Moćni Danil Medvedev - Đokovićev najteži test

Svjetska teniska javost očekuje čudovišni obračun u finalu Australijan opena između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva u 9.30 sati

10977 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kralj teniskih terena u Melburnu i prvi reket svijeta, Novak Đoković, pokušaće da po drugi put u karijeri tri puta uzastopno osvoji prvi grend slem sezone, Australijan open. Srpski teniser nikada nije izgubio polufinale ili finale popularnog Ozi opena, a danas će u 9.30 sati po srednjeevropskom vremenu igrati za deveti trofej. Rival mu je četvrti tensier svijeta, Rus Danil Medvedev, koji još nema grend slem pehar. Ipak, intrigu u ishod meča unosi nevjerovatna forma ruskog tenisera, koji je nanizao 12 pobjeda nad igračima iz top 10. U toj seriji našao se i Đoković.

Aktuelni šampion Australijan opena vodi u međusobnim duelima sa 4:3, ali je Rus dobio tri od posljednja četiri okršaja. U poufinalu Medvedev je bez imalo problema eliminisao Grka Stefanosa Cicipasa sa kojim je odavno na “ratnoj nozi”. Sa Đokovićem, nije - naprotiv...

- Novak je jako prijatan i dobar čovjek sa kojim sam u izuzetnim prijateljskim odnosima. To, međutim, neće značiti ništa u finalu. Sam je nagalsio da ako mi nešto mlađi želimo trofeje moraćemo da se žestoko potrudimo i ja mu vjeujem. Ne deprimira me ni podatak da vodi u međusobnim mečevima, jer je većinu njih dobio prije nego sam dospio na nivo da budem u svjetskom tensikom vrhu. Ipak, znam da do pobjede nad Đokovićem treba biti na izuzetno visokom nivou u četiri ili čak pet sati igre - naglasio je Medvedev, koji je u Melburnu prolavio 25. rođenadan.

Novak Đoković
foto: Graphic News

Upravo Đokoviću (33 godine) idu i najveće zasluge za meteorski uspon Medvedeva, jer je srpski teniser prvi top igrač koji mu je još 2015. omogućio da sparinguje sa njim. I to pune tri nedjelje nakon trećeg trofeja na Vimbldonu, kada je Rus bio 371. igrač. Nakon tih sparinga Medvedev je prvi put i vezao dvije ATP pobjede. Medvedev je imao privliegiju i da koristi privatni Đokovićev avion, ali i da boravi kod njega u Monte Karlu.

- Vidio sam u njemu nevjerovatan talenat. U međuvremenu je značajno popravio igru sa lijeve strane, a i zna da servira čudovišno. Drugim servisom od po 205 kilometara na sat jednostavno uništava rivala - smatra Đoković.

U Rusiji očekuju da će Medvedev iskoristi najbolju formu u ATP turu i dobiti meč, mada njihove bukmejkerske kuće daju podjednake šanse obojici tenisera. Za razliku od ostalih, Jevgenij Kafeljnikov, jedan od dvoijice ruskih tenisera koji je bio prvi na svijetu (uz Marata Safina), blagu prednost daje Đokoviću.

- Meč Danila sa Ciciapasom nisam gledao jer sam unaprijed znao ishod, ali ću zato u finalu da uživam. Clj Đokovića je rekord grend slem trofeja, a vrijeme mu prolazi. Zato će dati maksimum i smatram da su šanse 51:49 u korist Đokovića - naglasio je Kafeljnikov.

Svi ostali u Rusiji daju prednost svom igraču.

- Samo da Medvedeva posluži servis i dobiće meč. I ne samo to, već na ljeto biće prvi igrač svijeta. On treba da Rusiji donese vrh rejtinga na kraju godine, što fali našem tenisu. Safinu je za to nedostajalo svega sedam bodova, kada je Gustavo Kuerten završio kao prvi - iznio je cilj Šamil Tarpišev, predsjednik Ruskog teniskog saveza.

2,1 milion dolara nagrada je koju će dobiti pobjednik Australijan opena. Poraženi u finalu inkasiraće 1,2 miliona

Tradicionalna, protiv nadolazeće “sile” - možda i tako može da se najavi sudar Đokovića i Medvedeva. Srpski teniser ima 17 grend slem trofeja i želi da se približi Federeru i Nadalu koji imaju po 20, dok je Rus u jedinom grend slem finalu do sada osjetio koliko je teško protiv najboljih igrača u istoriji ovog sporta. Na US openu, 2019. protiv Nadala vratio se nakon 2:0 u setovima za Španca, izjednačio je na 2:2, ali u petom setu nije mogao do podviga.

- Mislim da će ‘ubiti’ jedan drugoga. Očekujem veoma dug meč igrača koji imaju sličan stil. Igraće kao u ogledalu, to su nevjerovatni bekhendi, sjajni takmičari, igrači koji će tražiti servis - rekao je Španac Aleks Koreča, nekadašnji teniser, stručni konsultant Eurosporta.

- Jedina stvar koja razlikuje Novaka je ta što on ima 17 grend slem titula, od toga osam u Melburnu. Ali, ako pogledamo obojicu, mislim da je Medvedev pokazao da je u boljoj formi. Biće ga jako teško pobijediti, Novak će morati da bude u svom najboljem izdanju - istakao je Koreča.

2. na ATP listi biće Medvedev ako slavi u finalu, preteći će Rafu Nadala. Ako izgubi ostaće treći. Đoković će ostati na čelu šta god da se dogodi u finalu

Još otkada je Sten Vavrinka 2016. osvojio US open, velika trojka svjetskog tenisa na velikim turnirima je mlađim rivalima ostavljala samo “mrvice”. Jedini koji je uspio do grend slema je Dominik Tim, u septembru 2020. na US openu, ali na turniru na kojem Federer i Nadal nisu učestvovali, dok je Đoković diskvalifikovan u osmini finala. Eto zašto bi eventualno slavlje Medvedeva u Melburnu, protiv, uprkos svemu, moćnog Đokovića, imalo veliku težinu.

Na drugoj strani, Novak ima šansu da postane drugi igrač sa najviše titula na jednom grend slem turniru - Nadalov rekord na Rolan Garosu (13) je nedostižan, dok Đoković ima titula na Australijan openu isto koliko Federer na Vimbldonu (osam).

Bonus video: