Reagovanje

Teniski savez najavljuje tužbu zbog narušavanja ugleda

Reagovali su na saopštenje Udruženja teniskih profesionalaca Crne Gore i razgovor sa Budvaninom Nenadom Đurićem, čiji sin Branko nastupa za Srbiju i član je ugledne akademije Gintera Bresnika

3870 pregleda 6 komentar(a)
Foto: TSCG
Foto: TSCG

Povodom teksta koji se pojavio na portalu i u nezavisnom dnevniku „Vijesti”, u kojem Udruženje teniskih profesionalaca Crne Gore kritikuje rad Teniskog saveza Crne Gore, obratili su se iz crnogorske kuće „bijelog sporta”.

Reagovali su na razgovor sa Budvaninom Nenadom Đurićem, čiji sin Branko nastupa za Srbiju i član je ugledne akademije Gintera Bresnika.

„Pošto pomenuti ne znaju ništa o sportskim sistemima dužni smo da radi javnosti kažemo da sistem koji je uspostavio TSCG daje velike rezultate i da se svake godine po pet juniora iz Crne Gore nalaze u top 100 u Evropi. Što nije bio slučaj nikada u istoriji našeg tenisa, a naročito ne u periodu kada su savez vodili neki drugi, a koje su članovi ovog udruženja podržavali.

Dolaskom novog rukovodstva praksa koju su oni podržavali je nestala. A kakva je bila, objasnićemo.

Preuzimanjem saveza zatekli smo oko 50 hiljada eura duga. U tom periodu gotovo da nije bilo domaćih takmičenja, a od međunarodnih turnira imali smo samo juniorski Montenegro open koji je organizovao TK „Nec“. Savez nije imao internet sajt, nijesu postojale rang liste, pravilnici i poslovnici, nikakva pređašnja dokumentacija i arhiva, niti je savez imao kancelarije. Svi teniski centri bili su u teškom stanju a dopušteno je rušenje terena TK „Nec“ i TK „Gorica“. Jednostavno, TSCG nije imao nikakvu vrijednost, a dugovi su pravljeni da bi se većinom zadovoljile lične ambicije. Naši juniori nijesu znali kako izgleda igrati za reprezentaciju niti su učestvovali na zvaničnim takmičenjima kakva su Samer i Vinter kup. Odlazak naših tenisera na Evropska prvenstva bio je revijalnog karaktera.

Danas je TSCG moderan savez. Ima kompletnu infrastrukturu. Oko 80 takmičenja iz kalendara TSCG, 15 međunarodnih turnira u odnosu na onaj jedan kada smo naslijedili savez. TSCG je vratio sve dugove i odavno je jedan od rijetkih saveza za pozitivnim poslovanjem. Na internacionalnim turnirima u Crnoj Gori gotovo svi crnogorski takmičari osvojili su bodove. Čak je mladi i talentovani Đurić preko 50% svojih osvojenih bodova, osvojio na turnirima u Crnoj Gori. Sve naše juniorske selekcije učestvuju na Samer i Vinter kupovima i Evropskim prvenstvima.

Pravilnici TSCG jasno i nedvosmisleno nalažu ko će po rezultatu nastupati za reprezentaciju Crne Gore. Za razliku od vremena kada je jedan od osnivača ovog udruženja, Marko Begović koji se takođe lažno predstavlja javnosti kao teniski stručnjak i trener, jer to nije, bio stalni član reprezentacije bez ijednog dobijenog meča u profesionalnoj konkurenciji. Nikada na fjučers turnirima, najniže kategorije, nije prošao prvo kolo. Inače, ni on nema trenersku licencu i nije po zakonu u mogućnosti da obavlja taj posao, a obavlja ga. Predstavlja se i kao kapiten teniske reprezentacije što nikada nije bio jer u tenisu ne postoji kapiten kao u ostalim sportovima, a naziv kapiten koristi se za selektora koji može biti i igrač u isto vrijeme.

Nadležni organi moraju da stanu na kraj ovakvoj praksi da se nelicencirani treneri bave trenerskim poslom i na taj način krše nekoliko zakona. Zakon o sportu, a zatim i neke iz domena privrednog kriminala ne plaćajući porez državi. Zamislite da vas u bolnici operiše neko ko nema diplomu ljekara. Te osobe se javnosti predstavljaju kao treneri, a mi javnost obavještavamo da oni nijesu treneri, da nemaju trenersku licencu i da ne mogu u Crnoj Gori da se bave trenerskim poslom.

TSCG sada ima svoje kancelarije i svoju kuću. A sa ponosom ističemo da smo od Glavnog grada dobili preko 20 hiljada kvadratnih metara zemlje za nacionalni centar, i time uvećali i finansijsku vrijednost saveza za oko pet miliona eura. Naši najbolji teniseri primaju godišnje stipendije. Samo u posljednje tri godine smo isplatili oko 100 hiljada eura stipendija. Što čini 50% novca koji dobijamo od države.

Teniski savez je uradio nekoliko seminara za trenere i sudije zajedno sa ITF-om i na taj način edukovao kadrove.

Veoma smo ponosni na organizaciju Fed i Dejvis kup takmičenja u Crnoj Gori, prvi put u istoriji. Ljubitelji tenisa imali su prilike da vide osim naše Danke Kovinić i Karolinu Vožnjacki, tada prvu teniserku svijeta, kao i najveće teniserke današnjice iz top 50 na svijetu: Elenu Ostapenko, Ons Žabur, Mariju Sakari, Anet Kontaveit…i druge. Od strane ITF smo ocijenjeni sa najvećim ocjenama za organizaciju ovih takmičenja.

Uspjeli smo da u saradnji sa COK-om i opštinama sačuvamo i obnovimo određene teniske centre. U Ulcinju imamo reprezentativan centar u vlasništvu TK Bellevue, dok su tereni na Slovenskoj plaži obnovljeni za održavanje Igara malih zemalja.

O kakvom je sistemu riječ shvatićete ne od nekakvog udruženja bez stručnjaka koji se lažno izdaju za nešto što nijesu, već od Evropske teniske asocijacije koja je nagradila TSCG kao najbržu rastuću tenisku zemlju za 2019. godinu, i od Svjetske teniske federacije koja je dodijelila najveće svjetsko priznanje za doprinos razvoju tenisa predsjedniku Rašoviću na godišnjoj skupštini u Orlandu, SAD. Predsjednik ITF Dejvid Hagerti, bio je gost TSCG u radnoj posjeti kada je najavio pomoć za izgradnju nacionalnog teniskog centra, što je prvi put u istoriji da osoba ovog značaja dolazi u Crnu Goru.

Da je teniska porodica jedinstvena, govori podatak da je aktuelno rukovodstvo dobilo punu podršku za nastavak ovog puta i u naredne četiri godine.

Zbog svega navedenog i truda koji smo uložili da od jednog amaterskog, i saveza koji je služio za ličnu afirmaciju kakav je bio u vrijeme preuzimanja, napravimo moderan savez i tenisku kuću svih tenisera i teniskih radnika, najavljujemo tužbu za unižavanje dostojanstva i ugleda TSCG”, piše u saopštenju, u kojem da će tužba biti podnijeta i protiv novinara „Vijesti” Aleksandra Radovića.

Preporučujemo za Vas