Ljubav na prvi dodir reketa

Za četvrti rođendan Simon Knežević od roditelja je na poklon dobio reket i od tada je petnaestogodišnji Nikšićanin u svijetu bijelog sporta i već je na prvom mjestu liste Evropske teniske asocijacije

12592 pregleda 662 reakcija 10 komentar(a)
Sa reketom u ruci od četvrte godine, Foto: Privatna arhiva
Sa reketom u ruci od četvrte godine, Foto: Privatna arhiva

Simon Knežević je bio mali kada je na TV-u odgledao prvi meč kralja šljake Rafaela Nadala i poželio da i on jednoga dana vlada teniskim terenima. Za četvrti rođendan od roditelja je na poklon dobio reket i od tada je petnaestogodišnji Nikšićanin u svijetu bijelog sporta. Evropska teniska asocijacija stavila ga je na prvo mjesto na listi tenisera koji su najviše napredovali u 2020. godini.

“Sjećam se tog prvog teniskog meča koji sam odgledao na TV-u i kako je na mene Nadal ostavio jak uticaj. Njegova borbenost za svaki poen, napetost i neizvjesnost do posljednjeg poena me i dan-danas oduševljavaju. Isto tako se sjećam i kada sam prvi put uzeo reket u ruke. Bila je to ljubav na prvi dodir i ta ljubav i danas ima isti efekat”, priča za “Vijesti” Knežević.

Simon Knežević
foto: Privatna arhiva

Kako i ne bi, kada je na 14 međunarodnih turnira u singlu i u dublu Simon osvajao jedno od prva tri mjesta - imao je po tri titule u singlu i dublu.

Priča o njegovim počecima nije vezana za teren, već za stan i jednu utičnicu.

“Od momenta kad sam uzeo reket u ruke imao sam cilj da što više udaraca bude u centar utičnice u našem stanu. Par mjeseci kasnije, moji roditelji su morali d promijene polomljenu utičnicu. Majka i sestra Sara su me povele na razgovor kod čika Brana Milunovića, vlasnika Teniskog kluba ‘Nikšić’. Još se sjećam razgovora i priče moje sestre da je nevjerovatno da dijete bez greške udara lopticom u utičnicu i da nam treba individualni trener da radi sa mnom. Čika Brano se okrenuo put mene, pomilovao me i rekao da pravi teniseri imaju svoj put do usjeha. ‘Ako si ti jedan od njih, moraš biti vrijedan i strpljiv’, kazao mi je. Upisao me u školu tenisa i tako sam počeo da treniram sa djecom koja su mi i danas prijatelji. Polako i strpljivo”.

Ali je zato brzo napredavao. Kada je napunio šest godina Srđan Milunović je počeo individualno da ga trenira, a Simon uspjesima dokazivao da je takav tretman zaslužio.

“Prvi turnir sam osvojio kada sam imao osam godina i to na terenima ispod Trebjese. Svi su me bodrili, navijali i bili ponosni na mene kada sam osvojio prvi zlatni pehar. Ne treba ni pominjati koliko sam tek ja bio ponosan na sebe”, kaže Simon koji će početak 2021. godine dočekati među deset najboljih juniora na rang-listi Tennis Europe, što do sada nije ostvario nijedan crnogorski teniser.

Istorija se, kako bi to sa smiješkom kazao Simon, polako piše. Crnogorska je počela na terenima ispod Trebjese, a evropska na Kosovu.

“Najponosniji na sebe bio sam kada sam osvojio prvu evropsku titulu na Kosovu. Tada su krenuli da se nižu moji uspjesi. Sve to ne bih postigao da mi nisu pomogli moji najbliži, a najvise djed Raco i babe Dida i Ljubinka, kao i moji roditelji”, kaže Simon i počinje da nabraja kome sve duguje zahvalnost: počev od trenera, kondicionog trenera, španera, do sponzora.

Ovu takmičarsku sezonu završio je na prvom mjestu zvanične rang-liste Teniskog saveza Crne Gore za juniore do 16. godina, a na nedavno održanom turniru u Istanbulu osvojio je drugo mjesto u singlu i prvo mjesto u dublu, čime je od organizatora turnira dobio besplatan boravak u teniskoj akademiji GD Tennis u Istanbulu u vremenskom periodu od mjesec.

“Odricanja su velika, jer tenis je zahtjevan sport. Teško je i naporno, ali dobrom organizacijom uspijevam da postignem sve. Biti prvi u Evropi kao teniser sa najviše postignutih rezultata u 2020. godini je moj sadašnji uspjeh, a za sljedeći ću i dalje predano raditi. U budućnosti vidim sebe u razgovoru sa vama poslije prvog osvojenog ATP trofeja”, obećao je teniser kome je bekhend udarac “kec iz rukava”.

Škola i sport mogu i moraju zajedno. Svjestan je toga Simon zato veoma uspješno “zadaje udarce” i u školi. Osnovnu je završio sa svim peticima i dobitnik je diplome “Luča”, kao i nagrade Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete “Za odličan 5”. Sada je u prvom razredu novootvorene sportske Gimnazije, odličan je učenik i nada se da će i Gimnaziju uspješno završiti kao i osnovnu školu. Zahvalan je što mu razredna i ostali profesori pomažu da uskladi školske i sportske obaveze.

Nagrade i pobjede jačaju volju i samopouzdanje

Simon je 2018. i 2019. godine bio najbolje rangirani teniser na rang-listi Teniskog saveza Crne Gore za pionire do 14 godina, a ove godine je najbolji u kategoriji igrača do 16 godina. Prošle i ove godine je najbolji teniser Nikšića, dobitnik je nagrade na konkursu Ministarstva prosvjete Crne Gore iz oblasti postignutih rezultata u školi i u sportu za prošlu godinu i stipendista je Teniskog saveza Crne Gore za 2020. Ovo je samo dio nagrada koje je teniser TK “Nikšić” osvojio u prethodne dvije godine. A nagrade i pobjede, kaže Simon, donose volju i samopouzdanje. Njemu toga, u ovom trenutku, ne fali.

Bonus video: