Udružili se ljudi koji žele da tenis postane važan dio CG sporta

Predsjednica udruženja je Danica Krstajić, a izvršni direktor je Vaso Tomović

5547 pregleda 225 reakcija 4 komentar(a)
I najbolja crnogorska teniserka svih vremena ima funkciju u organizaciji: Danka Kovinić, Foto: Volvo car open
I najbolja crnogorska teniserka svih vremena ima funkciju u organizaciji: Danka Kovinić, Foto: Volvo car open

Profesionalni teniski treneri, profesionalni igrači i ljubitelji tenisa udružili su se i osnovali NVO Udruženje teniskih profesionalaca Crne Gore (UTPCG), čiji je cilj da jedan od najpopularnijih sportova na svijetu postane važan dio i crnogorske sportske priče.

“Osnovni ciljevi i zadaci UTPCG su popularizacija i omasovljavanje teniskog sporta na svim nivoima od najmlađih do najstarijih generacija, edukovanje stručnih lica i edukacija, kako sportista tako i roditelja, građenje boljeg sportskog ambijenta koji će biti prepoznat, kako od građana tako i od države“, navodi se u saopštenju UTPCG.

Organizacija se sastoji od šest sekcija, koje su zadužene za posebne oblasti.

Predsjednik trenerske sekcije za takmičarski tenis je Nenad Đurić, na čelu sekcije za razvoj škola tenisa je Vladimir Kapriš, sekciju roditelja vodi Jovan Raičević, predsjednica takmičarske sekcije je Danka Kovinić, o sekciji veterana brine Zvonko Usanović, a predsjednik sekcije za međunarodne odnose i razvoj padela i “beach” tenisa je Marko Begović.

Predsjednica udruženja je Danica Krstajić, a izvršni direktor je Vaso Tomović.

U saopštenju organizacije podsjeća se “da je tenis kao vrednosni sistem u Crnoj Gori ustanovljen jos 1894. godine, da je u početku bio igra privilegovanih kako kod nas tako i na globalnom nivou.

Danas je poprimio sasvim drugi oblik širom svijeta, postao je pristupačan svima, dok kod nas ne postoji razvojna strategija tenisa, što je dovelo do antipropagande, pa se smatra kako je nemoguće baviti se ovim sportom, a talenti pod obavezno moraju da se sele iz zemlje”.

Tenis, ističe se u saopštenju, može da ima veliki društveni interes.

“Ovaj sport osim što utiče pozitivno na zdravstveno stanje pojedinca, od velikog je značaja za razvoj karaktera i stvaranje ličnosti koju prihvata moderan svijet. Kroz takav proces cijelo društvo doživljava progres. Uzimajući, međutim, trenutno stanje u kojem se tenis nalazi, svima, koji se iskreno bave ili su na neki način uključeni u ovaj sport, jasno je da je tenis u Crnoj Gori zapostavljen i da je predstavljen na pogrešan način”.

“Uprkos svemu, u posljednjih nekoliko decenija pojedinci uspijevaju da postignu zapažene međunarodne rezultate i predstavljaju Crnu Goru na najvećem nivou, zahvaljujuci individualnom radu i zalaganjem porodice, boreći se sa velikim svjetskim teniskim sistemima. Ponekad ti sistemi, prepoznajući kvalitet naših ljudi, sa zadovoljstvom ih prihvataju i pomažu im. Nažalost, kod nas oni nisu prepoznati. Takođe, koliko je prepoznat tenis sa aspekta turizma vidi se po terenima koji su zarasli u šiblje oko mnogih naših hotela, na našim glavnim turističkim destinacijama. Vrijeme je da se sve te stvari promijene“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: