Da li je Đokovićevo prvo mjesto ugroženo: Medvedev počeo put ka istoriji

„Bio sam broj dva, a sljedeći cilj je, naravno, broj jedan. To je normalno“, rekao je Medvedev

9693 pregleda 7 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP
Ažurirano: 05.05.2021. 13:33h

Danil Medvedev slavio je na startu madridskog Mastersa, protiv Španca Alehandra Davidoviča Fokine 2:1 (4:6, 6:4, 6:2), a u naredne dvije sedmice mogao bi da postane svjetski broj jedan - ruski teniser ima teorijsku šansu da pretekne Novaka Đokovića na vrhu ATP liste.

To će se dogoditi ako osvoji svoju prvu Masters titulu na šljaci - u Madridu ili Rimu - i plasira se u najmanje polufinale turnira koji ne osvoji, a Đoković ne stigne do finala u Rimu.

Dakle, jedna titula i jedno polufinale u naredna dva turnira, te eliminacija Đokovića prije rimskog finala, i Medvedev će postati prvi igrač van velike četvorke (Đoković, Nadal, Federer, Marej) na vrhu svjetskog tenisa, još od 26. januara 2004. kada je na tronu bio Endi Rodik.

Biće to težak zadatak za Medvedeva, ali i sjajna prilika.

„Bio sam broj dva, a sljedeći cilj je, naravno, broj jedan. To je normalno“, rekao je Medvedev.

Đoković ne igra u Madridu, ali zadržaće 500 bodova (50% od njegovih osvojenih bodova u 2019. godini) zbog trenutne formule ATP liste, koja je promijenjena zbog koronavirusa.

Srbinu je zagarantovano i najmanje 500 bodova u Rimu (prošle godine je osvojio turnir), ali Medvedev bi mogao da osvoji mnogo, jer nije uradio ništa u prethodnim izdanjima dva naredna Mastersa - u Madridu je 2019. ispao u prvom kolu, u Rimu nije ni igrao prošle godine.

I Nadal brani dosta poena (polufinale Madrida, četvrtfinale Rima), tako da Španac ne može do broja jedan, bez obzira na učinak Đokovića.

Bonus video: