Đoković, Foto: Reuters

Đokovićev put do još jednog rekorda: Počelo je nakon Vimbldona 2011. godine, a kraj se ne nazire

Novak Đoković od danas je vlasnik još jednog rekorda - započeo je 311. nedjelju na vrhu na ATP liste i pretekao Rodžera Federera

20091 pregleda 650 reakcija 17 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Novak Đoković je ispisao još jednu stranicu svjetskog tenisa – on je danas započeo 311. sedmicu na vrhu ATP liste i oborio dosadašnji rekord Rodžera Federera, koji je 310 sedmica bio najbolji na planeti.

Daleko iza Đokovića i Federera ostali su Pit Sampras (286), Ivan Lendl (270) i Džimi Konors (268).

PRVI PUT NA VRHU - OD 4. JULA 2011. DO 8. JULA 2012.

Novak Đoković je prvi put na prvo mjesto ATP liste došao 4. jula 2011. godine. Dan ranije je u finalu Vimbldona savladao Rafaela Nadala 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3) i prvi put u karijeri osvojio ovaj prestižni grend slem. Da će Đoković zvanično biti najbolji na planeti bilo je jasno kada je u polufinalu Vimbldona pobijedio Francuza Žo-Vilfreda Congu 3:1.

A prvo mjesto je bila kruna Đokovićeve fenomenalne 2011. godine. Sve je počelo osvajanjem Australijan opena, drugog u karijeri. U polufinalu je bio bolji od Rodžera Federera, a u finalu od Endija Mareja.

Potom je slavio na turniru iz ATP serije 500 u Dubaiju, a zatim osvojio titule na turnirima iz Masters kategorije – bio je najbolji u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Rimu, dok je Monte Karlo preskočio. Zanimljivo, u svim tim finalima bio je bolji od Rafaela Nadala - u to vrijeme prvog tenisera planete. U finalu Madrida, Španca je prvi put pobijedio na šljaci (7:5, 6:4).

Đokovićev niz nepobjedivosti 2011. godine trajao je 41 meč – prvi poraz u sezoni doživio je na Rolan Garosu kada ga je u polufinalu izbacio Rodžer Federer.

Nakon Rolan Garosa slijedi odlazak na Vimbldon, osvajanje titule i skok na prvo mjesto ATP liste, prvi put u karijeri.

Sezona se nastavila u Americi – osvojio je Masters u Torontu, predao je Mareju finale Sinsinatija, ali je trijumfovao na US openu. U polufinalu protiv Rodžera Federera spasao je dvije meč lopte na servis Švajcarca (nešto slično desiće se u finalu Vimbldona 2019.), potom u meču za trofej pobijedio Nadala.

Postao je prvi teniser, koji je osvojio Grend slem titulu kao debitant na prvom mjestu ATP liste

Ne pamti se kada je neko imao dominantniju sezonu kao Novak Đoković 2011. godine, kada je postavio nekoliko rekorda – broj titula na Masters turnirima u jednoj sezoni (5), broj uzastopnih pobjeda na Mastersima (31), broj uzastopnih Masters finala (6), ukupna zarada u sezoni (12,6 miliona dolara) i najbrža kvaifikacija za završni Masters (18 nedjelja i šest dana).

Đoković je u prvom mandatu na prvom mjestu boravio do 8. jula 2012. godine. Na prvom mjestu zamijenio ga je Rodžer Federer, koji ga je savladao u polufinalu Vimbldona, da bi u finalu osvojio titulu.

DRUGI MANDAT - OD 5. NOVEMBRA 2012. DO 6. OKTOBRA 2013.

Novak je 2012. otvorio odbranom titule na Australijan openu (u finalu bolji od Nadala), a uspio je da odbrani titulu samo na Mastersu u Majamiju.

Nakon poraza od Federera u Londonu i pada na drugo mjesto ATP liste uslijedile su Olimpijske igre, takođe u Londonu. Novak je u meču za treće mjesto izgubio od Huana Martina del Potra, a zatim je krenuo na kanadsku i američku turneju, gdje je osvojio samo Masters u Torontu. Izgubio je finala Sinsinatija i US opena.

Nakon američke, kreće azijska turneja i finiš sezone nakon koje se Đoković ponovo vratio na prvo mjesto ATP liste. Osvojio je turnire u Šangaju i Pekingu, kao i završni Masters u Londonu, nakon kojeg je, 5. novembra 2012. ponovo osvanuo na čelu ATP liste.

Taj drugi mandat na vrhu svijeta trajao je do 6. oktobra 2013. godine. Đoković je 2013. počeo osvajanjem treće uzastopne titule na Australijan openu. U finalu je savladao Endija Mareja 3:1 i postao prvi teniser, koji je u Open eri turnir u Melburnu osvojio tri puta zaredom. Bila je to ukupno njegova četvrta titula na Australijan openu, a šesti Grend slem u karijeri.

Nakon Melburna, osvojio je turnir u Dubaiju. Bez trofeja je završio učešće u Indijan Velsu i Majamiju, a onda je bio najbolji na Mastersu u Monte Karlu, gdje je postao prvi teniser, koji je osvojio osam različitih Masters titula.

Nakon Monte Karla uslijedio je sušni period – nastup u Madridu, Rimu, Rolan Garosu i Vimbldonu i na američkoj turneji završio je bez trofeja, ali je i dalje bio prvi na ATP listi.

Potom počinje pobjednički niz – Đoković je osvojio ATP 500 turnir u Pekingu, Masters u Šangaju i Parizu i završni ATP šampionat. Ali, više nije bio broj jedan. Prvo mjesto, 6. oktobra 2013. preuzeo je Rafael Nadal, koji je godinu završio kao najbolji teniser planete.

TREĆI PUT NA VRHU - OD 7. JULA 2014. DO 6. NOVEMBRA 2016.

Nešo više od pola godine Đoković je proveo u trci da ponovo zauzme prvo mjesto. Stoga je od 2014. godine u njegovom štabu bio legendarni Boris Beker, ali sezona nije počela dobro – Đoković je u četvrtfinalu Australijan opena eliminsan od Stena Vavrinke, koji je kasnije osvojio titulu.

Potom je izgubio titulu u Dubaiju, ali je osvojio Masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Uslijedila je sezona na šljaci, na kojoj je najbolji bio samo u Rimu. Došao je Vimbldon...

Vimbldon kao sudbina i ponovo prvo mjesto na ATP listi. U finalu je Đoković poslije velike borbe i pet setova pobijedio Rodžera Federera i drugi put u karijeri osvojio ovaj trofej. Već narednog dana, 7. jula osvanuo je na prvom mjestu ATP liste.

Taj treći period na prvom mjestu ATP liste je i najduži – trajao je od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. godine.

Kao prvi teniser svijeta 2014. godine osvaja turnir u Pekingu, Masters u Parizu i završni Masters u Londonu. Treći put u posljednje četiri godine završio je kao prvi teniser svijeta.

Sezona 2015. godine bila je blistava, poput one 2011. Igrao je finala sva četiri Grend slema, a nije slavio samo na Rolan Garosu, gdje ga je porazio Vavrinka. Na Australijan openu je osvojio rekordnu petu titulu (u finalu bolji od Mareja), na Vimbldonu i US openu je u mečevima za trofej bio bolji od Federera.

Postao je prvi teniser koji je u jednoj kalendarskoj godini osvojio prva tri Mastersa (Indijan Vels, Majami i Monte Karlo). Titula u Indijan Velsu bila mu je 50. u karijeri.

Ukupno gledano, 2015. godinu je završio sa osvojenih rekordnih šest Mastersa. Tokom čitave sezone nije ispuštao prvo mjesto.

Sezonu 2016. godine počeo je osvajanjem Australijan opena, šestog u karijeri. Potom je odbranio trofej u Indijan Velsu i konačno osvojio Rolan Garos. U finalu je savladao Endija Mareja (3:1) i postao prvi teniser još od Roda Lejvera, koji je osvojio četiri vezana Grend slem trofeja. U tom trenutku bio ja najbolji na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu. Postao je osmi teniser, koji je osvajao svaki Grend slem trofej. Potom je uslijedio pad...

Na Vimbldonu nije uspio da odbrani titulu. Izgubio je od Sema Kverija u trećem kolu. Eliminisan je i na startu Olimpijskih igara u Riju od Del Potra, da bi ga u finalu US opena savladao Vavrinka. A kada je ispao u četvrtfinalu Mastersa u Parizu prvo mjesto je prepustio Endiju Mareju, 6. novembra 2016.

ČETVRTI PUT NA PRVOM MJESTU – OD 5. NOVEMBRA 2018. DO 3. NOVEMBRA 2019.

Naredna 2017. bila je možda i najteža u Novakovoj karijeri. Raspustio je kompletan stručni štab na čelu sa Marijanom Vajdom, a doveo Agasija. Na Vimbldonu je predao meč četvrtfinala Tomašu Berdihu, a potom objavio da je zbog povrede završio sezonu. Godinu je završio na 12. mjestu.

Ta godina brzo se zaboravlja, jer već 2018. ponovo kreće let ka prvom mjestu, do kojeg je došao petog novembra.

Ali, put do prvog mjesta bio je težak. Na Australijan openu izgubio je od Hjona Čunga u četvrtom kolu – ispostaviće se da mu je to posljednji poraz u Melburnu.

Početkom aprila raskinuo je saradnju sa Agasijem i Radekom Štepanekom, koji je takođe bio član stručnog štaba, da bi ponovo doveo Marijana Vajdu.

Povratak na velika vrata uslijedio je na Vilmbldonu. U polufinalu je savladao Nadala, u finalu Kevina Andersona i stigao do 13. Grend slem titule.

Nakon Vimbldona bio je najboji na Mastersu u Sinsinatiju i kompletirao Zlatni masteres – postao je prvi igrač, koji je osvojio sve turnire iz te kategorije.

Dobru formu potvrdio je i na US openu savladavši u finalu Del Potra, pa se izjednačio sa Pitom Samprasom po broju grend slem titula (14). Potom je bio najbolji na Mastersu u Šangaju, da bi nakon Mastersa u Parizu ponovo osvanuo na prvom mjestu ATP liste, 5. novembra 2018.

Lidersku poziciju čuvao je do 3. novembra 2019.

Đoković će 2019. godinu pamtiti po osvajanju Australijan opena i Vimbldona. U Melburnu je u finalu savladao Rafaela Nadala i stigao do rekordnog, sedmog trofeja u Melburnu. Na vječnoj listi prestigao je Roja Emersona i Federera.

A sa Federerom se sastao u finalu Vimbldona u nevjerovatnom meču. Duel je riješen nakon pet setova, a Đoković je slavio u taj-brejku petog seta (pri rezultatu 12:12 u petom setu prvi put se igrao taj-brejk). Pamtiće se scene sa centralnog terena, kada je Đoković bio na ivici ambisa, spasavao dvije meč lopte, a onda se uzdigao i matirao velikog rivala za jednu od najvećih pobjeda u karijeri.

Nastup na US openu završio je u osmini finala, kada je predao Vavrinki zbog povrede. Sezonu je okončao na drugom mjestu, jer je lidersku poziciju prepustio Rafaelu Nadalu. Ali, samo na kratko...

Takođe, 2019. godina bitna je zbog još jedne promjene - novi član stručnog štaba Novaka Đokovića postao je Goran Ivanišević.

KRAJ SE NE NAZIRE – OD 3. FEBRUARA 2020. PONOVO JE NA VRHU

Prošlu sezonu Đoković počinje odbranom titule na Australijan openu. U finalu je savladao Dominika Tima – gubio je 2:1 u setovima, a potom preokrenuo. Dan nakon tog meča, trećeg feburara ponovo je preuzeo prvo mjesto na ATP listi, gdje se još nalazi.

Nakon Meburna osvojio je turnir u Dubaiju, a onda je sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Lista je bila zamrznuta od 23. marta do 23. avgusta. Potom je sezona nastavljena – osvojio je Masters u Sinsinatiju, a da bi na nesrećan način eliminisan sa US opena kada je linijskog sudiju pogodio loptom u glavu.

U ispretumbanom prošlogodišnjem kalendaru, nakon nastupa na US openu, osvojio Masters u Rimu i uzeo rekordni 36. turnir iz Masters serije.

Potom je u finalu Rolan Garosa ubjedljivo poražen od Nadala, ali je rekordni šesti put godinu završio na prvom mjestu, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom.

Novak Đoković 2021. godinu započeo je učešćem na ATP kupu. Uslijedio je nastup na Australijan openu, na kojem je stigao do devete titule, a 18. ukupno grend slema u karijeri. U osmini finala savladao Miloša Raonića i zabilježio jubilarnu 300. pobjedu na Grend slem turnirima. U četvrtfinalu bio bolji od Aleksandera Zvereva, u polufinalu od Rusa Arslana Karaceva, dok je u finalu pobijedio Danila Medvedeva.

Ipak, ne treba zaboraviti da je u meču trećeg kola protiv Tejlora Frica doživio povredu zbog koje umalo nije napustio turnir.

Danas, 8. marta Novak Đoković započinje 311. sedmicu na vrhu ATP liste. Taj cilj zacrtao je davno, a danas ga oborio. I neće se zaustaviti na ovom broju.

Pred njim je još jedan cilj – da postane teniser sa najviše grend slem trofeja. Ima ih 18, dva manje od Federera i Nadala. Prva prilika da im se prilbiži je Rolan Garos...

A do tada će uživati u još jednom rekordu, koji je na njegovoj strani kada se povede priča o tome ko je najbolji teniser svih vremena.

Bonus video: