Osaka cilja rekorde, Brejdi prvi grend slem

U finalu Ozi opena danas u 9.30 sati Japanka Naomi Osaka igra sa Amerikankom Dženifer Brejdi

6642 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U finalu ženskog singla na Australijan openu, Japanka Naomi Osaka pokušaće da se iz četvrtog grend slem finala okiti sa isto toliko najvećih trofeja. Protivnica u velikom finalu biće joj debitantkinja u borbi za grend slem trofej, Amerikanka Dženifer Brejdi. Finale na “Rod Lejver areni” počinje u 9.30 sati po centralnoevropskom vremenu.

Treća kosturašica, Osaka, veliki je favorit, ne samo zbog iskustva igranja u najvećim mečevima. Ona je čak i najdominantnijoj teniserki u posljednje dvije decenije, Amerikanki Sereni Vilijams, natjerala suze zbog nemoći u međusobnom polufinalnom okršaju. Sa druge strane, Brejdi se predstavila u Australiji kao velika ratnica, eliminisavši nakon tri seta i velike borbe Čehinju Karolinu Muhovu u polufinalu, a prethodno je nakon tri seta skinula i “skalp” zemljakinji Džesiki Peguli. Za Brejdi je karakteristično da zna da se prilagodi igri rivalke - da li će, međutim, uspjeti u tome i protiv sjajne Japanke? Brejdi je na Ozi openu postavljena kao 22. kosturašica.

- Još nisam bila u poziciji da igram u finalu grend slema i zato ne znam kako ću se osjećati kada izađem na teren u finalu sa Osakom. Pokušaću da uživam u trenutku i da samo igram bez previše razmišljanja o ogromnom ulogu. Sigurno je, međutim, da ću u određenim momentima pomisliti da je ovo moje prvo finale grend slema. Zato će biti jako važno da kontrolišem emocije. Naš posljednji meč u polufinalu US opena je bio spektakularan meč, ali je Osaka dobila odlučujući set. Ipak, tada nije bilo publike, a sada hoće. Pred nama je zato nevjerovatno uzbudljivo finale. Znam da mogu da pariram Osaki servisom i forhendom, samo treba da ujedinim sve najbolje aspekte svoje igre. Zato je važno da ne podlegnem pritisku finala - kazala je 25-godišnja Amerikanka.

Naomi Osaka
foto: Graphic News

I Osaki je njihov posljednji međusobni okršaj ostao u pamćenju kao jedan od najtežih mečeva u karijeri. One su odigrale do sada tri meča, a rezultat je 2:1 u korist treće kosturašice iz Japana.

- Naomi nije ista igračica kao sa prošlogodišnjeg US opena. U redu, osvojila ga je i mogla je da kaže sebi da je na vrhu. Nije to uradila, poučena iskustvom Rodžera Federera, Rafe Nadala i Novaka Đokovića, koji stalno teže da napreduju. Tako smo radili i sa Naomi. Ona je u odnosu na US open nevjerovatno popravila igru na prijemu servisa, sa svojim nikada nije imala problema, ali je i na planu kondicije i kretanja značajno napredovala pod stručnim nadzorom Jutako Nakamuro. Shvatila je u finalu US opena da je Vika Azarenka bila mnogo bolja na prijemu i Naomi stalno želi da napreduje i osvaja trofeje - naglasio je njen trener Vim Fiset.

On je vodio do Vimbldona 2018. Anželik Kerber, prethodno i Kim Klajsters...

Bonus video: