Đoković jači od povrede i upornog Frica za plasman u osminu finala AO

Đoković - Fric - 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2. Đoković 14. put u karijeri igra u osmini finala Australijan opena

19297 pregleda 375 reakcija 41 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Australijan opena, pošto je danas eliminisao Amerikanca Tejlora Frica - 3:2 (7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2).

Meč je trajao tri sata i 27 minuta, tokom kojih je Đoković imao problema i sa povredom, ali i sa upornim rivalom, koja je pokušao da iznenadi najboljeg tenisera svijeta. Ali, nije uspio.

Na samom startu meča Novak je morao da spašava brejk loptu. Potom je u četvrtom gemu oduzeo servis Fricu, poveo 3:1, ali se Amerikanac nije predavao - pri rezultatu 5:4, Đoković je servirao za osvajanje prvog seta, da bi 31. teniser na ATP listi uspio da izjednači i odvede set u taj-brejk, u kojem je Đoković bio dominantniji.

Već na startu drugog seta branilac titule u Melburnu napravio je brejk i prednost čuvao do samog kraja. Doduše ponovo je Đoković morao da spašava brejk lopte - u osmom gemu Fric je imao dvije šanse za oduzimanje servisa rivalu, ali ih nije iskoristio. Bolje je Đoković igrao u drugom setu, podigao igru o čemu svjedoči podatak da je u tom dijelu meča izgubio samo tri poena na prvom servisu. Imao je šest neiznuđenih grešaka, devet manje nego u prvom setu.

U trećem setu počinje Đokovićev pad u igri. U ranoj fazi trećeg seta najbolji teniser svijeta morao je da spašava brejk lopte, a prilikom jednog proklizavanja požalio se na povredu. Zatražio je medicinski tajm-aut zbog bolova u predjelu rebara, a nakon toga nastavio meč. Bilo je vidljivo da se Đoković muči, što je Fric iskoristio i u osmom gemu napravio brejk, koji mu je omogućio da osvoji set i smanji na 2:1.

U četvrtom setu Đoković se teško kretao što Fric koristi i u trećem gemu pravi brejk. Potom je, u 23:30 po lokalnom vremenu, pri vođstvu Amerikanca 3:2, igra prekinuta, dok publika ne napusti tribine i krene kući zbog policijskog časa koji je na snazi od subote u državi Viktorija. Nakon nastavka Fric je priveo set kraju i meč je ušao u peti set.

Đoković je pred kraj četvrtog seta, suočen sa brejkom zaostatka svjesno čuvao snagu za peti, odlučujući, set. U petom setu bio je siguran na svom servisu i napravio konačno brejk u šestom gemu. A kada je osvojio sedmi gem, poveo 5:2 i stisnuo pesnicu bilo je jasno da stvari idu u pravom smjeru. U narednom gemu iskoristio je drugu meč loptu i zakazao duel u osmini finala protiv Miloša Raonića, koji je eliminisao Mađara, Martona Fučoviča.

Đoković je u Melburnu stigao do 17. uzastopne pobjede i 14. put se plasirao u osminu finala prvog grend slema.

Bonus video: