Đokovićeva revolucija: Nešto mora da se mijenja u tenisu

"Ne znam hoćemo li skratiti broj gemova, setova, promijeniti kalendar, sistem bodovanja, ali nešto ćemo morati da mijenjamo", rekao je Đoković

6288 pregleda 83 reakcija 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Novak Đoković kao da je riješio da se bori za revoluciju u tenisu - nakon što je nedavno poručio da bi linijske sudije trebalo ukinuti, predložio je još jednu promjenu.

On smatra da bi se mečevi na svim turnirima trebalo da se igraju na dva dobijena seta.

Od 2008. godine se tako igraju samo Grend slemovi, a ranije su se i finalni mečevi Masters turnira igrali u tom formatu.

"Iako postoji tradicija da se na Grend slemovima igra na tri seta, ja se zalažem da se sve igra na dva. Mislim da imamo dovoljno mečeva i turnira tokom cijele godine. Imamo najdužu sezonu na svijetu od svih sportova. Sezona nam počinje u januaru, a završava u novembru. Svake sedmice se igraju turniri po svijeru. Ne vidim nijedan razlog osim tradicije zašto bi se Grend slemovi igrali na tri dobijena seta. Kraći mečevi bi doprinijeli tome da se tenis kao marketinški proizvod poboljša i više zaradi. Moramo se prilagoditi mlađoj generaciji", rekao je Đoković i naveo da je prema istraživanjima prosječni ljubitelj tenisa star 61 godinu.

"Ne znam hoćemo li skratiti broj gemova, setova, promijeniti kalendar, sistem bodovanja, ali nešto ćemo morati da mijenjamo."

Promjene će biti teške, otpora je mnogo...

"Nema šanse da mu ta ideja prođe. Gadio bi mi se takav tenis. Najbolje kod tenisa je upravo to što su Grend slamovi posebni i da biste postali osvajač takvog turnira morate biti najbolji i tehnički i taktički i fizički. Ako bi se najveći turniri igrali na dva dobijena seta, onda bi svaki turnir izgledao isto", rekao je Tod Vudbridž, osvajač 16 Grend slemova u dublu.

Đoković, osvajač 17 Grend slem naslova, u karijeri je peti set igrao 42 puta i ostvario 32 pobjede.

Bonus video: