizbejnu, Pertu, Hobartu, Adelaidi i Kanberi prije nego u Melburnu počne Australijan open (od 18. do 31. januara)

6832 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Početak teniske sezone 2021, a posebno održavanje pripremnih turnira za Australijan open i dalje su neizvjesni nakon što su organizatori u srijedu objavili da postoje "nove poteškoće" vezano za dolazak tenisera u zemlju.

"U razgovorima sa Australijskim teniskim savezom u posljednja 24 sata, saznali smo da su se pojavile nove poteškoće vezano za datume dolaska igrača i njihovih timova", navodi se u poruci koju je ATP poslao igračima a koju je na objavio 193. igrač svijeta Slovak Lukas Lacko.

Slovački teniser je objasnio da to znači da igračima neće biti dopušten ulazak u Australiju u decembru kako je je najprije bilo planirano.

Plan je predviđao da sredinom decembra u Australiju dođe 500 tenisera i teniserki u državu Viktorija gdje se održavaju turniri u Sidneju, Brizbejnu, Pertu, Hobartu, Adelaidi i Kanberi prije nego u Melburnu počne Australijan open (od 18. do 31. januara).

Igrači bi po dolasku u Australiju trebalo da budu u 14-dnevnom karantinu, pa bi svako kašnjenje dovelo u pitanje sprovođenje cijelog plana s na to obzirom da prvi turniri kreću početkom januara.

"Razumijemo da je početaka sezone 2021. neizvjestan i radićemo maksimalno kako bismo ponudili najbolji mogući kalendar", dodaje ATP.

U ponedjeljak su se pojavile prve sumnje nakon što je premijer države Viktorija Danijel Endrjus izjavio da ništa nije "učinjeno" što se tiče organizacije turnira na početku godine, podsjećajući da je Melburn, središte drugog talasa pandemije u Australiji, upravo izašao iz višemjesečnog zatvaranja.

U srijedu je novi talas zaraza u južnoj Australiji doveo do novog šestodnevnog zatvaranja u državi pored Viktorije kako bi se suzbilo širenje izvan grada Adelaide.

Bonus video: