australijan open

Đokovićevo pismo svjetskoj javnosti: Najmanja je istina da sam sebičan

Danas je srpski teniser u saopštenju za medije naveo da su "dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine"

8331 pregleda 4 komentar(a)
Đoković po slijetanju u Australiju, Foto: Printscreen
Đoković po slijetanju u Australiju, Foto: Printscreen

Mnogo polemika u teniskom svijetu izazvala je lista predloga Novaka Đokovića kako da se pomogne teniserima na Australijan openu.

Đoković je predložio da se ublaže mjere za 72 tenisera i teniserki koji su u izolaciji zbog leta avionom u kome su bile osobe zaražene koronavirusom.

Mnogi su zbog toga prinuđeni da provedu dvije sedmice u karantinu u hotelskim sobama.

Đokovićevi predlozi su odbijeni, a protumačeni su kao pomoć "razmaženim i sebičnim zvijezdama".

Danas je srpski teniser u saopštenju za medije naveo da su "dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine".

"Ne tumači se svaki postupak kao ono što zapravo jeste i nekada kada vidim kako se stvari kasnije odvijaju, zapitam sebe treba li da ostanem po strani i da uživam u svemu što imam umjesto da obraćam pažnju na muke drugih ljudi. Ipak, uvijek odaberem da nešto uradim i da budem od koristi uprkos posljedicama koje predstavljaju izazov i uprkos nesporazumima.

Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača i takođe razumijem kako svijet funkcioniše – ko dobija veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam svoje privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da sam gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lijepa reč kada sam ja bio mali i nebitan u svijetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno", naveo je Đoković.

Naglasio je da je uvijek imao poštovanje za organizatore Australijan opena i veoma dobar odnos sa direktorom Kregom Tilijem.

"U našem dopisivanju preko imejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu.

Tu je bilo nekoliko ideja i predloga drugih igrača’, nije bio cilj da se ikome naškodi, namjera je bila samo da pomognemo. Bio sam svjestan da su šanse male da se bilo koji naš predlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtjev da budem u karantinu sa svojim timom u Melburnu umesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nisam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno.

Razumijem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za same igrače. Zbog toga se mnogo zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujemo protokole".

Naveo je da su stvari u medijima "eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osjećaju tokom karantina".

"Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu.

Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ka mnogim pobjedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu vidjeti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u posljednjih nekoliko dana", istakao je Đoković.

Preporučujemo za Vas